Τρίτη 19 Γενάρη 2010
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 3
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΤΗΣ ΚΟΑ ΤΟΥ ΚΚΕ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΣ
«Χρυσόσκονη» ο νόμος για την ιθαγένεια

Κατάμεστη η αίθουσα όπου την Κυριακή, μετανάστες και Eλληνες εργάτες συζήτησαν για την ανάγκη να δυναμώσει η ενιαία πάλη ενάντια στον κοινό ταξικό αντίπαλο

Από την εκδήλωση της ΚΟΑ του ΚΚΕ το απόγευμα της Κυριακής
Από την εκδήλωση της ΚΟΑ του ΚΚΕ το απόγευμα της Κυριακής
Οι μετανάστες και οι οικογένειές τους που ζουν και εργάζονται στην Ελλάδα, δεν πρέπει να παρασύρονται από τις σειρήνες της ΕΕ, ούτε να εμπιστεύονται τα κόμματα της πλουτοκρατίας.

Αντίθετα, έχουν αντικειμενικό συμφέρον να αγωνιστούν σε κοινό μέτωπο με τους Ελληνες συναδέλφους τους, μέσα από τις γραμμές του ΚΚΕ και του ΠΑΜΕ, για την ανατροπή της αντιλαϊκής πολιτικής, για την κατάκτηση της λαϊκής εξουσίας, ως τη μόνη εγγύηση για την ικανοποίηση όλων των σύγχρονων αναγκών της εργατικής τάξης, ανεξάρτητα από χρώμα, φυλή και θρησκεία.

Τα παραπάνω τονίστηκαν στη συζήτηση που διοργάνωσε η ΚΟ Αθήνας του ΚΚΕ με θέμα «Οι θέσεις του ΚΚΕ για τη μετανάστευση και κριτική στο νέο νομοσχέδιο της κυβέρνησης».

Σαν επόμενος κορυφαίος αγωνιστικός σταθμός Ελλήνων και μεταναστών εργατών, ορίστηκε η πανεργατική πανελλαδική απεργία της 10 Φλεβάρη, για την επιτυχία της οποίας παλεύουν οι ταξικές δυνάμεις στον ιδιωτικό και στο δημόσιο τομέα.

Ιδια η ρίζα της εκμετάλλευσης

Στην κεντρική εισήγηση της μαζικότατης εκδήλωσης, ο Γιάννης Μερεντίτης, μέλος του Γραφείου της ΚΟΑ, αναφέρθηκε στις πρώτες εκατό μέρες της αντιλαϊκής διακυβέρνησης από το ΠΑΣΟΚ και σημείωσε ότι επιβεβαιώθηκαν οι προειδοποιήσεις του ΚΚΕ για την θύελλα των αντιδραστικών μέτρων.


Οπως είπε, η κυβέρνηση, με τη στήριξη της ΝΔ και του ΛΑ.Ο.Σ., αλλά και τις πλάτες της συμβιβασμένης συνδικαλιστικής πλειοψηφίας, υλοποιεί την πολιτική της ΕΕ, με στόχο να κάνει ακόμα φθηνότερη για το κεφάλαιο την εργατική δύναμη. Γι' αυτό χειροτερεύει τους όρους εργασίας και ασφάλισης, αυξάνει τους έμμεσους φόρους, ενισχύει την αστυνομοκρατία και τον αυταρχισμό.

Αναφερόμενος στο νομοσχέδιο της κυβέρνησης για την ιθαγένεια των μεταναστών δεύτερης γενιάς, σημείωσε ότι, με τους όρους που βάζει, η ιθαγένεια θα δοθεί σε πολύ λίγους. Ξεκαθάρισε ακόμα ότι με την παροχή της ιθαγένειας και μόνο, δεν λύνονται τα προβλήματα των μεταναστών. Η ιθαγένεια δεν φέρνει δουλειά, φτηνότερο νοίκι και τροφή. Δεν εξαλείφει φτώχεια, ανασφάλιστη εργασία, τον φόβο της απόλυσης.

Οπως τονίστηκε εισηγητικά, οι αιτίες των προβλημάτων που αντιμετωπίζουν Ελληνες και μετανάστες εργαζόμενοι είναι ταξικές. Είναι η πολιτική της ΕΕ, ο καπιταλισμός και ο ιμπεριαλισμός. Και εκεί πρέπει να στρέψουν τα πυρά τους, ριζοσπαστικοποιώντας την καθημερινή πάλη για τα δικαιώματά τους, σε ενιαίο μέτωπο με τους Ελληνες εργατοϋπάλληλους.

Σε αυτό το πλαίσιο ο Γ. Μερεντίτης υπογράμμισε ότι Ελληνες και μετανάστες εργαζόμενοι δεν έχουν να χωρίσουν τίποτα, αλλά έχουν κοινό εχθρό την αστική τάξη. Τονίστηκε ακόμα ότι η εργατική τάξη έχει το δικό της κόμμα, το ΚΚΕ, το οποίο, ντόπιοι και μετανάστες εργαζόμενοι, έχουν συμφέρον να το στηρίξουν και να το δυναμώσουν, να καταστήσουν με τους αγώνες τους ανίσχυρα τα κόμματα της πλουτοκρατίας, αλλά και τον ΣΥΝ/ΣΥΡΙΖΑ, ο οποίος καλλιεργεί επιζήμιες αυταπάτες περί βελτίωσης δήθεν του καπιταλισμού.

Για την κατάκτηση της εργατικής εξουσίας

Στρατηγικός στόχος αυτής της πάλης δεν μπορεί να είναι άλλος από την ανατροπή της αστικής εξουσίας και την κατάκτηση της εξουσίας από την εργατική τάξη, από αυτούς που με τον μόχθο τους παράγουν τον πλούτο.

Επαναλαμβάνοντας την θέση του Κόμματος, ότι οι μετανάστες είναι αναπόσπαστο κομμάτι της εργατικής τάξης της χώρας, συνοπτικά παράθεσε τις προτάσεις - στόχους πάλης του ΚΚΕ (νομιμοποίηση όλων δίχως προϋποθέσεις, παράβολα και μακροχρόνιες διαδικασίες, πολιτικό άσυλο στους προερχόμενους από εμπόλεμες ζώνες, ταξιδιωτικά έγγραφα σε όσους θέλουν να ταξιδέψουν, χορήγηση ιθαγένειας μόνο σε όσους ενήλικους την επιθυμούν, εγγραφή στα δημοτολόγια όλων όσοι γεννιούνται εδώ με απολαβή πλήρων δικαιωμάτων).

Παράλληλα κάλεσε τους μετανάστες να γραφτούν στα σωματεία, να στήσουν επιτροπές αγώνα σε κάθε χώρο εργασίας, να συμπορευτούν με το ΠΑΜΕ. Να κάνουν ακόμα πιο αποφασιστικά το βήμα και να συμμετέχουν στην απεργία στις 10 του Φλεβάρη και στη συγκέντρωση στο Σύνταγμα.

Ακολούθησε γόνιμη συζήτηση με τους μετανάστες που γέμισαν κάθε γωνιά της αίθουσας εκδηλώσεων της ΚΟΑ, όπου έγινε η εκδήλωση.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ