Τρίτη 3 Νοέμβρη 2009
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 3
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΣΤΗ «ΦΑΓΕ»
Δυναμικό ΟΧΙ στις απολύσεις

Με επιτυχία ολοκληρώθηκε η 48ωρη απεργία. Στο πλευρό των απεργών πολλοί εργαζόμενοι και φορείς, μεταξύ των οποίων και η Πανελλαδική Συντονιστική Επιτροπή εργαζομένων στα «stage»

Στα «πηγαδάκια» της περιφρούρησης που συνεχίστηκε κόντρα στην παγωνιά, το θέμα ήταν ένα: Η συνέχιση του αγώνα
Στα «πηγαδάκια» της περιφρούρησης που συνεχίστηκε κόντρα στην παγωνιά, το θέμα ήταν ένα: Η συνέχιση του αγώνα
Δυναμική απάντηση στις απολύσεις και τα αντεργατικά σχέδια της εργοδοσίας έδωσαν οι εργάτες της ΦΑΓΕ που ολοκληρώνοντας χτες με επιτυχία τη 48ωρη απεργία συνεχίζουν αποφασιστικά την πάλη για τα δικαιώματά τους. Η απεργιακή μάχη, που ξεκίνησε από το βράδυ του Σαββάτου, έστειλε συνολικά στους εργάτες του Ομίλου Φιλίππου αλλά και όλου του κλάδου, το μήνυμα ότι, μπροστά στην ένταση της ενιαίας, αντεργατικής επίθεσης του κεφαλαίου, η ταξική συσπείρωση και οργάνωση της πάλης μέσα από τα σωματεία είναι μονόδρομος.

Για 48 ώρες από το εργοστάσιο της ΦΑΓΕ στη Μεταμόρφωση παραγωγή δε βγήκε. Απάντηση στην επίθεση γενικά της διοίκησης του Ομίλου Φιλίππου, που το τελευταίο διάστημα προχώρησε σε συνολικά 22 απολύσεις, επιταχύνει τις αλλαγές στις εργασιακές σχέσεις, εργολαβοποιεί τμήματα, αναζητώντας το μέγιστο κέρδος και αξιοποιώντας την πολιτική που διαχρονικά ασκούν οι κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ. Την ώρα που πάνω από 20 εργάτες μένουν στο δρόμο ο Ομιλος συνεχίζει τις επενδυτικές του δραστηριότητες και η ΦΑΓΕ μόνο το πρώτο εξάμηνο του 2009 είχε 6,2 εκατ. ευρώ κέρδη.

Η επιτυχία της απεργίας αποτυπώθηκε όμως και στην έμπρακτη αλληλεγγύη που εξέφρασαν σωματεία και φορείς από διάφορους χώρους, αναδεικνύοντας την ανάγκη να δυναμώσει ο συντονισμός του αγώνα όλων των κλάδων. Ειδικό βάρος είχε η παρουσία της Πανελλαδικής Συντονιστικής Επιτροπής εργαζομένων με «stage» που συγκροτήθηκε την προηγούμενη εβδομάδα αναδεικνύοντας την επιτακτική σημασία της ενωμένης πάλης για μόνιμη και σταθερή εργασία. Τη συμπαράστασή της εξέφρασε ακόμα η Εκτελεστική Γραμματεία του ΠΑΜΕ, σωματεία και εργάτες από τα CAREFOUR-ΜΑΡΙΝΟΠΟΥΛΟΣ-DIA, την TASTY, την COCA COLA, το Μέταλλο, τους Λιθογράφους, το Χαρτί, τα Ξενοδοχεία, το Χρηματοπιστωτικό Τομέα. Από την πρώτη στιγμή στις πύλες του εργοστασίου βρέθηκε βέβαια η Ομοσπονδία Γάλακτος - Τροφίμων και Ποτών και το κλαδικό Συνδικάτο.

Στο κενό οι προσπάθειες της εργοδοσίας

Το Σωματείο Εργαζομένων στη ΦΑΓΕ προκήρυξε την απεργία με αιχμή την άμεση ανάκληση των 18 απολύσεων που έγιναν πρόσφατα, αλλά και: Να μην εφαρμοστούν προγράμματα «stage», για την επέκταση των οποίων στον ιδιωτικό τομέα η κυβέρνηση έχει ήδη δώσει το σύνθημα. Υπογραφή ικανοποιητικής επιχειρησιακής ΣΣΕ. Λήψη μέτρων υγιεινής και ασφάλειας στην εργασία, όπως εξαερισμός σε όλους τους χώρους του εργοστασίου. Εφαρμογή όλων των υποχρεώσεων που απορρέουν από την εξαρτημένη σχέση εργασίας στους εργολάβους - αντιπροσώπους και αύξηση του ποσοστού τους στο 2% επί των πωλήσεων. Οι τελευταίοι βρέθηκαν στο πλευρό των απεργών διεκδικώντας το δικαίωμά τους στην άδεια, τα επιδόματα και τα δώρα.

Στην προσπάθεια της εργοδοσίας και των μηχανισμών της να χτυπήσουν την απεργία, στελέχη της εταιρείας «παρέλασαν» έξω από το εργοστάσιο φωνάζοντας για το «δικαίωμά» τους να δουλέψουν. Την ίδια στιγμή, εμφανίστηκαν οι επιθεωρητές του ΣΕΠΕ Περ. Τζιάλος και Αντωνοπούλου, οι οποίοι, σε ερώτηση του προέδρου της Ομοσπονδίας Γάλακτος - Τροφίμων και Ποτών, Παν. Τσίχλη, όταν ζήτησε να μάθει το λόγο της επίσκεψής τους, απάντησαν ότι ήρθαν για «συγκεκριμένο λόγο» και δε χρειάζονται την Ομοσπονδία και το Σωματείο...


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ