Παρασκευή 16 Απρίλη 2010
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 14
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΓΙΑ ΔΙΕΥΘΕΤΗΣΕΙΣ ΣΤΟ ΑΙΓΑΙΟ
Κρύβει τους σχεδιασμούς και την ουσία

Καμιά ουσιαστική απάντηση στα ερωτήματα των βουλευτών του ΚΚΕ δεν έδωσε χτες ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών, που ενημέρωσε την αρμόδια επιτροπή της Βουλής

Κανένα καινούριο στοιχείο, πέραν των όσων ήδη έχει δηλώσει δημόσια σχετικά με τα Ελληνοτουρκικά και την πρόσφατη επίσκεψή του στην Αγκυρα, δεν πρόσφερε ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών, Δ. Δρούτσας, κατά την ενημέρωση που έκανε χτες στην Επιτροπή Εξωτερικών και Αμυνας της Βουλής. Μάλιστα, όπως παρατήρησε ο βουλευτής του ΚΚΕ Θ. Παφίλης, η Επιτροπή άκουσε από τον Δ. Δρούτσα λιγότερα και από όσα διάβασαν οι βουλευτές στις εφημερίδες σχετικά με το θέμα.

Σε μια περίοδο που εντείνονται οι ΝΑΤΟικές επιδιώξεις για γενικότερες διευθετήσεις στο Αιγαίο, σε βάρος των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Ελλάδας, ο αναπληρωτής υπουργός δεν έκανε καμία αναφορά σε αυτές, ισχυριζόμενος γενικά και αόριστα ότι κανείς δεν μπορεί να επιβάλει τη βούλησή του πάνω στη χώρα σχετικά με την εξωτερική της πολιτική.

Ισχυρίστηκε ανέξοδα ότι οι άξονες της πολιτικής της Ελλάδας έναντι της Τουρκίας είναι σταθεροί και διαχρονικοί, με στόχο την καλή γειτονία με την Τουρκία και την επίλυση του Κυπριακού, με αποχώρηση των κατοχικών τουρκικών δυνάμεων.

Επανέλαβε ότι η σχετική επιτροπή των δύο χωρών το Μάρτη βρήκε πολλά σημεία επαφής σε θέματα «χαμηλής πολιτικής», όπως η οικονομία, ο τουρισμός, ο πολιτισμός και η πολιτική προστασία, με γνώμονα τα «αμοιβαία συμφέροντα». Είπε ότι η επίσκεψή του στην Τουρκία έγινε σε θετικό κλίμα και υπήρξε «εποικοδομητική ανταλλαγή απόψεων», ενώ συμφωνήθηκε να συναντούνται οι πρωθυπουργοί των δύο χωρών μια φορά το χρόνο και δύο φορές οι υπουργοί.

Ο Δ. Δρούτσας ανέφερε ότι εντατικοποιούνται οι διερευνητικές επαφές των δύο χωρών για τον καθορισμό της υφαλοκρηπίδας, οι οποίες - όπως είπε - πρέπει να έχουν ένα χρονικό ορίζοντα και αν δεν υπάρξει συμφωνία να παραπεμφθεί το θέμα στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης. Τάχθηκε για μια ακόμα φορά υπέρ της ένταξης της Τουρκίας στην ΕΕ και είπε ότι η Ελλάδα επιδιώκει τη συνεργασία για την αντιμετώπιση της μετανάστευσης.

Ο αναπληρωτής υπουργός ισχυρίστηκε ότι η χώρα δεν κουβεντιάζει με την Τουρκία θέματα που αφορούν Ελληνες πολίτες της Θράκης και είπε ότι η κυβέρνηση παρακολουθεί πολύ στενά τις δραστηριότητες του προξένου των ΗΠΑ στη Θεσσαλονίκη, ο οποίος επισκέπτεται διάφορες περιοχές της Βόρειας Ελλάδας.

Ο λαός στη μέγκενη συμφερόντων

Δε συμμεριζόμαστε την ευφορία της κυβέρνησης, τόνισε στην παρέμβασή του ο Θ. Παφίλης, υπογραμμίζοντας ότι το ΚΚΕ εκφράζει την έντονη ανησυχία του για τις εξελίξεις στην περιοχή.

Ημασταν και είμαστε, είπε, υπέρ της ειρηνικής επίλυσης των διαφορών με την Τουρκία και προσδοκούμε κυρίως στη συνεργασία ανάμεσα στους δύο λαούς. Ανησυχούμε, συνέχισε, για τα κυριαρχικά δικαιώματα, τα σύνορα της χώρας, ειδικά μετά τα όσα δήλωσε για το Αιγαίο ο ΝΑΤΟικός διοικητής του στρατηγείου της Σμύρνης και όσα γράφονται για τον 25ο Μεσημβρινό στο Αιγαίο.

Οι ΝΑΤΟικοί, είπε ο βουλευτής του ΚΚΕ, θέτουν θέμα συνόρων στο Αιγαίο όπως φαίνεται από τη νέα δομή των στρατηγείων του και την ένταξη του Αιγαίου στην «αντιπυραυλική ασπίδα» των ΗΠΑ. Ηδη, τόνισε, το ΝΑΤΟ έχει μετατρέψει το Αιγαίο σε «γκρίζα ζώνη», προκειμένου να εξυπηρετήσει τους δικούς του σχεδιασμούς στην περιοχή και υπενθύμισε ότι το θέμα της αμφισβήτησης των κυριαρχικών δικαιωμάτων στο Αιγαίο άνοιξε με τη «συμφωνία της Μαδρίτης» που αναγνώριζε ζωτικά συμφέροντα της Τουρκίας και με τη συμφωνία του Ελσίνκι.

Ο Θ. Παφίλης ζήτησε να μάθει εάν στις συναντήσεις τέθηκε θέμα εκ μέρους της Τουρκίας για αφοπλισμό των ελληνικών νησιών, εάν συζητήθηκε κοινή συμμετοχή Ελλάδας - Τουρκίας στην «αντιπυραυλική ασπίδα» των ΗΠΑ και τι αναφέρθηκε για το Κυπριακό. Υπενθύμισε δε τα διάφορα δημοσιεύματα που κάνουν λόγο για την ύπαρξη πετρελαίων στο Αιγαίο και τόνισε ότι ισχυρά συμφέροντα έχουν κάθε λόγο να κηρύξουν την περιοχή ως «γκρίζα ζώνη» προκειμένου να εκμεταλλευθούν τα κοιτάσματα.

Ολες αυτές οι εξελίξεις, κατέληξε, εγκυμονούν τεράστιους κινδύνους για τα κυριαρχικά δικαιώματα της χώρας και το ΚΚΕ καλεί το λαό σε ετοιμότητα μπροστά σε ό,τι μπορεί να συμβεί. Πολύ περισσότερο που στην περιοχή μας υπάρχουν οξυμένοι ανταγωνισμοί πολλών κρατών και μεγάλων συμφερόντων.

Καμιά απάντηση

Με τη σειρά της, η Λ. Κανέλλη ζήτησε να μάθει τι θα γίνει με το άνοιγμα των λιμανιών και των αεροδρομίων της Τουρκίας στα κυπριακά πλοία και αεροπλάνα.

Σχετικά με την αντίδραση της κυβέρνησης στις ΝΑΤΟικές επιδιώξεις για το Αιγαίο είπε ότι ήταν κοροϊδία, αφού, για να παρθεί πίσω η ΝΑΤΟική απόφαση, πρέπει να συνέλθει το αρμόδιο όργανο καθώς δεν ήταν ένα απλό χαρτί που έβγαλε μόνος του ο διοικητής του στρατηγείου. Ζήτησε δε να πληροφορηθεί ποιο είναι το μερίδιο της Ελλάδας στο αίτημα του ΝΑΤΟ να καλυφθεί το έλλειμμά του που είναι υπερδιπλάσιο του ελληνικού.

Στη δευτερολογία του ο Δ. Δρούτσας απέφυγε να απαντήσει στα ερωτήματα που του έθεσαν οι βουλευτές του ΚΚΕ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ