Κυριακή 9 Μάη 2010
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 4
ΑΠΟ ΜΕΡΑ ΣΕ ΜΕΡΑ
Μπόικο Μπορίσοφ

Γρηγοριάδης Κώστας

Ο Μπόικο Μπορίσοφ, πρωθυπουργός της Βουλγαρίας, στα μέσα της βδομάδας ανακοίνωσε νέα αυστηρά αντιλαϊκά μέτρα σε βάρος των εργαζομένων. Ανάμεσα σ' αυτά είναι οι παραπέρα περικοπές στις δημόσιες δαπάνες κατά 20% με εξαίρεση το υπουργείο Εσωτερικών, όπου η μείωση θα διαμορφωθεί στο 13%. Τα 900 εκατομμύρια λέβα (περίπου 450 εκατομμύρια ευρώ) που αναμένεται να εξοικονομηθούν με αυτό τον τρόπο ανακοινώνεται ότι θα διατεθούν, μεταξύ άλλων, για μια σειρά κατασκευαστικών προγραμμάτων, έργων αποκατάστασης από το ρημαδιό που ακολούθησε τη σοσιαλιστική περίοδο, και φυσικά θα δοθούν στο ιδιωτικό κεφάλαιο.

Γνωρίζοντας πως τα μέτρα αυτά θα προκαλέσουν σημαντικές κινητοποιήσεις και αντιδράσεις ο Μπορίσοφ έσπευσε να ανακοινώσει πως ο ΦΠΑ θα παραμένει στο 20% για τους επόμενους έξι μήνες... Ωστόσο, στα σκαριά βρίσκονται οι αλλαγές στο συνταξιοδοτικό, όπου ανάμεσα στα άλλα, προτείνεται να αυξηθούν τα χρόνια εργασίας από 37 και 34 που είναι σήμερα για τους άνδρες και τις γυναίκες, αντίστοιχα, σε 40 και 37. Σαν ...αντάλλαγμα σχεδιάζεται να μην αυξηθούν (ακόμα τουλάχιστον) τα όρια συνταξιοδότησης και να παραμείνουν στα 63 και 60 για άνδρες και γυναίκες.

Ανοιχτό παραμένει ακόμα το νομοσχέδιο που προβλέπει την απαγόρευση διαδηλώσεων και συγκεντρώσεων έξω από τα κτίρια του Υπουργικού Συμβουλίου, του Κοινοβουλίου και του Γραφείου του Προέδρου. Γίνεται φανερό ότι η καπιταλιστική παλινόρθωση εδώ και μια εικοσαετία επιδείνωσε την ζωή των λαϊκών στρωμάτων που χάνουν σταδιακά όσες κατακτήσεις έχουν απομείνει από την περίοδο του σοσιαλισμού.


Κ. Χ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ