Διαβεβαιώσεις σε μεγαλοεπιχειρηματίες για τις προθέσεις παραπέρα κλιμάκωσης της αντιλαϊκής πολιτικής
Σινιάλο για την απόλυτη δέσμευση της κυβέρνησης να προχωρήσει και επιταχύνει την αντιλαϊκή ατζέντα έδωσε ο υπουργός Οικονομικών, Γ. Παπακωνσταντίνου, και από το βήμα του Ελληνοαμερικανικού Επιμελητηρίου. Δίνοντας σαφείς διαβεβαιώσεις για την παραπέρα, και σε ορίζοντα τριετίας, κλιμάκωση της αντιλαϊκής πολιτικής, χαρακτήρισε «Οδικό Χάρτη» το Πρόγραμμα Σταθερότητας και Ανάπτυξης που θα υποβληθεί στην Κομισιόν το Γενάρη του 2010.
Απευθυνόμενος σε μεγαλοεπιχειρηματίες και άλλους παρατρεχάμενους της κεφαλαιοκρατίας διαμήνυσε την απόφαση της κυβέρνησης να συγκρουστεί με τα λαϊκά δικαιώματα και συμφέροντα. Στις προτεραιότητες της ατζέντας τους βάζουν τις αντιασφαλιστικές μεταρρυθμίσεις, την εφαρμογή νέων φορολογικών ρυθμίσεων, που θα σημάνουν και πρόσθετα φορολογικά βάρη για το λαό, την παραπέρα καρατόμηση δαπανών στους κρατικούς προϋπολογισμούς για τα επόμενα χρόνια, τις κατευθύνσεις δηλαδή που έχουν από κοινού επεξεργαστεί με την Κομισιόν και άλλες ενώσεις συμφερόντων του κεφαλαίου.
Ο υπουργός Οικονομικών διαβεβαίωσε τους κεφαλαιοκράτες για τα παρακάτω:
Ασφαλιστικό: Δίνοντας το στίγμα των δυσκολιών που αντιμετωπίζει η κυβέρνηση εξαιτίας των λαϊκού παράγοντα παραδέχτηκε ότι ο «διάλογος είναι δύσκολος, πάρα πολύ δύσκολος», για να προσθέσει ότι «ενέχει μεγάλες συγκρούσεις ακόμη και πριν ειπωθούν τα χαρακτηριστικά των αλλαγών». Παραπέρα αξιοποίησε και την οικονομική κατάσταση των ασφαλιστικών ταμείων, για την οποία αποκλειστική ευθύνη έχουν οι κυβερνήσεις ΠΑΣΟΚ - ΝΔ επαναλαμβάνοντας το τροπάρι περί «βόμβας» και στα δημοσιονομικά και στη χορήγηση των συντάξεων στο μέλλον!
Φορολογία: Με προβιά τον λεγόμενο διάλογο με τις δυνάμεις του κοινωνικού εταιρισμού θα προωθήσουν στη συνέχεια τις νέες φορολογικές ρυθμίσεις. Σημείωσε με νόημα ότι τα «δημόσια έσοδα στην Ελλάδα είναι κατά 5% χαμηλότερα από το μέσο όρο της ΕΕ», διανθίζοντας με «σημαντικές τομές στον τρόπο ελέγχου, διασταυρώσεων και αντιμετώπισης της φοροδιαφυγής»
Δαπάνες: Εκανε λόγο για «αναποτελεσματικότητα» σημειώνοντας ότι από το 2011 θα «αλλάξει» ο τρόπος κατάρτισης του προϋπολογισμού.
Πράσινη ανάπυξη: Προσφέροντας νέες ευκαιρίες και ζωτικό χώρο δήλωσε ότι το «σημερινό αναπτυξιακό πρότυπο έκλεισε» και χωρίς «μεταφορά πόρων στην πράσινη ανάπτυξη» θα χάνονται μερίδια στις διεθνείς αγορές...
Κρατικό χρέος: Απευθυνόμενος σε ξένους τραπεζίτες και άλλους μεγαλορεντιέρηδες έκανε ειδικές επισημάνσεις σχετικά με τα «αλλεπάλληλα δημοσιεύματα» και τις αναταράξεις γύρω από τα κρατικά ομόλογα, σημειώνοντας πως η «διεθνής κρίση και η ύφεση έφεραν στην επιφάνεια τις διαρθρωτικές αδυναμίες της ελληνικής οικονομίας που κρύβονταν επί σειρά ετών», καθώς και για «αναλύσεις που αδικούν το χρηματοπιστωτικό σύστημα, τη χώρα αλλά και τις προθέσεις μιας κυβέρνησης 50 ημερών με πραγματική πρόθεση για αλλαγές»...