Τρίτη 1 Δεκέμβρη 2009
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Σε ΝΑΤΟικό κλοιό η Λάρισα

Ανακοίνωση - καταγγελία της Επιτροπής Ειρήνης

Από παλιότερη κινητοποίηση του λαού της Λάρισας, ενάντια στην παρουσία του ΝΑΤΟ στην περιοχή
Από παλιότερη κινητοποίηση του λαού της Λάρισας, ενάντια στην παρουσία του ΝΑΤΟ στην περιοχή
Την «περικύκλωση» της Λάρισας «από πολεμοχαρή ΝΑΤΟικά στρατηγεία (Τύρναβος - Κουτσόχερο - 1η Στρατιά), που καθημερινά σχεδιάζουν σε ποιο μέρος του κόσμου θα επέμβουν να αιματοκυλίσουν τους λαούς», καταγγέλλει η Επιτροπή Ειρήνης Λάρισας, καθώς χτες ο υπουργός Αμυνας Ευ. Βενιζέλος έκανε επίσκεψη σε ΝΑΤΟικές εγκαταστάσεις της περιοχής. Η Επιτροπή Ειρήνης προειδοποιεί ότι «κινδυνεύει η ασφάλεια όχι μόνο της πόλης, αλλά όλης της χώρας, της ευρύτερης περιοχής. Είμαστε στόχος, γιατί εδώ σχεδιάζονται ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις» και καλεί το φιλειρηνικό αντιιμπεριαλιστικό κίνημα να οργανώσει την απάντησή του χωρίς καμιά αναμονή.

Στη Λάρισα και συγκεκριμένα στις εγκαταστάσεις του πρώην ΝΑΤΟικού Στρατηγείου Χερσαίων Δυνάμεων (JCSC), στον Τύρναβο, θα εδρεύει από το 2011 και για τέσσερα χρόνια, η «Πολυεθνική Ειρηνευτική Δύναμη της ΝΑ Ευρώπης» (SEEBRIG). Η δύναμη αυτή πήρε μέρος στην επέμβαση του ΝΑΤΟ στο Αφγανιστάν - είχε αναλάβει τη διοίκηση της πολυεθνικής ταξιαρχίας στην Καμπούλ στις αρχές του 2006 για ένα εξάμηνο. Οταν συγκροτηθεί πλήρως, θα είναι μεγέθους ταξιαρχίας 4.200, περίπου, ανδρών. Η βασική συμφωνία ίδρυσής της υπογράφτηκε στα Σκόπια το 1998 και, σήμερα, συμμετέχουν, ως πλήρη μέλη, η Αλβανία, η Βουλγαρία, η Ελλάδα, η ΠΓΔΜ, η Ρουμανία και η Τουρκία, ενώ ως παρατηρητές οι ΗΠΑ, η Κροατία, η Σλοβενία και η Ουκρανία.

Οι 80 - 90 αξιωματικοί της εν λόγω ΝΑΤΟικής δύναμης θα φιλοξενηθούν σε κατοικίες που είναι υπό ανέγερση, στις εκτάσεις της 1ης Στρατιάς. Στο Κουτσόχερο της Λάρισας λειτουργεί το ΝΑΤΟικό αεροπορικό υποστρατηγείο, το οποίο αναβαθμίζεται στη νέα δομή της Βορειοατλαντικής Συμμαχίας, ενώ στις εγκαταστάσεις της 1ης Στρατιάς λειτουργεί το Ευρωπαϊκό Στρατηγείο, (EU-OHQ), το οποίο, μετά την άσκηση «MILEX 09» τον περασμένο Ιούνη, αναλαμβάνει πλέον δράση πιθανότατα στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Ναυτικής Δύναμης ΑΤΑΛΑΝΤΑ (EU NAVFOR ATALANTA).


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ