Πέμπτη 1 Απρίλη 2010
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 7
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΤΗΣ ΚΟΑ ΤΟΥ ΚΚΕ
Το ΚΚΕ γέννησε και συνεχίζει να γεννάει Μπελογιάννηδες

Κατάμεστο το Πάρκο Γουδή στη συγκέντρωση προς τιμήν του μπροστάρη κομμουνιστή, που στάθηκε με τους συντρόφους του μπροστά στο απόσπασμα

Στο χώρο της συγκέντρωσης δεν έπεφτε καρφίτσα
Στο χώρο της συγκέντρωσης δεν έπεφτε καρφίτσα
«Το ΚΚΕ γεννά και σήμερα Μπελογιάννηδες, μπροστάρηδες στον αγώνα για τη λαϊκή εξουσία, το σοσιαλισμό». Αυτό ήταν το μήνυμα που κυριάρχησε χτες το απόγευμα, με κάθε μέσο, με τις μουσικές και το λόγο, με τις εικόνες και τους συμβολισμούς, στην εκδήλωση που διοργάνωσε μέσα σε κλίμα μεγάλης συγκίνησης η Κομματική Οργάνωση Αθήνας του ΚΚΕ, για να τιμήσει τον κομμουνιστή Νίκο Μπελογιάννη.

Η μεγάλη συγκέντρωση, με ομιλήτρια την ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ Αλέκα Παπαρήγα, στην οποία συμμετείχε και η Κομματική Οργάνωση Πειραιά του Κόμματος, έγινε στον τόπο όπου εκτελέστηκε ο Νίκος Μπελογιάννης πριν από 58 χρόνια, στο σημερινό πάρκο Γουδή, μαζί με τους συντρόφους του Ηλία Αργυριάδη, Νίκο Καλούμενο και Δημήτρη Μπάτση.

Με ένα κόκκινο γαρύφαλλο στο χέρι, σιγοτραγουδώντας μελωδίες εμπνευσμένες από τους αγώνες του λαού, ανεμίζοντας κόκκινες σημαίες, εργάτες και εργάτριες, νεολαίοι και αντιστασιακοί, ήρθαν να τιμήσουν τον ανυπότακτο κομμουνιστή, μια μόλις μέρα μετά την επέτειο της θυσίας του στις 30 Μάρτη 1952.

Ξεσηκωμός!

Στα συνθήματά τους αποτύπωσαν το σύγχρονο περιεχόμενο της λαϊκής απειθαρχίας, του λαϊκού καθήκοντος: «Ξεσηκωμός! Αυτό είναι πατριωτισμός. Να μην πτωχεύσει ο λαός», έγραφαν τα πανό των προσυγκεντρώσεων, που λίγο μετά τις 6 το απόγευμα κατέφτασαν στο χώρο της συγκέντρωσης. Ο χώρος της θυσίας γέμισε συνθήματα: «Αστοί οι δολοφόνοι. Πλαστήρας - ΗΠΑ - θρόνοι» και «Ούτε σε ξερονήσια, ούτε σε φυλακές, ποτέ τους δε λυγίσανε οι κομμουνιστές».


Στον τόπο που εκτελέστηκε ο Νίκος Μπελογιάννης και οι σύντροφοί του, ξαναζωντάνεψαν στα μάτια των σύγχρονων αγωνιστών της εργατικής τάξης κάθε ηλικίας οι ατέλειωτες θυσίες, η τιμημένη Ιστορία του ΚΚΕ, το μεγαλείο χιλιάδων κομμουνιστών και κομμουνιστριών. Αναδείχθηκαν συνάμα τα διδάγματα του σήμερα. Οι θυσίες χιλιάδων σύγχρονων αγωνιστών, που βαδίζουν ορθοί με τα ιδανικά του ΚΚΕ, ξέροντας καλά πως τα δεινά της υποταγής είναι μεγαλύτερα από τις θυσίες που απαιτεί ο ταξικός αγώνας.

Με υψωμένες γροθιές

«Στον ιμπεριαλισμό καμιά υποταγή, η μόνη υπερδύναμη είναι οι λαοί», φώναξαν ξανά και ξανά οι συγκεντρωμένοι, και τραγούδησαν τους στίχους «πεθάναν, αλήθεια, χαθήκαν πολλοί, σε άνιση μάχη, σε πάλη σκληρή». Χτες, οι κομμουνιστές και οι κομμουνίστριες, οι χιλιάδες που πορεύονται μαζί με το Κόμμα στην πρωτοπορία των εργατικών λαϊκών αγώνων, έδωσαν για ακόμα μια φορά καθαρή και ξάστερη την υπόσχεση: «Συνεχίζουμε ακούραστοι κι απτόητοι», όπως είπε στο τέλος της ομιλίας της η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ.

Η εκδήλωση ξεκίνησε με τα αποκαλυπτήρια του μνημείου που φιλοτεχνήθηκε με πρωτοβουλία του Κόμματος προς τιμήν του Νίκου Μπελογιάννη και των συντρόφων του. Τα αποκαλυπτήρια έκαναν η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ και ο Γραμματέας του ΚΣ της ΚΝΕ, Γιάννης Πρωτούλης. Μετά την ομιλία, ακολούθησε σύντομο καλλιτεχνικό πρόγραμμα. Οι γροθιές υψώθηκαν στον ήχο της Διεθνούς, ενώ στο τέλος κατατέθηκαν στεφάνια στο μνημείο από την ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ και από τον Γραμματέα του ΚΣ της ΚΝΕ.


Μια από τις προσυγκεντρώσεις κατευθύνεται προς το Πάρκο Γουδή
Μια από τις προσυγκεντρώσεις κατευθύνεται προς το Πάρκο Γουδή
ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
ΑΤΙΤΛΟ(2018-11-24 00:00:00.0)
Το ΚΚΕ γεννά Μπελογιάννηδες(2010-04-11 00:00:00.0)
Αύριο τα αποκαλυπτήρια του μνημείου του(2005-04-16 00:00:00.0)
Αποκαλυπτήρια του μνημείου του στην Αμαλιάδα(2005-04-12 00:00:00.0)
Αποκαλυπτήρια του μνημείου του στην Αμαλιάδα(2005-04-10 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ