Κυριακή 9 Μάη 2010
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 13
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ - ΕΕ - ΔΝΤ
Μνημόνιο ενταφιασμού της Κοινωνικής Ασφάλισης

Κυβέρνηση, Ευρωπαϊκή Ενωση και ΔΝΤ με τις ψήφους του ΛΑ.Ο.Σ. και τη στήριξη της ΝΔ εκτέλεσαν τη δημόσια Κοινωνική Ασφάλιση. Το μνημόνιο που ψηφίστηκε την περασμένη Πέμπτη στη Βουλή καθώς και το ασφαλιστικό νομοσχέδιο που περνάει αύριο από το υπουργικό συμβούλιο - ως το πρώτο βήμα - διαλύουν το ασφαλιστικό σύστημα, καταργούν ασφαλιστικά δικαιώματα, ενταφιάζουν συντάξεις και παροχές Υγείας. Το μνημόνιο είναι το μνημόσυνο της Κοινωνικής Ασφάλισης και όλων των κατακτήσεων στον τομέα της κοινωνικής προστασίας που είχαν τις δεκαετίες που πέρασαν εργαζόμενοι, αυτοαπασχολούμενοι, αγρότες, επιστήμονες. Συντάξεις, όρια ηλικίας, παροχές Υγείας σαρώνονται και ρίχνονται στον Καιάδα.

Συγκεκριμένα, με τα νέα μέτρα επιβάλλεται:

Αύξηση του ορίου ηλικίας συνταξιοδότησης στα 65 χρόνια για όλα τα Ταμεία.

Η αύξηση αυτή αφορά πρωτίστως τις γυναίκες εργαζόμενες στο δημόσιο, για τις οποίες το όριο θα αυξηθεί σταδιακά από την 1/1/2011 και θα ολοκληρωθεί μέχρι το 2013. Ακόμα όμως και αυτό το όριο τους φαίνεται μικρό και με σχετική ρύθμιση το συνδέουν με το προσδόκιμο ζωής, έτσι ώστε να προστίθενται κάθε δεκαετία 4 μήνες αύξησης του ορίου για κάθε έτος αύξησης του προσδόκιμου!

Ελάχιστο όριο ηλικίας συνταξιοδότησης το 60ό έτος για όλους. Δηλαδή, από την 1/1/2011 κανένας εργαζόμενος δεν μπορεί να συνταξιοδοτείται πριν το 60ό έτος, ακόμα και αν υπάγεται στο καθεστώς των ΒΑΕ, ακόμα και αν έχει 40 χρόνια εργασίας.

Υποχρεωτική εργασία για 40 χρόνια για να κατοχυρώνεται το δικαίωμα στην πλήρη σύνταξη. Καταργείται η 35ετία (σε όσες περιπτώσεις είχε απομείνει) αλλά και η 37ετία χωρίς όριο ηλικίας. Η ανατροπή θα επέλθει μέχρι το 2015.

Μείωση των συντάξεων κατά 6% ετησίως. Οποιος αποχωρεί πριν το 65ο έτος (πρόωρη) η ποινή θα ανέρχεται στο 6%, που σημαίνει ότι η συνολική μείωση στην πενταετία (60ό έτος) θα φτάνει το 30% της σύνταξης.

Κατακρεούργηση των Βαρέων και Ανθυγιεινών Επαγγελμάτων. Η λίστα του ΙΚΑ συρρικνώνεται μέχρι το 10% στα επαγγέλματα και τις ειδικότητες που συμπεριλαμβάνονται σε αυτή μέχρι τώρα. Οι ανατροπές θα γίνουν μέσα στο 2011 με υπουργικές αποφάσεις.

Συρρίκνωση των αναπηρικών συντάξεων με χειροτέρευση των όρων απονομής και τακτική επανεξέταση. Θα υποχρεώσουν ανάπηρους και σακατεμένους από ατυχήματα και ασθένειες να εργάζονται.

Μείωση των ανώτερων ορίων στις συντάξεις

Χαράτσι στις συντάξεις πάνω από 1.400 ευρώ από τον Αύγουστο του 2010. Το χαράτσι θα κλιμακώνεται από το 5 έως και 10%.

Μείωση και των επικουρικών συντάξεων και μάλιστα κάτω και από το 20%. Το ύψος της επικουρικής θα καθορίζεται με κυβερνητικές αποφάσεις ύστερα από «αναλογιστικές μελέτες».

Ο νέος «Γολγοθάς»

Δραστική μείωση όλων των συντάξεων με την υιοθέτηση του νέου συστήματος από το 2018. Το νέο σύστημα πιάνει στις «δαγκάνες» του όσους μέχρι εκείνη τη στιγμή είναι στην παραγωγή, δηλαδή τη συντριπτική πλειοψηφία των σημερινών εργαζομένων. Την ίδια χρονιά τα 13 Ταμεία που υπάρχουν σήμερα θα έχουν συγχωνευτεί σε 3: Ταμείο Μισθωτών, Ταμείο Αυτοαπασχολούμενων και ΟΓΑ.

Από το 2013 όσοι εργαζόμενοι αναλαμβάνουν εργασία στο δημόσιο θα ασφαλίζονται στο ΙΚΑ, όπου θα τους «συναντήσουν» και οι υπόλοιποι δημόσιοι υπάλληλοι το 2018 που ήδη είναι στο δημόσιο.

Με το νέο σύστημα επέρχεται δραματική συρρίκνωση όλων των συντάξεων μέσα από τη μείωση του συντάξιμου μισθού, ο οποίος θα υπολογίζεται σε όλο τον εργάσιμο βίο, αντί της καλύτερης πενταετίας της τελευταίας δεκαετίας (π.χ. ΙΚΑ). Μείωση θα επέλθει και με τη συμπίεση του συντελεστή αναπλήρωσης από το 2% ετησίως (70% στην 35ετία) στο 1,2% μεσοσταθμικά (48% συντελεστής αναπλήρωσης στη 40ετία)! Οι συντελεστές θα ξεκινούν από το 0,7% τα πρώτα 15 χρόνια και θα κλιμακώνονται λίγο πάνω από το 2% για τα έτη ασφάλισης από το 37ο έως το 40ό. Από τα παραπάνω προκύπτει ότι η κατάσταση θα είναι ακόμα πιο δραματική για τους εργαζόμενους εκείνους που δε θα μπορούν να εξασφαλίσουν μεροκάματο άρα και ένσημο ασφάλισης. Ετσι, στην περίπτωση της 15ετίας, δηλαδή τα 4.500 ένσημα (με τα οποία μέχρι τώρα κατοχυρώνεται το δικαίωμα συνταξιοδότησης), το ποσοστό αναπλήρωσης συρρικνώνεται στο 10,5%(!) αντί του 30% που υπολογίζεται σήμερα (μείωση κατά 65%). Συνολικά η μείωση των συντάξεων με το νέο σύστημα, σύμφωνα με τους πρώτους υπολογισμούς, θα ξεπερνά το 35%, ακόμα και αν σε αυτό συνυπολογιστεί και το τμήμα της «βασικής» που προβλέπεται.

Αναισθητικό για τον ακρωτηριασμό

Και βέβαια αυτή η δραματική μείωση των συντάξεων δεν παίρνει την παραμικρή διόρθωση ούτε με τη βασική σύνταξη, την οποία μέχρι τώρα διαφήμιζε η κυβέρνηση. Μέσα σε ένα τέτοιο σύστημα η «βασική» είναι το αναισθητικό πριν τον ακρωτηριασμό του ασθενούς. Γιατί στην πραγματικότητα δεν πρόκειται ούτε για τμήμα σύνταξης, αφού το ύψος της δε θα ξεπερνά την προνοιακή σύνταξη του ΟΓΑ (360 ευρώ), θα δίνεται μόνο μετά το 65ο έτος, θα είναι μειωμένη στην περίπτωση πρόωρης αλλά και στην περίπτωση των αναπηρικών συντάξεων. Ακόμα χειρότερα, η «βασική σύνταξη» και το ύψος της θα εξαρτάται κάθε φορά από τη «δημοσιονομική σταθερότητα» και τα οικονομικά της χώρας, άρα πρόκειται για προνοιακή παροχή και όχι για σύνταξη ή τμήμα σύνταξης.

Το «νέο σύστημα» δεν οδηγεί σε συρρίκνωση και ευτελισμό των συντάξεων μόνο με βάση τους υπολογισμούς και τους συντελεστές. Στη ζωή θα αποδειχτεί ακόμα πιο επώδυνο. Ποιος άραγε εργάτης βιομηχανίας μπορεί να εργάζεται 40 ολόκληρα χρόνια; Και ποιος εργαζόμενος στις σημερινές συνθήκες όξυνσης της ανεργίας μπορεί να βρίσκει μεροκάματο αδιάλειπτα για τόσα χρόνια; Και, τέλος, ποιος εργοδότης θα κρατήσει στην επιχείρησή του μια εργάτρια μετά τα 65 χρόνια όταν σήμερα από τα 50 τους τους δείχνουν την πόρτα...; Στην πράξη το νέο Ασφαλιστικό θα αποδειχτεί κάτι πολύ χειρότερο από έναν τρόπο που θα διαλύσει τις συντάξεις γιατί θα διαλύσει τη ζωή ολόκληρης της εργατικής οικογένειας.

Φούσκα αποδεικνύονται και οι υποσχέσεις της κυβέρνησης για κάποια βελτίωση στο καθεστώς της διαδοχικής ασφάλισης αφού ο συντελεστής ωρίμανσης σε περίπτωση διαδοχικής αντί του 1,7% που είχε ανακοινωθεί ορίζεται στο 0,6%.

Εκβιασμός στους φτωχούς αγρότες

Στο νομοσχέδιο προωθούνται νέες εκβιαστικές εισπρακτικές μεθοδεύσεις σε βάρος των φτωχών αγροτών. Οπως προβλέπεται, αν δεν πληρωθούν οι εισφορές στον ΟΓΑ όχι μόνο δε θα υπάρχει ιατροφαρμακευτική περίθαλψη και σύνταξη, αλλά δε θα καταβάλλονται ούτε οι επιδοτήσεις ούτε οι αποζημιώσεις ούτε οι επιχορηγήσεις ούτε θα επιτρέπεται να δίνονται δάνεια. Είναι σαφές ότι πρόκειται για εισπρακτική αυθαιρεσία, η οποία εντάσσεται στο πλαίσιο της γενικότερης φοροεισπρακτικής επίθεσης της κυβέρνησης σε βάρος της αγροτιάς.

Το τελειωτικό χτύπημα στην Κοινωνική Ασφάλιση δίνεται μέσω της μείωσης και της κρατικής χρηματοδότησης, η οποία, σύμφωνα με τις ανακοινώσεις της κυβέρνησης, περιορίζεται μόνο στην κάλυψη της «βασικής» προνοιακής σύνταξης, ενώ άμεσα μειώνεται και η χρηματοδότηση στο μεγαλύτερο ασφαλιστικό οργανισμό, το ΙΚΑ.


Γιάννης ΖΑΧΑΡΟΠΟΥΛΟΣ


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ