Σάββατο 27 Μάρτη 2010
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 11
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΥΠΟΥ ΤΟΥ Γ. ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ ΣΤΙΣ ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ
Αλλεπάλληλες και σε βάθος ανατροπές

Τα αντιδραστικά μέτρα σε Εργασιακά - Ασφαλιστικό - Φορολογικό βρίσκονται ψηλά στην κυβερνητική ατζέντα

Την επόμενη φάση της αντιλαϊκής επίθεσης που ετοιμάζεται να εξαπολύσει η κυβέρνηση προέταξε χτες ο πρωθυπουργός Γ. Παπανδρέου στη συνέντευξη Τύπου μετά το τέλος της Συνόδου Κορυφής. Ισχυρίστηκε ότι «οι βαθιές θεσμικές αλλαγές αποτελούν προϋπόθεση ώστε η Ελλάδα να μην ξαναβρεθεί σε παρόμοια κρίση» και υποστήριξε ότι «η απόφαση της Συνόδου έχει εξαιρετική σημασία, αποτελεί και μια θετική ανταπόκριση και αναγνώριση των θυσιών που κάνει ο ελληνικός λαός».

Μετά τις ανέξοδες κορόνες, ο πρωθυπουργός υπήρξε πιο αποκαλυπτικός: «Είναι η στιγμή - είπε - να περάσουμε στην επόμενη φάση, να προχωρήσουμε τις αλλαγές, τις ανατροπές και τις μεταρρυθμίσεις, να ξεπεράσουμε παθογένειες του παρελθόντος και να ξεδιπλώσουμε το πρόγραμμα σταθερότητας (...) ήρθε η ώρα να στείλουμε το δικό μας μήνυμα στις αγορές, να στηρίξουμε τις επενδύσεις των Ελλήνων και ξένων επενδυτών»!

Ο ίδιος ανακοίνωσε ότι θα συγκαλέσει το επόμενο διάστημα σύσκεψη επενδυτών στην Ελλάδα - ανέφερε ότι είχε σχετικές επαφές στα ταξίδια του στην Κίνα και τις ΗΠΑ - και υπογράμμισε ότι το 2010 «είναι η χρόνια των μεγάλων θεσμικών αλλαγών». Δείχνοντας ότι η κυβερνητική επίθεση θα είναι μακράς διάρκειας, σημείωσε ότι «αυτό θα βάλει τη βάση, ώστε με ομαλό τρόπο να φτάσουμε στην τριετία ακριβώς στους στόχους που έχουμε».

Προκειμένου να ρίξει στάχτη στα μάτια του ελληνικού λαού, σε ερώτηση για το ενδεχόμενο να ληφθούν νέα μέτρα, υποστήριξε ότι «έχουν ληφθεί όλα τα απαραίτητα μέτρα, τα οποία εγκρίθηκαν από την Κομισιόν και την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα», χωρίς να απορρίψει κατηγορηματικά την επιβολή νέων. «Τώρα χρειάζεται η εφαρμογή των μέτρων» ανέφερε και προβάλλοντας την αντιδραστική βούληση της κυβέρνησης, τάχτηκε υπέρ της θέσης για «αυστηρότερη επιτήρηση» που προτάθηκε από τη Γερμανία και συμπεριλήφθηκε στο Κείμενο των Συμπερασμάτων της Συνόδου Κορυφής.

Αναφερόμενος ειδικότερα στο μηχανισμό στήριξης που αποφάσισε η ΕΕ, υποστήριξε ότι «με αφετηρία τη δική μας κρίση, εμπλουτίστηκε το ευρωπαϊκό οικοδόμημα». Τη δημιουργία ακόμα ενός οργανισμού αφαίμαξης και πίεσης των λαών, ο Γ. Παπανδρέου τον εμφάνισε σαν επιτυχία «του ελληνικού λαού, αλλά και όλης της Ευρώπης». Προκλητικά ισχυρίστηκε ότι «οι κόποι και οι θυσίες του ελληνικού λαού έπιασαν τόπο».

Υποστήριξε ότι η Ελλάδα δε θα χρειαστεί να ενεργοποιήσει το μηχανισμό στήριξης της ΕΕ και πρόσθεσε ότι «ο μηχανισμός μας βοηθάει ώστε να μπορούμε πιο αποτελεσματικά και με μεγαλύτερη ηρεμία να εφαρμόσουμε το πρόγραμμα». Ο Γ. Παπανδρέου τόνισε ακόμα με νόημα ότι «η αξιοπιστία του μηχανισμού αναβαθμίζεται με την παρουσία του ΔΝΤ διότι διαθέτει τεχνογνωσία».

Ο Ελληνας πρωθυπουργός είπε ότι «μια χώρα αν προσφύγει στο μηχανισμό θα έχει όσα ποσά χρειάζεται», αλλά απέφυγε να αναφερθεί στα επιτόκια, αφού όπως ήδη έχει ξεκαθαριστεί θα είναι υψηλά. Απαντώντας τέλος σε ερώτηση για την άρση μονιμότητας στο Δημόσιο, ο Γ. Παπανδρέου είπε ότι «δεν έχει ζητηθεί κάτι τέτοιο, ούτε υπάρχει κάτι στο Πρόγραμμα Σταθερότητας», προσθέτοντας όμως ότι «κάτι τέτοιο θα είχε νόημα αν είχε εμπεδωθεί η έννοια της αξιοκρατίας».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ