Τρίτη 27 Οχτώβρη 2009
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 23
ΔΙΕΘΝΗ
ΚΑΤΟΧΗ ΣΤΟ ΙΡΑΚ
Αιματοκύλισμα στο κέντρο της Βαγδάτης

Τουλάχιστον 155 άνθρωποι νεκροί και 500 τραυματίες από ταυτόχρονες επιθέσεις καμικάζι σε κεντρικό σημείο μεταξύ δύο υπουργείων

Από το νέο μακελειό στη Βαγδάτη. Ενα νέο «τυφλό» χτύπημα που έρχεται να προστεθεί στα δεινά της κατοχής
Από το νέο μακελειό στη Βαγδάτη. Ενα νέο «τυφλό» χτύπημα που έρχεται να προστεθεί στα δεινά της κατοχής
ΒΑΓΔΑΤΗ.--

Ξεχειλίζει η οργή στην ιρακινή πρωτεύουσα μετά το λουτρό αίματος της Κυριακής όταν δύο καμικάζι ανατινάχθηκαν με τα, φορτωμένα με εκατοντάδες κιλά εκρηκτικά, οχήματά τους σε πολυσύχναστο σταυροδρόμι κοντά στα υπουργεία Δικαιοσύνης και Περιφερειακής Διοίκησης. Τουλάχιστον 155 πολίτες σκοτώθηκαν και περισσότεροι από 500 τραυματίστηκαν, καθιστώντας τη συγκεκριμένη επίθεση τη χειρότερη από τον Απρίλη του 2007 για τη Βαγδάτη.

Μεταξύ των νεκρών, συγκαταλέγονται 26 παιδιά που εκείνη τη στιγμή εγκατέλειπαν το σχολείο τους, ενώ η πλειοψηφία των θυμάτων είναι υπάλληλοι των δύο υπουργείων. Οχι πολύ μακριά από το σημείο, συνεδρίαζαν εκπρόσωποι ιρακινών κομμάτων με στόχο να καταλήξουν σ' ένα προσχέδιο εκλογικού νόμου. Ομως, και πάλι, δεν κατέληξαν πουθενά και ανανέωσαν για χτες το ραντεβού τους. Μεταξύ των σημαντικότερων διαφωνιών είναι το αν θα αναφέρονται ονομαστικά οι υποψήφιοι στις λίστες των κομμάτων ή όχι.

Οι Ιρακινοί, οργισμένοι, κατηγορούν την κυβέρνηση Μάλικι για ανικανότητα να διατηρήσει την ηρεμία και την ασφάλεια ακόμη και λίγα μέτρα έξω από την Πράσινη Ζώνη. Η λήψη επιπλέον μέτρων ασφαλείας γύρω από όλα τα κυβερνητικά κτίρια, χθες, καθώς και οι δηλώσεις Μάλικι, που έσπευσε στον τόπο του μακελειού, ότι «θα τιμωρηθούν παραδειγματικά οι υπεύθυνοι» δε φαίνεται να μπορούν να κατευνάσουν την αγανάκτηση. Οπως μετέδιδαν τα διεθνή ΜΜΕ, πολλοί Ιρακινοί θεωρούσαν τις δηλώσεις Μάλικι καθώς και το ότι, για μια ακόμη φορά, επέρριψε την ευθύνη στις ακραίες ισλαμιστικές οργανώσεις, την «αλ Κάιντα» και εναπομείναντες Μπααθιστές, ως μέρος της προεκλογικής του εκστρατείας.

Νύξεις για Συρία και διεθνή καταδίκη

Ο υπουργός Εσωτερικών, Τζιχάντ αλ Μπολάνι, ανακοίνωσε ότι έχουν, ήδη, συλληφθεί 76 ύποπτοι. Επίσης, υποστήριξε ότι οι «εμπνευστές» της επίθεσης της Κυριακής φαίνεται, σύμφωνα με στοιχεία, να σχετίζονται με όσους σχεδίασαν τη διπλή πολύνεκρη επίθεση, πάλι σε υπουργεία, τον Αύγουστο. Τότε, η ιρακινή ηγεσία είχε άμεσα κατηγορήσει τη Δαμασκό ότι «δίνει καταφύγιο σε ανθρώπους που αιματοκυλίζουν το Ιράκ» και είχε ζητήσει την έκδοση συγκεκριμένων προσώπων (πρώην στελεχών του Μπάαθ του Σαντάμ). Η Δαμασκός αρνείται τις κατηγορίες, με αποτέλεσμα οι διμερείς σχέσεις να βρίσκονται σε τεντωμένο σχοινί.

Τον αποτροπιασμό και την καταδίκη τους για τις επιθέσεις εξέφρασαν, μεταξύ άλλων, ο Αμερικανός Πρόεδρος Ομπάμα, η ρωσική ηγεσία, το ιρανικό υπουργείο Εξωτερικών, ο ΓΓ του ΝΑΤΟ, ο ΓΓ του ΟΗΕ, η σουηδική προεδρία της ΕΕ και ο Αραβικός Σύνδεσμος. Κοινός τόπος όλων των δηλώσεων ότι «οι δράστες της επίθεσης στόχευαν ν' αποσταθεροποιήσουν τη χώρα και να υπονομεύσουν την όποια πρόοδο έχει επιτευχθεί».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ