Τρίτη 19 Γενάρη 2010
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 14
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΟ ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ
Ταξικός ο χαρακτήρας του

Mε διαδικασίες εξπρές «ως κατεπείγον» ψηφίζεται σήμερα στην Ολομέλεια της Βουλής σε μία και μόνη συνεδρίαση το νομοσχέδιο της κυβέρνησης που επιβάλλει αντιλαϊκούς έμμεσους φόρους στα τσιγάρα και τα ποτά και επαναφέρει το καθεστώς της φορολόγησης των γονικών παροχών. Χτες το νομοσχέδιο με την ίδια διαδικασία του «κατεπείγοντος» ψηφίστηκε και στην αρμόδια κοινοβουλευτική επιτροπή.

Το νομοσχέδιο δεν έχει επείγοντα χαρακτήρα, τόνισε στην παρέμβασή του ο εισηγητής του ΚΚΕ Ν. Καραθανασόπουλος, υπογραμμίζοντας ότι οι ρυθμίσεις του θα μπορούσαν να ενταχθούν στο συνολικό φορολογικό νομοσχέδιο που θα έρθει για συζήτηση στη Βουλή. Εμείς, είπε, δε συμφωνούμε με την υπάρχουσα θεσμοθετημένη φοροαπαλλαγή υπέρ του κεφαλαίου αλλά αυτό δε δίνει πρόσχημα στην κυβέρνηση να προχωρήσει την ψήφιση του νομοσχεδίου με κατεπείγουσες διαδικασίες. Ο Ν. Καραθανασόπουλος τόνισε ότι η λαϊκή περιουσία δεν πρέπει να φορολογείται κατά τη μεταβίβασή της και είπε ότι με το νομοσχέδιο μένει στο απυρόβλητο η μεγάλη περιουσία. Οσοι, είπε, έχουν μεγάλη περιουσία αξιοποίησαν το νόμο Αλογοσκούφη και τις διαρροές του προηγούμενου Δεκέμβρη ότι θα επανέλθει η φορολόγηση των γονικών παροχών. Εξάλλου, συνέχισε, η μεγάλη ακίνητη περιουσία είναι στην ιδιοκτησία off sore εταιρειών και μένει αφορολόγητη την ίδια στιγμή που τα λαϊκά στρώματα σηκώνουν το κύριο βάρος της φορολόγησης. Ο ταξικός χαρακτήρας του νομοσχεδίου, είπε ο βουλευτής, φαίνεται και από το ότι φορολογείται από το πρώτο ευρώ, η δωρεά μετρητών από γονιό σε παιδί ενώ στην ουσία μένει αφορολόγητη η μεταβίβαση μετοχών και ομολόγων.

Ο Ν. Καραθανασόπουλος κατήγγειλε την κατά 20% αύξηση των φόρων στα ποτά και τα τσιγάρα τονίζοντας ότι θα πλήξει τα πλατιά λαϊκά στρώματα τα οποία θα καταβάλουν τα περισσότερα από τα 720 εκατομμύρια ευρώ που προσδοκά να εισπράξει η κυβέρνηση από την συγκεκριμένη φορολόγηση.

Ο παριστάμενος υφυπουργός Οικονομικών Φ. Σαχινίδης αιτιολογώντας το «κατεπείγον» του νομοσχεδίου είπε σε ορισμένες Εφορίες όπως στη Γλυφάδα, στην Κηφισιά, στο Ψυχικό αυξήθηκε απότομα ο όγκος των μεταβιβάσεων των γονικών παροχών και όσοι είχαν μεγάλα περιουσιακά στοιχεία έσπευσαν να εκμεταλλευτούν την αντιδραστική φορολογική νομοθεσία της ΝΔ.

Σε διαδικαστικού χαρακτήρα ενστάσεις επιδόθηκε ο εισηγητής της ΝΔ Θ. Καράογλου, λέγοντας ότι εάν η κυβέρνηση έφερνε το νομοσχέδιο πριν τα Χριστούγεννα το κόμμα του θα το ψήφιζε, ο ΛΑΟΣ επιφυλάχθηκε να τοποθετηθεί στη σημερινή συζήτηση στην Ολομέλεια ενώ το νομοσχέδιο καταψήφισε ο ΣΥΡΙΖΑ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ