Παρασκευή 14 Μάη 2010
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 9
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Νέα πρόκληση από τουρκική φρεγάτα

Νέες τουρκικές προκλήσεις καταγράφηκαν χτες στο Αιγαίο, σε μια προσπάθεια ντε φάκτο διχοτόμησής του στη γραμμή του 25ου Μεσημβρινού. Στις 12.55 το μεσημέρι, η τουρκική φρεγάτα «Γκόκοβα» που μαζί με δύο ακόμα της ίδιας εθνικότητας έπλεαν σε μη δεσμευμένη περιοχή, ανατολικά του 25ου Μεσημβρινού, στο ύψος της Ανδρου, επιχείρησε να ασκήσει έλεγχο σε 4 ελληνικά μαχητικά αεροσκάφη «Mιράζ 2000-5».

Η ενέργεια αυτή είναι δηλωτική τού ποιος ασκεί στρατιωτική κυριαρχία στην περιοχή, αφού η τουρκική φρεγάτα ζητούσε από τα ελληνικά αεροσκάφη την ταυτότητά τους και τον προορισμό τους. Να σημειωθεί ότι η περιοχή του επεισοδίου υπάγεται στο χώρο ευθύνης του FIR Αθηνών, όπου τον έλεγχο των πτήσεων ασκεί η Ελλάδα σύμφωνα με όσα έχει ορίσει ο Διεθνής Οργανισμός Αεροπλοΐας ICAO. Ανάλογο συμβάν είχε υπάρξει και την Τρίτη το βράδυ σε γειτονική περιοχή του βόρειου Αιγαίου.

Παράλληλα, χθες, σημειώθηκε έξαρση των τουρκικών παραβιάσεων του ελληνικού εναέριου χώρου και του FIR. 25 τουρκικά αεροσκάφη από τα οποία τα 6 οπλισμένα, αλλά και ελικόπτερα, προκάλεσαν 18 παραβάσεις των κανόνων εναέριας κυκλοφορίας (FIR) και 29 παραβιάσεις του ελληνικού εναέριου χώρου.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ