Πέμπτη 10 Ιούνη 2010
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 5
ΑΠΟ ΜΕΡΑ ΣΕ ΜΕΡΑ
Η ΑΠΟΨΗ ΜΑΣ
Σε μας χρωστάνε!

Οι αποφάσεις της ΕΕ και των χωρών - μελών, οι κυβερνήσεις των οποίων η μία μετά την άλλη ανακοινώνουν μέτρα για το χτύπημα των λαϊκών στρωμάτων και τη μείωση των εισοδημάτων τους, αλλά και οι προχτεσινές αποφάσεις των υπουργών Οικονομικών για την υιοθέτηση μιας γενικευμένης πολιτικής λιτότητας σε βάρος των λαών ολόκληρης της ΕΕ, γκρεμίζουν εντελώς και τα τελευταία απομεινάρια της προπαγάνδας του ΠΑΣΟΚ. Το επιχείρημα ότι η κλιμακούμενη επίθεση σε βάρος του λαού, η λεηλασία του εισοδήματος των εργαζομένων και η καρατόμηση των εναπομεινάντων λαϊκών δικαιωμάτων οφείλονται στον (όποιο) δημοσιονομικό εκτροχιασμό, πέφτει εντελώς στο κενό.

Δεν πρέπει να υπάρχει καμιά αμφιβολία. Οι εργαζόμενοι - και στη δική μας χώρα - βρίσκονται αντιμέτωποι με μια συστηματική προσπάθεια που καταβάλλουν η άρχουσα τάξη των κρατών-μελών της ΕΕ, τα όργανα της ΕΕ, οι κυβερνήσεις, να βγει το κεφάλαιο όσο γίνεται περισσότερο αλώβητο από τη σφοδρή οικονομική κρίση, που πλήττει τον καπιταλισμό. Μόνο που για να μειωθεί η ζημιά που έτσι κι αλλιώς θα υπάρξει για κάποιες ομάδες του κεφαλαίου, τα βάρη της πρέπει να μεταφερθούν σε άλλες πλάτες. Στις πλάτες των εργαζομένων, οι οποίοι αν και δεν έχουν την παραμικρή ευθύνη για την κρίση και τα συμπτώματά της, καλούνται τώρα να υποταχθούν σε σχεδιασμούς που οδηγούν στην ακόμα μεγαλύτερη υπονόμευση του βιοτικού τους επιπέδου. Σχεδιασμούς μέσω των οποίων επιδιώκεται η στήριξη της κερδοφορίας του κεφαλαίου και των επιχειρήσεων, προσφέροντάς τους ακόμα πιο φτηνή εργατική δύναμη, με εργαζόμενους που δε θα έχουν περιθώρια επιλογών, που δε θα προβάλλουν απαιτήσεις, χωρίς ασφάλιση, χωρίς δικαιώματα, χωρίς στον ήλιο μοίρα.

Τα όργανα της ΕΕ και οι κυβερνήσεις - υπηρέτες του κεφαλαίου έχουν στήσει πολύ καλά το κόλπο τους. Επικαλούμενοι την κρίση που προκαλεί το εκμεταλλευτικό τους σύστημα, προσέφεραν στους τραπεζίτες, φανερά, κονδύλια που έχουν ήδη ξεπεράσει τα 4 τρισεκατομμύρια ευρώ για την τόνωση, λέει, των επιχειρήσεων, δηλαδή των εκμεταλλευτών. Τα τεράστια αυτά ποσά (αντιστοιχούν στο ελληνικό ΑΕΠ 16 χρόνων) φούντωσαν, όπως ήταν φυσικό, τα δημοσιονομικά ελλείμματα, τα οποία τώρα αξιώνουν να καλύψουν κατακλέβοντας ακόμα περισσότερο τους ...εκμεταλλευόμενους. Επιδιώκουν, δηλαδή, τη σωτηρία του κεφαλαίου και των πολυεθνικών, σπέρνοντας τη φτώχεια και την ανέχεια σε εκατομμύρια λαϊκά νοικοκυριά και στέλνοντας στο απόσπασμα τους μισθούς, την ασφάλιση, τις συντάξεις, την υγειονομική περίθαλψη, τη μόρφωση, τους ίδιους τους εργαζόμενους κι ολόκληρο το λαό.

Οι εργαζόμενοι δεν έχουν κανέναν απολύτως λόγο να παρακολουθήσουν τη λογική που θέλει να επιβάλει η άρχουσα τάξη με τα όργανά της, σε Ελλάδα και ΕΕ. Πολύ περισσότερο, δεν πρέπει να παγιδευτούν και να υποταχθούν σε αυτή. Η κρίση προκλήθηκε εξαιτίας του εκμεταλλευτικού συστήματος και της υπερσυσσώρευσης κεφαλαίων που επιδιώκουν να αυξάνουν συνεχώς τα κέρδη τους σε βάρος της κοινωνίας, άρα την κρίση οφείλουν να την πληρώσουν οι κεφαλαιοκράτες. Τα ελλείμματα και το δημόσιο χρέος διογκώθηκαν εξαιτίας της πολιτικής στήριξης των κεφαλαιοκρατών, άρα αυτοί πρέπει να μας επιστρέψουν τον κλεμμένο πλούτο. Οι εργάτες, οι άλλοι εργαζόμενοι, οι μικρομεσαίοι αγρότες, οι αυτοαπασχολούμενοι και οι μικροί ΕΒΕ, οι νέοι και οι νέες, οι γυναίκες, όλοι αυτοί που καθημερινά ζούμε στην κόψη του ξυραφιού, ούτε δανειστήκαμε ούτε χρωστάμε στον οποιονδήποτε. Αντίθετα, μας χρωστάνε τα πάντα!


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ