Τετάρτη 28 Οχτώβρη 2009 - 1η έκδοση
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΟΜΙΛΟΣ «YTONG»
Τσέπωσε επιδοτήσεις και τώρα μοιράζει απολύσεις

Το ΠΑΜΕ βρίσκεται από την πρώτη στιγμή στο πλευρό των εργαζομένων, που αύριο ξεκινούν κυλιόμενες απεργίες

Το ΠΑΜΕ καλεί τους εργάτες να απαντήσουν αγωνιστικά στην προσπάθεια του κεφαλαίου να επιβάλει τα σχέδιά του

Motion Team

Το ΠΑΜΕ καλεί τους εργάτες να απαντήσουν αγωνιστικά στην προσπάθεια του κεφαλαίου να επιβάλει τα σχέδιά του
Την ανάκληση των μαζικών απολύσεων διεκδικούν με 48ωρες επαναλαμβανόμενες απεργιακές κινητοποιήσεις, που ξεκινούν από αύριο Πέμπτη, οι εργαζόμενοι στα εργοστάσια δομικών υλικών «ΘΡΑΚΩΝ» και «YTONG» στην Ορεστιάδα του Εβρου. Τα εργοστάσια ανήκουν στην πολυεθνική σουηδικών συμφερόντων «YTONG» που δραστηριοποιείται στην περιοχή από το 1997-1998. Με πρόσχημα την κρίση, η διοίκηση της εταιρείας, τους τελευταίους δύο μήνες, απέλυσε τους 21 από τους 75 εργάτες που απασχολούσε στα δύο εργοστάσια. Τις τελευταίες 8 απολύσεις (4 σε κάθε εργοστάσιο) τις ανακοίνωσε την περασμένη Παρασκευή, αφού οι εργαζόμενοι δήλωσαν ότι δεν αποδέχονται την επιβολή της μερικής και εκ περιτροπής εργασίας για 15 μέρες το μήνα με μισό μισθό. Στα σχέδια της εργοδοσίας είναι να προχωρήσει σε τουλάχιστον 10 ακόμη απολύσεις στα δύο εργοστάσια.

Οι εργαζόμενοι αντιδρούν στα εργοδοτικά σχέδια και καλούν τους φορείς της περιοχής και τους εργαζόμενους άλλους κλάδων να σταθούν αλληλέγγυοι στον αγώνα τους, με αίτημα να ανακληθούν οι απολύσεις, να γυρίσουν όλοι οι εργαζόμενοι στη δουλειά, να μην περάσουν οι ελαστικές μορφές εργασίας.

Στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου, που έδωσαν χθες οι διοικήσεις των σωματείων, κατήγγειλαν ότι η εταιρεία χρηματοδοτήθηκε πλουσιοπάροχα με χρήματα του ελληνικού λαού, κάνοντας χρήση των αναπτυξιακών νόμων και των άλλων προνομίων που εξασφάλιζαν στην εργοδοσία οι κυβερνήσεις της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ. Χρηματοδοτήθηκε επίσης πολλές φορές για τη βελτίωση του εξοπλισμού της και ακόμα έτυχε πολλαπλών διευκολύνσεων από τοπικούς φορείς (Νομαρχία, Δήμους κλπ.). Η κερδοφορία της όλα τα προηγούμενα χρόνια ήταν πολύ μεγάλη και σήμερα, την ώρα που προχωρά σε απολύσεις, αυξάνει την παραγωγή της από 200 σε 250 τόνους ημερησίως.

Οπως είπε στον «Ρ» ο πρόεδρος του Σωματείου Εργαζομένων της «Θράκων», Γιάννης Κιτσικούδης, στο πλαίσιο του αναπτυξιακού νόμου το 1997-1998, με κυβέρνηση ΠΑΣΟΚ, χρηματοδοτήθηκε με το 65% της επένδυσης για να κάνει τα εργοστάσια. Το 2004, όταν το ΠΑΣΟΚ παρέδιδε την κυβέρνηση στη ΝΔ, η εταιρεία ωφελήθηκε και πάλι με επιδότηση ύψους περίπου 3 εκατ. ευρώ μέσω του ΟΑΕΔ για την απασχόληση 20 εργαζομένων για 2 χρόνια. Φέτος εγκρίθηκε και πάλι ένα πρόγραμμα 3 εκατ. ευρώ για ανανέωση του μηχανολογικού της εξοπλισμού. Σύμφωνα με πληροφορίες, τώρα συζητά να ενταχθεί και στο ΤΕΜΠΜΕ για να βάλει στο χέρι και άλλες χρηματοδοτήσεις.

Στο πλευρό των εργαζομένων στέκεται το ΠΑΜΕ και καλεί όλους τους μαζικούς φορείς της περιοχής να εκφράσουν την αλληλεγγύη τους με κάθε πρόσφορο τρόπο. Να δυναμώσουν τον αγώνα και να διεκδικήσουν: Την επαναπρόσληψη των απολυμένων. Πλήρη και σταθερή δουλειά για όλους. Νομοθετική κατοχύρωση του 35ωρου, 7ωρου, 5ήμερου με πλήρη ένσημα. Την απαγόρευση με νόμο όλων των μορφών μερικής απασχόλησης. Ουσιαστική αύξηση των μισθών και των συντάξεων με κατώτερο μισθό 1.400 ευρώ και κατώτερη σύνταξη 1.120 ευρώ. Μέτρα για την προστασία των ανέργων, των συνταξιοδοτικών και ασφαλιστικών δικαιωμάτων. Αλλο δρόμο ανάπτυξης, όπου τα μέσα παραγωγής θα ανήκουν στο κοινωνικό σύνολο και θα υπηρετούν τις ανάγκες των εργαζομένων.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ