Τετάρτη 21 Απρίλη 2010
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 8
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΕΠΙΤΟΚΙΑ ΚΡΑΤΙΚΟΥ ΧΡΕΟΥΣ
Ληστεία του λαού με ή χωρίς το «μηχανισμό»

Στα σκαριά το κυβερνητικό αίτημα ενεργοποίησης. Στα ύψη τα επιτόκια εντόκων γραμματίων

Με ή χωρίς το «μηχανισμό δανειοδότησης», τα νέα μέτρα είναι δεδομένα. Στο χέρι των εργαζομένων είναι να τα αποκρούσουν
Με ή χωρίς το «μηχανισμό δανειοδότησης», τα νέα μέτρα είναι δεδομένα. Στο χέρι των εργαζομένων είναι να τα αποκρούσουν
Σε αναμονή ενεργοποίησης του μηχανισμού δανειοδότησης (ΕΕ - ΔΝΤ) σε όφελος της πλουτοκρατίας, η κυβέρνηση προχώρησε χτες στη σύναψη ενός ακόμη δανείου μέσω δημοπρασίας εντόκων γραμματίων τρίμηνης διάρκειας, αντλώντας ποσά περίπου 2 δισ. ευρώ. Είτε με, είτε χωρίς το μηχανισμό στήριξης, οι τραπεζίτες και τα άλλα τρωκτικά θα συνεχίσουν να λυμαίνονται με τη μορφή τόκων τεράστια ποσά από τον παραγόμενο πλούτο. Τα επιτόκια στο 3μηνο απογειώθηκαν χτες σε 3,65% από 1,67% που είχαν διαμορφωθεί στην αμέσως προηγούμενη δημοπρασία, το Γενάρη του 2010.

Στο άψε - σβήσε, οι μερίδες του τραπεζικού κεφαλαίου - ντόπιου και ξένου - προκειμένου να κερδίσουν από τα τεράστια επιτόκια, υπέβαλαν προσφορές συνολικού ύψους 6,2 δισ. ευρώ, ενώ σύμφωνα με ορισμένες πληροφορίες το μεγαλύτερο κομμάτι του χτεσινού κρατικού δανείου κατέληξε στα θησαυροφυλάκια ντόπιων τραπεζών.

Η κυβέρνηση και παρά τα ήξεις - αφήξεις των στελεχών της έχει ήδη καταλήξει και δρομολογεί τις διαδικασίες για την ενεργοποίηση του μηχανισμού στήριξης. Το επίσημο αίτημα σε Κομισιόν - Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και ΔΝΤ φαίνεται να είναι μόνο ζήτημα χρόνου.

Σύμφωνα με τον υπουργό Οικονομικών Γ. Παπακωνσταντίνου, οι δανειακές ανάγκες για το μήνα Μάη φτάνουν σε 10 δισ. ευρώ. Οι διαδικασίες έγκρισης στα κράτη της ευρωζώνης απαιτούν από μία μέχρι και τρεις εβδομάδες. Η κυβέρνηση είναι έτοιμη να υποβάλει επίσημο αίτημα πριν από την εξάντληση των παραπάνω περιθωρίων. Ανά πάσα στιγμή είναι έτοιμο το ΔΝΤ. Σε αυτό το πλαίσιο γίνεται και η επίσημη επίσκεψη του Γ. Παπακωνσταντίνου στις ΗΠΑ με στόχο την τελική «διευθέτηση» τόσο με το ΔΝΤ όσο και με την αμερικανική κυβέρνηση.

Τα επιτόκια του «κοινού μηχανισμού» θα παραμείνουν σε ληστρικά επίπεδα και σε όφελος των κέντρων χρηματοδότησης που θα «διευκολύνουν» την κυβέρνηση ΠΑΣΟΚ, που παράλληλα θα συνεχίσει να απευθύνεται, όπως τώρα, και άμεσα στις τράπεζες. Ταυτόχρονα και οι όποιες εκταμιεύσεις από το «μηχανισμό» θα γίνονται με γνώμονα την εφαρμογή των πρόσθετων αντιλαϊκών μέτρων που έχουν συναποφασιστεί.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ