Τετάρτη 3 Φλεβάρη 2010
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 5
ΑΠΟ ΜΕΡΑ ΣΕ ΜΕΡΑ
Η ΑΠΟΨΗ ΜΑΣ
Να ενταθεί η αλληλεγγύη

Η μικρομεσαία αγροτιά βρίσκεται για τρίτη βδομάδα στα μπλόκα του αγώνα. Συνεχίζει με αγωνιστικό πείσμα τη διεκδίκηση των δίκαιων αιτημάτων της κόντρα στη φιλοκαπιταλιστική κυβερνητική πολιτική. Παλεύει αταλάντευτα ενάντια στην ακολουθούμενη αντιαγροτική πολιτική, που την οδηγεί στη φτώχεια και στο ξεκλήρισμα. Το δίκιο του αγώνα της μικρομεσαίας αγροτιάς είναι ίδιο, όπως και το δίκιο του αγώνα της εργατιάς, όπως και το δίκιο του αγώνα των αυτοαπασχολούμενων. Κι ο αγώνας της αγροτιάς παίρνει δύναμη από την έμπρακτη συμπαράσταση των σωματείων, των φορέων, των οργανώσεων που παλεύουν ενάντια στην ακολουθούμενη αντιλαϊκή πολιτική. Και η συμπαράσταση που έχει δεχτεί μέχρι τώρα ο αγώνας της αγροτιάς είναι μαζικότατη. Η μαζικότητα της συμπαράστασης δίνει περαιτέρω ώθηση στον αγώνα αυτό.

Αλλωστε, αγροτιά, εργατιά και αυτοαπασχολούμενοι πλήττονται από την ίδια πολιτική που έχει συναποφασιστεί στην ΕΕ και εφαρμόζουν ΠΑΣΟΚ και ΝΔ, όποιος τους κι αν είναι στην κυβέρνηση. Η αγροτιά βρίσκεται ήδη στο δρόμο του αγώνα, ενώ στις 10 του Φλεβάρη η εργατιά και οι αυτοαπασχολούμενοι - ΕΒΕ προχωρούν σε πανελλαδική απεργία. Ο αγώνας τους μπορεί και πρέπει να βρεθεί στον ίδιο δρόμο, ενάντια στην αντιλαϊκή επίθεση κυβέρνησης - κεφαλαίου - ΕΕ. Η μικρομεσαία αγροτιά ξεκληρίζεται και τη γη της θα τη συγκεντρώσουν λίγοι μεγαλοαγρότες - επιχειρηματίες. Η εργατιά οδηγείται στην ανεργία για να αποτελεί φτηνή εργατική δύναμη. Οι αυτοαπασχολούμενοι οδηγούνται επίσης στη φτώχεια και στο κλείσιμο των καταστημάτων και των βιοτεχνιών τους. Αυτό γίνεται σε όφελος των μεγαλοεπιχειρηματιών - βιομηχάνων πάντα, τους οποίους στηρίζει απροκάλυπτα η ακολουθούμενη πολιτική.

Η γεωργία, η κτηνοτροφία, η αλιεία συνδέονται με την ανάπτυξη της μεταποίησης, άρα μπορεί να δώσει δουλειά σε εργάτες. Για παράδειγμα, το μαλλί, το βαμβάκι συνδέονται με την κλωστοϋφαντουργία. Ολα αυτά και άλλα που μπορούμε να παράγουμε συνδέονται με το διατροφικό ζήτημα για το λαό. Γι' αυτό η πάλη για να μην ξεκληριστεί η μικρομεσαία αγροτιά και να μπορεί να παράγει σε όφελος του λαού, είναι υπόθεση και των εργατών και των αυτοαπασχολούμενων. Χρειάζεται βεβαίως να οργανωθεί η μεγάλη αγροτική παραγωγή γιατί η μικρή παραγωγή είναι ασύμφορη. Αλλά μπορεί να οργανωθεί μόνο σε μεγάλη κοινωνική κλίμακα, με κοινωνικοποιημένα τα βασικά και συγκεντρωμένα μέσα παραγωγής και τη γη, με καθετοποίηση της παραγωγής και σύνδεση με την κοινωνικοποιημένη βιομηχανία, τη μεταποίηση με κεντρικό σχεδιασμό και τους μικροπαραγωγούς οργανωμένους στον παραγωγικό συνεταιρισμό για να είναι σε όφελος των μικρομεσαίων αγροτών και συνολικά του λαού.

Οσο ακολουθείται η αντιαγροτική πολιτική της ΕΕ, που επιβάλλουν τα μονοπώλια και οι κυβερνήσεις του δικομματισμού, η αγροτιά, η εργατιά και οι αυτοαπασχολούμενοι θα βρίσκονται μονίμως σε καθεστώς ανελέητης εκμετάλλευσης. Η κυβέρνηση επιχειρεί με κάθε μέσο να υπονομεύσει, να καταστείλει τον αγώνα της αγροτιάς, όπως και κάθε αγώνα. Αρνείται να ικανοποιήσει τα αιτήματά της. Στόχος της είναι να συνεχίσει να εφαρμόζεται απρόσκοπτα η αντιαγροτική πολιτική και η ενίσχυση των εμποροβιομήχανων και των μονοπωλίων.

Ο πολυήμερος αγώνας της μικρομεσαίας αγροτιάς ανέδειξε την αναγκαιότητα για την ανάπτυξη της αγροτικής παραγωγής σε όφελος του λαού και όχι σε όφελος των μονοπωλίων. Αυτός ο αγώνας απαιτεί τούτη τη στιγμή την ακόμη μεγαλύτερη έκφραση αλληλεγγύης των εργατικών συνδικάτων, των αυτοαπασχολούμενων. Στην ενιαία πάλη με στόχο την εφαρμογή μιας άλλης, ριζικά αντίθετης, φιλολαϊκής - φιλοαγροτικής πολιτικής.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ