Κυριακή 25 Απρίλη 2010
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΑΠΟ ΜΕΡΑ ΣΕ ΜΕΡΑ
Βίκτορ Φεντέροβιτς Γιανούκοβιτς

Ησυχία, ενεργειακή ασφάλεια για το μέλλον ελπίζει πως εξασφάλισε την περασμένη βδομάδα ο νεοεκλεγείς Ουκρανός Πρόεδρος Βίκτορ Φεντέροβιτς Γιανούκοβιτς. Πηγή της αισιοδοξίας του, η υπογραφή στρατηγικής σημασίας οικονομικών και στρατιωτικών συμφωνιών με τη Ρωσία.

Οι συμφωνίες παρουσιάστηκε πως έγιναν προσφέροντας αμοιβαία ανταλλάγματα και οφέλη για αμφότερες τις πλευρές. Ο Γιανούκοβιτς εξασφάλισε περισσότερο και φθηνότερο φυσικό αέριο από τη Ρωσία. Ο Μεντβέντεφ εξασφάλισε ένα 25ετές συμβόλαιο ενοικίασης της στρατιωτικής βάσης στη Σεβαστούπολη με χρονική αφετηρία το 2017 (οπότε λήγει το τρέχον συμβόλαιο) και δικαίωμα παράτασης της άδειας χρήσης, για ακόμη πέντε χρόνια.

Ακόμη και η Αμερικανίδα υπουργός Εξωτερικών, Χίλαρι Κλίντον, έδειξε κατανόηση για τις συμφωνίες του Γιανούκοβιτς, αναγνωρίζοντας πως, για προφανείς στρατηγικούς λόγους, ο Ουκρανός Πρόεδρος επιχειρεί να πατήσει με το ένα πόδι στην Ανατολή και με το άλλο πόδι στη Δύση...

Αντίθετη γνώμη έχει η φιλοαμερικανική ουκρανική αντιπολίτευση. Ο προκάτοχος του Γιανούκοβιτς, Βίκτορ Γιουστσένκο, παρομοίασε τη στρατιωτική συμφωνία με τη Μόσχα με «στρατιωτική κατοχή» της Ουκρανίας, ενώ η φιλοαμερικανίδα πρώην πρωθυπουργός Γιούλια Τιμοσένκο μίλησε για «στρατηγικό σφάλμα».

Ωστόσο, η περίπτωση και του Γιανούκοβιτς δείχνει ότι, για λογαριασμό της μερίδας της αστικής τάξης που τον στήριξε, προσπαθεί να «παίξει» στον ενδοϊμπεριαλιστικό ανταγωνισμό, που εντείνεται στην περιοχή.


Δ. ΟΡΦ.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ