Τρίτη 1 Δεκέμβρη 2009
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΓΚΡΟΥΕΦΣΚΙ ΣΤΟΥΣ «27»
Αποσύνδεση του ονόματος από την ένταξη στην ΕΕ

Στο περιεχόμενο αντανακλάται το κλίμα που συντονισμένα καλλιεργούν τις τελευταίες μέρες η ελληνική κυβέρνηση και Ευρωπαίοι αξιωματούχοι

Να αποσυνδεθεί το ζήτημα της ονομασίας από την ενταξιακή πορεία της ΠΓΔΜ ζητάει από την ΕΕ ο πρωθυπουργός της χώρας, Ν. Γκρουέφσκι, με επιστολή του προς τους «27», αξιώνοντας στο Συμβούλιο του Δεκέμβρη να πάρει το πράσινο φως για να ξεκινήσουν οι ενταξιακές διαπραγματεύσεις, ανεξάρτητα από την πρόοδο που θα έχει επιτευχθεί στο «διμερές» - όπως το αποκαλεί - ζήτημα της ονομασίας.

Το περιεχόμενο της επιστολής αντανακλά το κλίμα που έχουν δημιουργήσει τόσο οι παρεμβάσεις στελεχών της ΕΕ πριν τη διμερή συνάντηση Ελλάδας - ΠΓΔΜ στις Πρέσπες, αλλά και το πρόσφατο ψήφισμα του Ευρωκοινοβουλίου, που καλεί το Συμβούλιο να δώσει ημερομηνία στην ΠΓΔΜ, ανεξάρτητα από το θέμα της ονομασίας. Το ίδιο κλίμα αντανακλά και η απόφαση της ΕΕ να καταργήσει τα ταξιδιωτικά έγγραφα για τους κατοίκους της ΠΓΔΜ, της Αλβανίας και της Σερβίας που ταξιδεύουν σε χώρες της ΕΕ (εφαρμογή Συνθήκης Σέγκεν).

Ανάμεσα σε άλλα, ο Ν. Γκρούεφσκι σημειώνει στην επιστολή του: «Σχετικά με τη διμερή εκκρεμότητα για το ζήτημα του ονόματος με την Ελλάδα, θα ήθελα να σας διαβεβαιώσω ότι οι διαπραγματεύσεις που διεξάγονται υπό την αιγίδα του ΟΗΕ για το θέμα αυτό θα συνεχιστούν με ενεργό και εποικοδομητικό τρόπο, ώστε να εξευρεθεί μια αμοιβαία αποδεκτή λύση (...) το Συμβούλιο της ΕΕ τον Δεκέμβριο θα επιβεβαιώσει ότι η Δημοκρατία της Μακεδονίας είναι έτοιμη να ξεκινήσει αυτή την ιστορική διαδικασία για τη χώρα και για την περιοχή, ορίζοντας ημερομηνία για έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων».

Η επιστολή Γκρουέφσκι είναι απότοκο και των όσων συμφώνησε με τον Γ. Παπανδρέου την προηγούμενη Παρασκευή στις Πρέσπες. Αμέσως μετά τη συνάντηση, ο Ελληνας πρωθυπουργός ενημέρωσε τους δημοσιογράφους ότι η κυβέρνηση επιδιώκει να βρει μια φόρμουλα, ώστε να καθυστερήσει η συζήτηση για την έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων με την ΠΓΔΜ, μέχρι να πετύχει κάποια αποτελέσματα στις διμερείς και άλλες επαφές, που θα δικαιολογούν τη μη επίκληση του βέτο στα ευρωπαϊκά όργανα. Μέσα σε αυτό το πλαίσιο αναμένεται και η συνάντηση που θα έχει ο αναπληρωτής ΥΠΕΞ Δ. Δρούτσας με τον ΥΠΕΞ της ΠΓΔΜ Αν. Μιλόσοφσκι στο περιθώριο της Συνόδου του ΟΑΣΕ.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Επιστολή Γκρούεφσκι σε Λ. Παπαδήμο(2011-11-29 00:00:00.0)
Προσήλωση σε διευθέτηση μέσα από ιμπεριαλιστικά κανάλια(2010-10-30 00:00:00.0)
Το ζήτημα της ονομασίας στις διμερείς των Πρεσπών(2009-11-27 00:00:00.0)
Συνεχίζει την επιστολογραφία ο Γκρούεφσκι(2008-07-31 00:00:00.0)
Στα γρανάζια των ιμπεριαλιστικών μηχανισμών(2008-07-17 00:00:00.0)
«Σηκώνει» το θέμα η κυβέρνηση(2008-07-15 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ