Πέμπτη 19 Νοέμβρη 2009
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΠΡΟΫΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ - ΕΙΣΟΔΗΜΑΤΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Αγρια λιτότητα και «πάγωμα» μισθών

Η καθήλωση του εισοδήματος χιλιάδων εργαζομένων και συνταξιούχων, στα χνάρια της ΝΔ, συμπληρώνει τις ανατροπές σε εργασιακά και ασφαλιστικό

Οι εξελίξεις επιβεβαιώνουν την αναγκαιότητα οι εργαζόμενοι να συσπειρωθούν στο ΠΑΜΕ και με επιθετικά αιτήματα να αντιπαλέψουν την πολιτική της κυβέρνησης
Οι εξελίξεις επιβεβαιώνουν την αναγκαιότητα οι εργαζόμενοι να συσπειρωθούν στο ΠΑΜΕ και με επιθετικά αιτήματα να αντιπαλέψουν την πολιτική της κυβέρνησης
Τη μείωση διαφόρων κονδυλίων και την οριστικοποίηση των τελικών μεγεθών του Κρατικού Προϋπολογισμού του 2010, αποφάσισε χτες το Υπουργικό Συμβούλιο, δίνοντας το «πράσινο φως» στο οικονομικό επιτελείο να προσαρμόσει τα μεγέθη του προϋπολογισμού στις συμφωνίες που επιδιώκεται να γίνουν με την ΕΕ. Πρόκειται για Προϋπολογισμό σκληρής λιτότητας για μισθωτούς και συνταξιούχους, ο οποίος κινείται στις γενικές κατευθυντήριες γραμμές του προσχεδίου, που είχε δοθεί στη δημοσιότητα 10 μέρες πριν, σε μία όμως χειρότερη έκδοση.

Ως νέα στοιχεία του Προϋπολογισμού του 2010, σε σχέση με το προσχέδιο, προβάλλουν: α) Το «πάγωμα» των αυξήσεων σε μικτούς μισθούς πάνω από τα 2.000 ευρώ. β) Οι περικοπές δαπανών από αρκετούς κωδικούς που αφορούν τα υπουργεία και τους Οργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης (ΟΤΑ) γ) Το πάγωμα των προσλήψεων στο δημόσιο για το 2010, εκτός από τους φορείς της Υγείας και Παιδείας. δ) Η εφαρμογή της αρχής «μία πρόσληψη για κάθε πέντε αποχωρήσεις» μετά το 2011. Ο στόχος, όπως αναφέρουν αρμόδιοι παράγοντες, ήταν η περικοπή δαπανών κατά 500 εκατ. ευρώ, σε σχέση με τα επίπεδα του προσχεδίου.

Σε ό,τι αφορά την εισοδηματική πολιτική, η διαφαινόμενη πρόθεση της κυβέρνησης, να μη δώσει αυξήσεις σε μεικτές αποδοχές ύψους 2.000 ευρώ και άνω, αποτελεί κίνηση αποπροσανατολισμού και προσπάθεια διαίρεσης των εργαζομένων σε «υψηλόμισθους» και «χαμηλόμισθους». Το συγκεκριμένο μέτρο ωστόσο έδωσε την αφορμή στη ΝΔ να θριαμβολογήσει για «δικαίωση» της πολιτικής της, επιβεβαιώνοντας και μ' αυτόν τον τρόπο τη στρατηγική, αντιλαϊκή σύμπλευση των ετέρων του δικομματισμού.

«Με την απόφαση για ουσιαστικό "πάγωμα" μισθών, ο κ. Παπανδρέου και η κυβέρνησή του κάνουν, κυριολεκτικά, "κουρελόχαρτο" τις προεκλογικές τους δεσμεύσεις», σχολίασε χτες ο Γ. Κουμουτσάκος και πρόσθεσε: «Σήμερα, όμως, όλοι ξέρουν ποιοι τους είπαν κυνικά ψέματα και ποιος ηγέτης και ποιο κόμμα τους είπαν, με αίσθημα ευθύνης, την αλήθεια. Ποιος τους παρουσίασε ρεαλιστικό σχέδιο εξόδου από την κρίση και ποιος προπαγανδιστικές εκθέσεις ιδεών».

Η πραγματικότητα βέβαια είναι ότι η εισοδηματική πολιτική χορήγησης ονομαστικών αυξήσεων 1,5% που θα εφαρμόσει η κυβέρνηση, όσο και το «πάγωμα» των μεικτών αποδοχών από 2.000 και πάνω, οδηγεί σε νέα υπονόμευση της οικονομικής θέσης εκατοντάδων χιλιάδων εργαζομένων και εκατομμυρίων συνταξιούχων, με δεδομένο μάλιστα ότι πολλοί από αυτούς έχουν «παγωμένες» αποδοχές ολόκληρο το 2009.

Σε ό,τι αφορά τις διάφορες κατηγορίες δαπανών, το Υπουργικό Συμβούλιο αποφάσισε να περικόψει 700 εκατομμύρια από διάφορους κωδικούς, σε σχέση με το προσχέδιο.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ