Πέμπτη 15 Απρίλη 2010
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Αθλιότητες του «Σαν Σήμερα» (ΝΕΤ)

«Εδωσα οδηγίες να γίνει η ευρύτερη δυνατή εκμετάλλευση αυτού του προπαγανδιστικού υλικού. Θα μπορέσουμε να επιζήσουμε με αυτό για μια-δυο βδομάδες». (Ο Γκαίμπελς για το Κατίν, Απομνημονεύματα, 13 Απρίλη 1943)!

****

Πού να φανταζόταν ο υπουργός Προπαγάνδας των Ναζί ότι τα έργα του θα αναπαράγονταν 6 και πλέον δεκαετίες αργότερα και μάλιστα από το βήμα της δημόσιας τηλεόρασης στην Ελλάδα!

Ετσι, η εκπομπή «Σαν Σήμερα» (ΝΕΤ, 13 Απρίλη), που επιμελείται ο Πάνος Παπαδόπουλος, αν και αρχικά εξιστορώντας τα γεγονότα προσπάθησε να κρατήσει κάποιες αποστάσεις, κατέληξε σε έναν οχετό κατά της Σοβιετικής Ενωσης.

«Πληροφορείται» λοιπόν ο τηλεθεατής πως ενώ έως το 1990 η πλειοψηφία του κόσμου αναγνώριζε το Κατίν ως ναζιστικό έγκλημα, ήλθε ο Γκορμπατσόφ (ο οποίος εξυμνείται δεόντως) να παραδεχθεί τη σοβιετική ενοχή: «Μια από τις πιο μαύρες σελίδες της σύγχρονης ευρωπαϊκής ιστορίας ξαναγράφεται από την αρχή», τόνισε η εκπομπή, «αποκαλύπτοντας τον πολιτικό αμοραλισμό του σταλινικού καθεστώτος με τρόπο σοκαριστικό, για ολόκληρη την ανθρωπότητα και κυρίως για τα εκατομμύρια των κομμουνιστών όπου Γης, οι οποίοι ξαφνικά ανακάλυπταν ότι 47 ολόκληρα χρόνια είχαν πιστέψει και υπεράσπιζαν ένα άθλιο ψέμα»! Ετσι απλά.

Το ότι το Κατίν αξιοποιήθηκε την περίοδο εκείνη για να τεθεί το ΚΚΣΕ εκτός νόμου, χωρίς όμως να προσκομιστούν ποτέ τα ανάλογα ντοκουμέντα, δε φαίνεται να απασχολεί τους συντάκτες της εκπομπής. Ο λόγος του Γκορμπατσόφ είναι αρκετός! Οι φωτοτυπίες των εγγράφων που προέκυψαν στη συνέχεια (επί Γιέλτσιν) αμφισβητούνται έντονα ως προς τη γνησιότητά τους μιας και παρουσιάζουν πληθώρα λαθών. Η απαίτηση των Ρώσων κομμουνιστών, αλλά και των πολωνικών αρχών, να τους αποκαλυφθούν τα γνήσια κείμενα, ουδέποτε εισακούσθηκε. Ο κύβος όμως ερρίφθη.

Το Κατίν, δεκαετίες τώρα ενσωματωμένο στο οπλοστάσιο του αντικομμουνισμού, συνεχίζει να βρίσκεται στην επικαιρότητα. Σύσσωμος ο αστικός πολιτικός κόσμος, τα ΜΜΕ κλπ. χύνουν τόνους κροκοδείλια δάκρυα για τους σφαγιασθέντες Πολωνούς αξιωματικούς. Δεν τους ενδιαφέρει όμως το έγκλημα. Δεν τους ενδιαφέρει η ιστορική αλήθεια. Ολα τα ιστορικά στοιχεία που αποδεικνύουν τη ναζιστική ενοχή απλά διαγράφονται. Στην πυρά η ΕΣΣΔ! Στην πυρά ο Στάλιν. Και η ουσία: Στην πυρά ο σοσιαλισμός ως αναγκαιότητα και επικαιρότητα. Γιατί, όπως έλεγε και μια ναζιστική προπαγανδιστική αφίσα της εποχής: «Αν τα σοβιέτ κερδίσουν τον πόλεμο, Κατίν παντού»!


Α. Γ.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ