Πέμπτη 19 Νοέμβρη 2009
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 7
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Σαρωτικά αντιλαϊκά μέτρα μέσα στο 2010

Με βάση τις αποφάσεις του χτεσινού υπουργικού συμβουλίου, στο στόχαστρο μπαίνει κάθε πτυχή της ζωής της εργατικής λαϊκής οικογένειας

Ο «διάλογος» είναι το τυρί στη φάκα των αντιδραστικών μεταρρυθμίσεων. Καμιά ανοχή δεν πρέπει να δείξουν οι εργαζόμενοι σε όσους προσπαθήσουν να τους σύρουν στην ποδιά της κυβέρνησης και του κεφαλαίου
Ο «διάλογος» είναι το τυρί στη φάκα των αντιδραστικών μεταρρυθμίσεων. Καμιά ανοχή δεν πρέπει να δείξουν οι εργαζόμενοι σε όσους προσπαθήσουν να τους σύρουν στην ποδιά της κυβέρνησης και του κεφαλαίου
Σαρωτικές ανατροπές σε βάρος της εργατικής τάξης και των άλλων λαϊκών στρωμάτων, στην Ασφάλιση, την Εργασία, την Παιδεία και την Υγεία, ετοιμάζεται να προωθήσει μέσα στο 2010 η κυβέρνηση. Παράλληλα, μέσα στο έτος, θα εφαρμόσει μια άγρια ταξική πολιτική «παγώματος» μισθών και συντάξεων, δραστικής περιστολής των κοινωνικών δαπανών και παύσης των προσλήψεων στο δημόσιο τομέα.

Αυτές τις αντιδραστικές αποφάσεις πήρε χτες το υπουργικό συμβούλιο με τον πρωθυπουργό Γ. Παπανδρέου να δίνει τις στρατηγικές κατευθύνσεις για την επίσπευση των καπιταλιστικών αναδιαρθρώσεων, απαιτώντας από τους υπουργούς του «καταιγιστικούς ρυθμούς» στην υλοποίηση των πολιτικών της κυβέρνησης. Ο Γ. Παπανδρέου, θέτοντας συγκεκριμένο «χρονοδιάγραμμα» μέσα στο 2010 για την προώθηση των «ανατροπών, των ρήξεων και των ριζικών αλλαγών που χρειάζεται ο τόπος», παρουσίασε μια σειρά μεταρρυθμίσεων που θα προωθήσει η κυβέρνηση για να ικανοποιήσει όλες τις σύγχρονες ανάγκες αναπαραγωγής του κεφαλαίου και να διασφαλίσει την κερδοφορία του.

Αυστηρό χρονοδιάγραμμα

Ο πρωθυπουργός, ταυτόχρονα, απηύθυνε κάλεσμα για λαϊκή «συναίνεση» στη σφαγή των εργατικών, ασφαλιστικών και λαϊκών δικαιωμάτων. Επικαλούμενος την κατάσταση «έκτακτης ανάγκης της οικονομίας», ζήτησε «εθνικό διάλογο για την ανασυγκρότηση της πατρίδας», αναγορεύοντας τις αξιώσεις της πλουτοκρατίας σε «εθνική ανάγκη».

Υιοθετώντας τις θέσεις της ΕΕ, στη διαμόρφωση των οποίων έχει άλλωστε συμβάλει σαν κυβέρνηση, αλλά λέγοντας κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης ότι οι «πολιτικές που προωθεί η κυβέρνηση δε γίνονται επειδή το απαιτεί η ΕΕ, αλλά αποτελούν πρωτοβουλίες της κυβέρνησης και είναι μονόδρομος για την ανάταξη της οικονομίας», παρουσίασε τους «βασικούς τομείς» στους οποίους πρέπει να γίνουν βαθιές αντιλαϊκές «ρήξεις», προαναγγέλλοντας ανατροπές και άμεσα μέτρα:

-- «Στο σύστημα κοινωνικής ασφάλισης».

-- «Στο πρότυπο ανάπτυξης και οικονομίας για την ενίσχυση της "ανταγωνιστικότητας"».

-- «Στην Παιδεία και την καινοτομία».

-- «Στο σύστημα υγείας και πρόνοιας».

-- «Στο κράτος».

Σ' αυτή την αντιλαϊκή επέλαση, ο Γ. Παπανδρέου κάλεσε τον ελληνικό λαό να γίνει συμμέτοχος, προαναγγέλλοντας «έναν ευρύ διάλογο με την κοινωνία», που θα καταλήξει σε «ευρύτερες συναινέσεις για την πορεία της χώρας μας». Σ' αυτή την επιχείρηση, η κυβέρνηση επιστρατεύει τους «κοινωνικούς εταίρους» και τις πλειοψηφίες των συμβιβασμένων συνδικαλιστικών ηγεσιών. Ο πρωθυπουργός έδωσε χτες το στίγμα, σημειώνοντας: «Θα καλέσουμε την ΟΚΕ και όσους άλλους χρειάζεται να καλέσουμε, για αυτόν τον εθνικό διάλογο». Δηλαδή, την Οικονομική και Κοινωνική Επιτροπή (ΟΚΕ), όπου προεδρεύει το στέλεχος του ΠΑΣΟΚ Χρ. Πολυζωγόπουλος και είναι γνωστή για την εξασφάλιση «κοινωνικών συναινέσεων» στην προώθηση αντιλαϊκών πολιτικών.

Σ' αυτή την κατεύθυνση ήταν και η επισήμανση του υπουργού Προστασίας του Πολίτη Μ. Χρυσοχοϊδη, που ισχυρίστηκε ότι «η κοινωνία είναι έτοιμη να κάνει θυσίες και πρέπει να το αξιοποιήσουμε»...

Νέο χτύπημα στο λαϊκό εισόδημα

Στο χτεσινό υπουργικό συμβούλιο η κυβέρνηση αποφάσισε ακόμα να χτυπήσει ακόμα περισσότερο το λαϊκό εισόδημα, με «πάγωμα» των μισθών και «αυξήσεις» ψίχουλα στις αποδοχές και τις συντάξεις. Ανοιξε έτσι διάπλατα το δρόμο για το χτύπημα και των συλλογικών συμβάσεων στον ιδιωτικό τομέα, αφού ο ΣΕΒ, ο οποίος καλεί σήμερα τους συνδικαλιστικούς φορείς για έναρξη των διαπραγματεύσεων για τις συλλογικές συμβάσεις, θα επικαλεστεί την πολιτική της κυβέρνησης και την «κρίσιμη κατάσταση της οικονομίας» για να δώσει με τη σειρά του «αυξήσεις» πτωχοκομείου.

Ο πρωθυπουργός επικαλέστηκε την «καμένη γη» που παρέλαβε από τη ΝΔ, αναφέροντας ότι «οι καταστροφικές πολιτικές της προηγούμενης κυβέρνησης έφεραν την οικονομία σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης» και χαρακτήρισε τον προϋπολογισμό του 2010 «το πρώτο αποφασιστικό βήμα για τη σωτηρία της οικονομίας μας, για την ανάκαμψη της χώρας από την κρίση». Σύμφωνα εξάλλου με τον υπουργό Οικονομικών Γ. Παπακωνσταντίνου - κατά τη διάρκεια συζήτησής του με δημοσιογράφους - ο προϋπολογισμός «είναι το πρώτο βήμα για να δώσουμε σήμα στις αγορές, ενώ συγχρόνως ανοίγουμε όλα τα μεγάλα θέματα όπως είναι το εργασιακό και το ασφαλιστικό»...

Το «αποφασιστικό βήμα» που επικαλέστηκε ο πρωθυπουργός, σύμφωνα με όσα διέρρευσαν από το υπουργικό συμβούλιο, θα σηματοδοτήσει:

-- «Αύξηση» στους μισθούς και στις συντάξεις του Δημόσιου μέχρι 1,5%.

-- Πάγωμα των μισθών και των συντάξεων άνω των 2.000 ευρώ (μεικτές αποδοχές) συμπεριλαμβανομένων και των επιδομάτων.

-- Περικοπές 2,4 δισεκατομμυρίων ευρώ στις κρατικές δαπάνες.

-- Πάγωμα προσλήψεων στο Δημόσιο το 2010 με εξαίρεση τους τομείς της Υγείας, της Παιδείας, της Ασφάλειας.

Την ίδια στιγμή εντελώς υποκριτικά ο πρωθυπουργός ισχυριζόταν ότι ο νέος προϋπολογισμός που «ανοίγει το δρόμο της ελπίδας, της ανάπτυξης και της δικαιοσύνης»(!), είναι ένας «προϋπολογισμός ισορροπίας μεταξύ των μεγάλων δημοσιονομικών προβλημάτων που κληρονομήσαμε και πρέπει να αντιμετωπίσουμε άμεσα και της ανάγκης να αντιμετωπίσουμε την κοινωνική αδικία, τις ανισότητες, τη φτώχεια και την έλλειψη ευκαιριών».

Πυγμή απέναντι στο κίνημα

Με δεδομένες και αναμενόμενες τις λαϊκές αντιδράσεις, ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Θ. Πάγκαλος καλούσε χτες τους υπουργούς να εφαρμόσουν κατά γράμμα τον αντιλαϊκό προϋπολογισμό, τονίζοντας ότι «δεν πρέπει να υποκύψουν σε πιέσεις». Στο χτεσινό υπουργικό συμβούλιο εγκρίθηκαν επίσης τα εξής νομοσχέδια που θα καταθέσει άμεσα η κυβέρνηση:

  • Για «την προστασία των δασών και των δασικών εκτάσεων της Αττικής», το οποίο φυσικά δε θέτει θέμα κατάργησης των αντιδασικών νόμων που έχουν ψηφίσει οι εταίροι του δικομματισμού.
  • Για «την ανάταξη της οικονομίας και την προστασία των δανειοληπτών», που έρχεται να μπουκώσει με νέο χρήμα και επιδοτήσεις το μεγάλο κεφάλαιο και να διασφαλίσει ταυτόχρονα τα συμφέροντα των τραπεζών, διαιωνίζοντας τη θηλιά της αποπληρωμής των δανείων των φτωχών νοικοκυριών.
  • Για «την αναβάθμιση της Στατιστικής Αρχής σε ανεξάρτητη διοικητική αρχή».

Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ