Κυριακή 7 Φλεβάρη 2010
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 4
ΑΠΟ ΜΕΡΑ ΣΕ ΜΕΡΑ
Ενέργεια από ... χρυσάφι

Παπαγεωργίου Βασίλης

Τον κίνδυνο να αυξηθεί κατακόρυφα το κόστος ηλεκτρικής ενέργειας κατά 50% περίπου το 2015 από τη χρήση Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (ΑΠΕ), επισήμανε πρόσφατα ακόμη και αυτή η Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας. Μελέτη επίσης του Συνδέσμου Παραγωγής Ενέργειας με Φωτοβολταϊκά (ΣΦΕΠ) κάνει λόγο για ένα ποσό άνω του 1,5 δισ. ευρώ το χρόνο με το οποίο θα επιβαρυνθεί το κόστος ηλεκτροπαραγωγής από τις ΑΠΕ το 2013 σε περίπτωση που επιτευχθεί ως τότε μια διείσδυση της τάξης του 26% των ΑΠΕ στο ενεργειακό ισοζύγιο της χώρας...

Και βέβαια, το μεγάλο αυτό κόστος που θα καταβάλλεται κάθε χρόνο είναι απόρροια των εγγυημένων τιμών που προσφέρονται προς τους ιδιώτες παραγωγούς ηλεκτρικής ενέργειας από ΑΠΕ. Για παράδειγμα, η εγγυημένη τιμή προς τους παραγωγούς αιολικής ενέργειας ανέρχεται σήμερα σε 88 ευρώ ανά MWh, ενώ στους παραγωγούς φωτοβολταϊκών γύρω στα 400 με 500 ευρώ ανά MWh, ανάλογα με την ισχύ και αν διασυνδέονται ή όχι με το δίκτυο.

Το σπουδαιότερο είναι βέβαια ότι το τεράστιο αυτό κόστος θα κληθεί να το πληρώσει ο τελικός καταναλωτής ρεύματος που είναι φυσικά οι εργαζόμενοι και τα υπόλοιπα λαϊκά στρώματα.

Αυτό είναι, λοιπόν, το αποτέλεσμα της λεγόμενης «πράσινης» ανάπτυξης, για τα ...αγαθά της οποίας μας βομβαρδίζει διαρκώς η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ, αλλά και αρκετοί άλλοι: Κίνητρα για επενδύσεις - εξπρές και εγγυημένα κέρδη για το μεγάλο κεφάλαιο, πρόσθετα «πράσινα» χαράτσια για το λαό.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ