Πέμπτη 27 Μάη 2010
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ ΚΛΑΔΟΥ ΥΓΕΙΑΣ
Τριπλασίασαν τον τζίρο τους

Στο 37% των συνολικών δαπανών για την Υγεία, ο τζίρος των ιδιωτικών επιχειρήσεων

Τον τριπλασιασμό του τζίρου τους μέσα σε μια δεκαετία κατάφεραν να εξασφαλίσουν οι επιχειρηματικοί όμιλοι που δραστηριοποιούνται στο χώρο της Υγείας, εκμεταλλευόμενοι την πολιτική στήριξης που τους προσφέρει η εμπορευματοποίηση της δημόσιας Υγείας και η συνειδητή υποβάθμιση - υπονόμευση του δημόσιου τομέα Υγείας από τις κυβερνήσεις το ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ.

Τα παραπάνω προκύπτουν από έρευνα της ICAP που δόθηκε χτες στη δημοσιότητα και σύμφωνα με την οποία το μερίδιο των δαπανών στον ιδιωτικό τομέα της Υγείας, έφτασε ήδη στο 37,1% της συνολικής δαπάνης. Σύμφωνα με έκθεση της Εθνικής Τράπεζας (Δεκέμβρης 2009), η σχετική δαπάνη το 2000 ήταν της τάξης του 20%! Ετσι, παρά το γεγονός ότι στο κομμάτι της έρευνας της ICAP που δημοσιοποιήθηκε περιλαμβάνονται μόνο ποσοστά και όχι απόλυτοι αριθμοί, ο καθένας καταλαβαίνει τη ραγδαία εξάπλωση των επιχειρήσεων στον τομέα της Υγείας και κατ' επέκταση το μέγεθος της οικονομικής αφαίμαξης των λαϊκών νοικοκυριών και τη λεηλασία των ασφαλιστικών ταμείων, που καλούνται να χρυσοπληρώσουν την κερδοφορία των ιδιωτών για υπηρεσίες που κανονικά οφείλει να παρέχει εντελώς δωρεάν το δημόσιο.

Σύμφωνα με την έρευνα, κατά τη δεκαετία 1998-2008, η λεγόμενη αγορά των ιδιωτικών υπηρεσιών Υγείας παρουσίασε συνολικά, μέση ετήσια αύξηση 13,2%. Ειδικότερα, κατά κατηγορία υπηρεσιών και με βάση τις δαπάνες που έκαναν οι ενδιαφερόμενοι, η μέση ετήσια αύξηση ήταν:

  • Για τις γενικές κλινικές 16,3%.
  • Για τις μαιευτικές - γυναικολογικές κλινικές 9,6%.
  • Για τα διαγνωστικά κέντρα 8,4%.

Σύμφωνα με στοιχεία της Εθνικής Στατιστικής Υπηρεσίας, το 2007 καταγράφηκαν σε ολόκληρη τη χώρα 14.707 κλίνες σε ιδιωτικά θεραπευτήρια επί συνόλου 53.888 κλινών.

Η διάρθρωση του ιδιωτικού τομέα της Υγείας δείχνει ότι κυριαρχούν οι γενικές κλινικές που αντιπροσωπεύουν το 67% του συνόλου της αγοράς, ενώ ακολουθούν οι μαιευτικές κλινικές με μερίδιο αγοράς 13,9%, ενώ το υπόλοιπο 19,1% το μοιράζονται τα ιδιωτικά διαγνωστικά κέντρα, τα οποία ξεπέρασαν ήδη τα 400.

Το έτος 2008 συνεχίστηκαν οι προσπάθειες συγχώνευσης και εξαγορών με παράλληλη εντατικοποίηση των προσπαθειών για περαιτέρω επέκταση των επιχειρήσεων σε αγορές του εξωτερικού, αλλά και σε νέους τομείς ιατρικών υπηρεσιών.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ