Πέμπτη 15 Απρίλη 2010
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 11
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Στην τελική ευθεία το ξήλωμα του Ασφαλιστικού

Στο σημερινό άτυπο υπουργικό συμβούλιο συζητιέται το νομοσχέδιο που θα σαρώσει τα εναπομείναντα δικαιώματα

Το ΚΚΕ καλεί σε ξεσηκωμό με το ταξικό συνδικαλιστικό κίνημα για να μην περάσουν τα σχέδια της κυβέρνησης
Το ΚΚΕ καλεί σε ξεσηκωμό με το ταξικό συνδικαλιστικό κίνημα για να μην περάσουν τα σχέδια της κυβέρνησης
Εντείνοντας τους ρυθμούς της ολομέτωπης αντιλαϊκής επίθεσης, η κυβέρνηση εγκρίνει σήμερα το νομοσχέδιο για την καρατόμηση των ασφαλιστικών δικαιωμάτων των εργαζομένων και προετοιμάζει το έδαφος για την επιβολή της εξίσωσης των ηλικιακών ορίων συνταξιοδότησης αντρών και γυναικών στο Δημόσιο.

Η κυβέρνηση συντονισμένα ανοίγει ένα μετά το άλλο όλα τα μέτωπα των αντιδραστικών αλλαγών, επιδιώκοντας μέσα στους αμέσως επόμενους μήνες να περάσει το μεγάλο πακέτο των προαποφασισμένων αναδιαρθρώσεων. Σήμερα, στη συνεδρίαση του άτυπου υπουργικού συμβουλίου θα συζητηθεί το νέο αντιασφαλιστικό νομοσχέδιο, που θα επιφέρει αύξηση των ορίων συνταξιοδότησης και μείωση των συντάξιμων αποδοχών. Σύμφωνα με πληροφορίες, θα εξεταστούν και οι λεπτομέρειες για την αύξηση των ορίων συνταξιοδότησης των γυναικών στο δημόσιο τομέα.

Εξάλλου, όπως αποκάλυψε χτες ο κυβερνητικός Γ. Πεταλωτής το νομοσχέδιο για την Κοινωνική Ασφάλιση έχει τη «σφραγίδα» του ΔΝΤ, δίπλα σε εκείνη της ΕΕ. Απαντώντας σε ερώτηση δημοσιογράφου για το ρόλο του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου στη σύνταξη του Ασφαλιστικού, ο Γ. Πεταλωτής τόνισε: «Το ΔΝΤ, όπου συμμετέχει σε όλα τα επίπεδα, όχι μόνο με το ασφαλιστικό νομοσχέδιο, διαθέτει εκείνες τις τεχνικές γνώσεις, έτσι ώστε να βοηθηθούμε σε κάποιες αρχές και αυτός είναι ο μόνος ρόλος του».

Χτες το απόγευμα πραγματοποιήθηκε σύσκεψη στο Μέγαρο Μαξίμου με τη συμμετοχή του υπουργού Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης Αν. Λοβέρδου και της υπουργού Υγείας Μ. Ξενογιαννακοπούλου, όπου συζητήθηκε η υπαγωγή του «τομέα Υγείας» του ασφαλιστικού συστήματος στο υπουργείο Υγείας, εξέλιξη που θα σηματοδοτήσει νέες περικοπές στις υπηρεσίες Υγείας προς τους ασφαλισμένους και την παραπέρα εμπορευματοποίησή τους.

Εκβιάζουν με το «μηχανισμό» ΕΕ - ΔΝΤ

Την ίδια ώρα, η κυβέρνηση συντηρεί όλα τα σενάρια γύρω από την προσφυγή της χώρας στο μηχανισμό δανειοδότησης της ΕΕ και του ΔΝΤ με τον Γ. Παπανδρέου - κατά τη διάρκεια της χτεσινής συνάντησής του με τον πρόεδρο της ΝΔ Αντ. Σαμαρά, σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές - να σημειώνει ότι «η κυβέρνηση εξετάζει όλες τις τεχνικές λεπτομέρειες που η χώρα πρέπει να επεξεργαστεί, ώστε να είναι έτοιμη αν χρειαστεί να προσφύγει».

Μια τοποθέτηση που σε συνδυασμό με χτεσινά δημοσιεύματα στο διεθνή Τύπο - όπου σημειώνονταν ότι η Ελλάδα θα ζητήσει σύντομα την «ενεργοποίηση» του μηχανισμού - αφήνουν ανοιχτά όλα τα ενδεχόμενα για επίσπευση των κυβερνητικών αποφάσεων.

Η κυβέρνηση ταυτόχρονα υπολογίζει στη συναίνεση της ΝΔ για την προώθηση των αντιδραστικών πολιτικών. Το κλίμα αυτό ενισχύθηκε μετά τη χτεσινή συνάντηση του πρωθυπουργού με τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Μετά την άσφαιρη μεταξύ τους αντιπαράθεση, λίγες ώρες νωρίτερα στη Βουλή με αφορμή το ύψος του «δημόσιου χρέους», για την οποία φρόντισαν να μην αγγίξει τον πυρήνα της φιλομονοπωλιακής πολιτικής, που το γέννησε και το γιγάντωσε, ο πρωθυπουργός και ο Αντ. Σαμαράς επιβεβαίωσαν τη συμφωνία τους για την ένταση της αντιλαϊκής επίθεσης.

Αναφερόμενος στη συνάντηση, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γ. Πεταλωτής τόνισε ότι «απαιτείται συναίνεση, γιατί οι δυσκολίες και οι προκλήσεις είναι πολύ μεγάλες».

Προκειμένου να αποπροσανατολίσουν τον ελληνικό λαό, με διαρροές και από τις δυο πλευρές, κυβέρνηση και ΝΔ σημείωναν ότι ανάμεσα στον Γ. Παπανδρέου και τον Αντ. Σαμαρά υπήρξε διαφωνία γύρω από την εμπλοκή του ΔΝΤ στο μηχανισμό δανειοδότησης της ελληνικής οικονομίας. Πάντως, το Μέγαρο Μαξίμου σημείωνε πως «υπήρξε ταύτιση απόψεων ότι πρώτα θα εξαντληθούν τα περιθώρια δανεισμού από τις αγορές πριν ενεργοποιηθεί ο μηχανισμός στήριξης».

Μάλιστα, σύμφωνα με πληροφορίες, ο Γ. Παπανδρέου επισήμανε στον Αντ. Σαμαρά ότι «η κυβέρνηση δε ζήτησε την εμπλοκή του ΔΝΤ, αλλά αυτή προέκυψε από το μηχανισμό που αποφάσισε η ΕΕ».

Ερχονται μαζικές απολύσεις

Παράλληλα, η κυβέρνηση προσπαθεί να «εξωραΐσει» τη σφαγή των λαϊκών κατακτήσεων με τον ισχυρισμό ότι θα ενισχυθεί η «ανταγωνιστικότητα» της ελληνικής οικονομίας, επιχειρώντας παράλληλα να εμφανίσει σαν «λαϊκή απαίτηση» τις ανατροπές. Η προσοχή της κυβέρνησης είναι στραμμένη και στις απεργιακές κινητοποιήσεις των εργαζομένων. Στο πλαίσιο αυτό προχωρά σε επίδειξη αποφασιστικότητας και πυγμής για την υλοποίηση των αντεργατικών σχεδίων.

«Εργαζόμαστε πραγματικά και ουσιαστικά σε όλα τα μέτωπα. Αντιμετωπίζουμε με σοβαρότητα και αποφασιστικότητα συσσωρευμένα προβλήματα. Αλλάζουμε παγιωμένες νοοτροπίες δεκαετιών και ριζωμένες οπισθοδρομικές αντιλήψεις. Αυτή είναι η απαίτηση των πολιτών και γι' αυτό δίνουμε καθημερινή μάχη», ισχυρίστηκε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γ. Πεταλωτής.

Ο ίδιος, δείχνοντας τους αντιλαϊκούς σχεδιασμούς της κυβέρνησης, που προβλέπουν μαζί με την προώθηση των διαρθρωτικών αλλαγών και χιλιάδες απολύσεις συμβασιούχων στο δημόσιο τομέα, επιβεβαίωσε ότι όπου λήγουν οι συμβάσεις δε θα ανανεώνονται.

Παράλληλα, ξεκαθάρισε ότι «εάν καταργηθούν κάποια νομικά πρόσωπα ή κάποιοι οργανισμοί και φορείς (...) το κριτήριο το οποίο θα χρησιμοποιήσουμε και σε αυτή την περίπτωση είναι το δημόσιο συμφέρον, το οποίο θα υπηρετηθεί με τον καταλληλότερο τρόπο», αφήνοντας ορθάνοιχτο το ενδεχόμενο για κύμα απολύσεων.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ