Πέμπτη 27 Μάη 2010
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΦΑΡΜΑΚΑ
Με ευθύνη της κυβέρνησης οι άπιαστες τιμές

Ως «φιλολαϊκή πολιτική» επιχειρεί να παρουσιάσει η κυβέρνηση την τακτική περιορισμού της «φαρμακευτικής δαπάνης» και την κατάργηση από τη λίστα των φαρμάκων εκατοντάδων αναγκαίων σκευασμάτων για την υγεία των εργαζομένων. Αυτό ισχυρίζονται οι κυβερνώντες με χτεσινή ανακοίνωση του υπουργείου Οικονομίας Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας, με την οποία επιχειρείται να αποπροσανατολιστεί η κοινή γνώμη από τις αντιλαϊκές επιλογές τους. Ετσι, ενώ ουσιαστικά η κυβέρνηση προωθεί με ακόμα πιο γρήγορους ρυθμούς την εμπορευματοποίηση της υγείας και την περικοπή των δαπανών κοινωνικού χαρακτήρα που προορίζονται για χρηματοδότηση της υγείας, το υπουργείο κάνει λόγο για «περιορισμό των δαπανών των ασφαλιστικών ταμείων», κάτι που επιχειρείται να γίνει μέσα από τον περιορισμό των καλύψεων που παρέχονται και σε κάθε περίπτωση όχι με τον έλεγχο των τιμών που επιβάλουν στα φάρμακα οι φαρμακοβιομηχανίες.

Την ίδια στιγμή, προκαλούν εντύπωση και ερωτηματικά οι υπαινιγμοί που αφήνονται στην ανακοίνωση για τον τρόπο που εφαρμόζεται μέχρι σήμερα ο νόμος για τη διαμόρφωση των τιμών στα φάρμακα. Σύμφωνα με το νόμο οι τιμές θα έπρεπε να καθορίζονται με βάση το μέσο όρο των τριών φτηνότερων τιμών που υπάρχουν στις χώρες - μέλη της ΕΕ. Η εντύπωση που προκαλείται είναι ότι, όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση του υπουργείου, σε μια προσπάθεια να μετατεθούν οι ευθύνες στην προηγούμενη κυβέρνηση «στα περισσότερα φύλλα έρευνας τιμής φαρμάκων χρησιμοποιούνταν μέχρι 5 το πολύ χώρες, οι οποίες τυχαίνει να είναι και οι ακριβότερες». Τα ερωτηματικά έχουν να κάνουν με τη στάση της κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ, που ενώ υποτίθεται πως διαπιστώνει ότι δεν εφαρμόζεται ο νόμος για τον τρόπο καθορισμού των τιμών στα φάρμακα, εξακολουθεί να συνδιαλέγεται με τους φαρμακοβιομήχανους, μην τυχόν και θιγούν τα κέρδη και τα συμφέροντά τους.

Είναι γνωστό στους πάντες ότι οι κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ έκαναν διαχρονικά ό,τι πέρναγε από το χέρι τους για να ενισχύσουν τις φαρμακοβιομηχανίες, τις φαρμακαποθήκες και τους εισαγωγείς φαρμάκων, αδιαφορώντας επιδεικτικά για την οικονομική αφαίμαξη των εργαζομένων και των ασφαλιστικών τους ταμείων. Ωστόσο, με τη διατύπωση που υπάρχει στη χτεσινή ανακοίνωση του υπουργείου, αποκαλύπτεται με τον πιο χαρακτηριστικό τρόπο ότι πέρα από την πολιτική που γενικά στηρίζει και ενισχύει τα κέρδη των επιχειρηματικών ομίλων, οι κυβερνώντες μέχρι και σήμερα δεν εφαρμόζουν καν τους νόμους που οι ίδιοι ψηφίζουν, πολλαπλασιάζοντας με αυτόν τον τρόπο την αιμορραγία των Ταμείων και οδηγώντας τα στην κατάσταση που στη συνέχεια επικαλούνται για να κλιμακώσουν τις επιθέσεις τους στα δικαιώματα των ασφαλισμένων - εργαζομένων.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ