Κυριακή 25 Απρίλη 2010
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 11
ΕΝΘΕΤΗ ΕΚΔΟΣΗ: "7 ΜΕΡΕΣ ΜΑΖΙ"
ΙΣΤΟΡΙΑ
Η δράση στις γειτονιές της Αθήνας

Στις 5 Σεπτέμβρη του 1968 φτάνει στη «Φωνή της Αλήθειας» η παρακάτω ανταπόκριση:

Ο αντιστασιακός αγώνας του ελληνικού λαού και των οργανώσεών του κατά της χούντας εντείνεται, παίρνοντας διάφορες μορφές. Οι δρόμοι της Αθήνας κι άλλων πόλεων πλημμυρίζουν τις νύχτες από προκηρύξεις, που οι πατριώτες τις διαβάζουν με ενθουσιασμό. Παντού, στα εργοστάσια, στα γιαπιά, στα καταστήματα, στα γραφεία, ακόμα και στα δημόσια γραφεία κυκλοφορούν τα παράνομα έντυπα και στα κρυφά ή φανερά γίνονται συζητήσεις για το περιεχόμενό τους και για το φούντωμα της αντίστασης στη χούντα.

Κυκλοφορούν ήδη πολλά έντυπα πατριωτικού περιεχομένου. Τελευταία κυκλοφόρησε στην Αθήνα το πρώτο φύλλο της εφημερίδας ΛΕΥΤΕΡΙΑ οργάνου του ΠΑΜ περιοχής πρωτευούσης. Τα φύλλα της ΛΕΥΤΕΡΙΑΣ έγιναν ανάρπαστα και χαιρετήθηκε η έκδοσή της από τους πατριώτες. Παράλληλα το ΠΑΜ της Αθήνας κυκλοφόρησε χιλιάδες προκηρύξεις στη Νέα Φιλαδέλφεια, τα Πατήσια, το Μεταξουργείο, το Περιστέρι, το Παγκράτι ακόμα και στο κέντρο της Αθήνας. Με τις προκηρύξεις αυτές καλείται ο λαός να δυναμώσει τον αγώνα του για την ανατροπή της χούντας, την κατάργηση των στρατοπέδων συγκέντρωσης και την απελευθέρωση των κρατουμένων πατριωτών. Εξάλλου στο Παγκράτι σκορπίστηκαν και τοιχοκολλήθηκαν στους στύλους της ΔΕΗ προκηρύξεις του ΚΚΕ που καλούσαν τους εργαζόμενους σε μαζικούς αγώνες κατά της χούντας. Συνεργεία νέων του ΠΑΜ έγραφαν στους τοίχους κεντρικών δρόμων της Αθήνας τα συνθήματα: «114» - «Κάτω το ψευτοσύνταγμα». «Οχι στο δημοψήφισμα». «Κάτω η χούντα».

Η αντιστασιακή πόλη του ελληνικού λαού στρέφεται και κατά των Αμερικανών ιμπεριαλιστών. Ετσι σε δημόσιο χώρο κοντά στην οδό Τσόρτσιλ του Φαλήρου, απέναντι το σημείο όπου ήσαν αγκυροβολημένα πλοία του 6ου αμερικανικού στόλου, μέλη του ΠΑΜ από τον Πειραιά τοποθέτησαν μαγνητόφωνο που για πολλή ώρα μετέδιδαν στην ελληνική και την αγγλική γλώσσα τα συνθήματα: «Εξω οι γιάγκηδες ιμπεριαλιστές από την Ελλάδα». «Οχι πυραυλικές βάσεις του ΝΑΤΟ».

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Εκδήλωση για τα 50 χρόνια από το στρατιωτικό πραξικόπημα της 21ης Απριλίου 1967(2017-04-19 00:00:00.0)
Ρεπορτάζ και ανταποκρίσεις(2010-04-25 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ