Τετάρτη 3 Φλεβάρη 2010
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 15
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Στάση επιζήμια για τα λαϊκά συμφέροντα

«

Πλάτη» στην επιχείρηση ανακύκλωσης μιας τρομοκρατικής για τις λαϊκές συνειδήσεις προπαγάνδας βάζει η ηγεσία του ΣΥΝ/ΣΥΡΙΖΑ. Σε συνέντευξή του χτες στη ΝΕΤ, ο Αλ. Τσίπρας ισχυρίστηκε ότι η χώρα «έχει γίνει όμηρος των κερδοσκοπικών πιέσεων των αγορών» και πως η κυβέρνηση «βρίσκεται υπό την πίεση και των κερδοσκόπων, αλλά και του κυρίαρχου λόμπι στην ΕΕ». Προσπάθησε και μ' αυτόν τον τρόπο να άρει το μερίδιο ευθύνης της κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ, που όπως και η προηγούμενη κυβέρνηση, έχουν απολύτως συμφωνήσει και συνομολογήσει όλα όσα σήμερα επιδιώκεται να πλασαριστούν στο λαό σαν «αναγκαίο κακό» και προϊόν «πιέσεων».

Ταυτόχρονα, έσπευσε να συγκαλύψει τον ταξικό - υπέρ του κεφαλαίου - χαρακτήρα της ΕΕ, η οποία, στη βάση των αποφάσεων που έχουν συνδιαμορφώσει οι αστικές κυβερνήσεις των κρατών - μελών, συστήνει σκληρά αντιλαϊκά και αντεργατικά μέτρα. Αυτή είναι η πηγή των ταξικών μέτρων και όχι κάποιο «λόμπι». Αυτήν τη βαθιά ταξική ΕΕ, ο πρόεδρος του ΣΥΝ την εγκάλεσε «διότι δεν υπάρχει η έννοια της κοινοτικής αλληλεγγύης και δεν μπορεί να προχωρήσει μια κοινότητα, μια ενωμένη Ευρώπη, όπως τη φανταζόμαστε, χωρίς να υπάρχει αλληλεγγύη». Με άλλα λόγια, ο ΣΥΝ εκφράζει τη λύπη του - και συνάμα την αυταπάτη του - επειδή η ΕΕ δεν μπορεί να ξεφύγει από τη νομοτέλεια της ανισόμετρης καπιταλιστικής ανάπτυξης και των ενδοϊμπεριαλιστικών αντιθέσεων.

Ο Αλ. Τσίπρας έφτασε να συστήσει στην κυβέρνηση να αντισταθεί στις πιέσεις και «να διεκδικήσει μια άλλη πολιτική». Και όλα αυτά, στη βάση της αποδοχής του «επιχειρήματος» ότι «η χώρα μας βρίσκεται σε μια δύσκολη κατάσταση», για να υποδείξει αμέσως μετά σαν διέξοδο μια πολιτική «ανάπτυξης, ενίσχυσης της ενεργού ζήτησης με αυξήσεις, έστω και μικρές». Να παραιτηθούν, δηλαδή, οι εργαζόμενοι και τα φτωχά λαϊκά στρώματα από ώριμες και αναγκαίες διεκδικήσεις τους και να περιοριστούν στο ρεαλισμό του εφικτού για το κεφάλαιο.

Στο ίδιο ακριβώς πνεύμα, ο βουλευτής Δ. Παπαδημούλης στον ρ/σ «Θέμα» δήλωσε χτες πως αν η κυβέρνηση ζητήσει τη στήριξη του ΣΥΡΙΖΑ για να πάει να διεκδικήσει στην ΕΕ, τότε θα την έχει! Αυτός είναι ο ΣΥΝ/ΣΥΡΙΖΑ και αυτόν τον επιζήμιο για τα λαϊκά στρώματα ρόλο παίζει ο οπορτουνισμός. Οσα πρόσωπα κι αν αλλάξει, με όσες ομάδες και ομαδούλες κι αν επιχειρήσει να εμφανιστεί, είναι δεδομένη η αναγκαιότητα να ξεμπερδεύει ο λαός με τις αυταπάτες και τον αποπροσανατολισμό στον οποίο προσπαθούν να τον εγκλωβίσουν κόμματα και φορείς με σοσιαλδημοκρατική στρατηγική που αντικειμενικά βάζουν πλάτη για τη διάσωση του αστικού πολιτικού συστήματος και της εκμεταλλευτικής του βάσης.


Β.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ