Τρίτη 27 Οχτώβρη 2009
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ ΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ ΓΙΑ ΤΑ ΚΑΜΕΝΑ ΤΗΣ ΑΤΤΙΚΗΣ
Δεν καταργεί τους δασοκτόνους νόμους

Eurokinissi

Δόθηκε χτες στη δημοσιότητα από την υπουργό Περιβάλλοντος Τ. Μπιρμπίλη το νομοσχέδιο για την προστασία των δασών της Αττικής που κάηκαν το περασμένο καλοκαίρι. Ενα νομοθέτημα που δε διασφαλίζει την πλήρη αναδάσωση των καμένων, ενώ συνεχίζει την εμπορευματοποίηση των δασών, αφού δεν καταργεί τους δασοκτόνους νόμους της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ, δεν περιλαμβάνει κανένα ουσιαστικό μέτρο για την πρόληψη και την αντιπυρική προστασία των δασών, ενώ παγιώνει καταστάσεις που έχουν διαμορφωθεί μέχρι σήμερα με τις καταπατήσεις και τσιμεντοποίηση των δασών της Αττικής.

Το νομοσχέδιο που δόθηκε χτες για παρατηρήσεις σε διάφορους μαζικούς φορείς, ουσιαστικά εξαντλείται σε μερικά διαχειριστικού χαρακτήρα ζητήματα που από μόνα τους δεν μπορούν να λύσουν το πρόβλημα της προστασίας των δασών ούτε από τις πυρκαγιές, ούτε από τις καταπατήσεις.

Είναι χαρακτηριστικό ότι η κυβέρνηση δεν τολμά καν να καταργήσει συνολικά το δασοκτόνο νόμο 3208/2003, που, όπως είναι γνωστό, είχε ψηφίσει η προηγούμενη κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ. Αρκείται απλά στην αναστολή του εδαφίου 3 του άρθρου 1 του νόμου αυτού, που καθορίζει ως κριτήριο χαρακτηρισμού μιας έκτασης ως δασικής την προϋπόθεση να έχει 25% δασοκάλυψη, 3 στρέμματα ελάχιστο εμβαδό κ.ά. Ορίζει, όμως, ότι πλέον ως κριτήρια χαρακτηρισμού θα λαμβάνονται αυτά του δασοκτόνου νόμου 998/1979 της ΝΔ (να υπάρχει δηλαδή δασοκάλυψη 15%), με βάση τον οποίον είχαν αποχαρακτηριστεί 25 εκατομμύρια στρέμματα δασικών εκτάσεων.

Με άλλη διάταξη καταργεί την παράγραφο 15 του άρθρου 21 του Ν. 3208/03 και επαναφέρει τη διάταξη του άρθρου 114 του νόμου 1892/1990, που επιβάλλει στους καταπατητές και αυθαιρετούχους σε καμένες εκτάσεις πρόστιμα μέχρι 50 εκατ. δραχμές, αλλά το θέμα είναι ότι τα πρόστιμα αυτά ουδέποτε είχαν εισπραχτεί όταν ίσχυε ο νόμος αυτός.

Σύμφωνα με άλλες διατάξεις του νομοσχεδίου:

  • Αναστέλλονται οι οικοδομικές άδειες και εργασίες στις εκτάσεις που επιτρέπεται η δόμηση και περιλαμβάνονται μέσα στην κηρυγμένη αναδασωτέα έκταση μέχρι την κύρωση των δασικών χαρτών. Ωστόσο εξαιρούνται τα νομίμως υφιστάμενα κτίσματα καθώς και αυτά για τα οποία είχε εκδοθεί νόμιμα οικοδομική άδεια πριν τις πυρκαγιές, μετά από αυτοψία της Ειδικής Τριμελούς Επιτροπής Ελέγχου, η οποία θα ελέγχει την ακριβή και νόμιμη χωροθέτηση του κτίσματος. Ουσιαστικά, δηλαδή νομιμοποιούνται οι διαμορφωμένες καταστάσεις, δηλαδή όσοι έλαβαν νομότυπες οικοδομικές άδειες για να χτίσουν μέσα σε δασικές εκτάσεις.
  • Δημιουργείται Ειδική Υπηρεσία Κατεδαφίσεων, η οποία θα υποστηρίζεται τεχνικά από τον Οργανισμό Κτηματολογίου και Χαρτογραφήσεων Ελλάδας (ΟΚΧΕ), ο οποίος θα διαθέτει σύστημα τηλεπισκοπικής περιοδικής χαρτογράφησης και θα ενημερώνει την Ειδική Υπηρεσία Κατεδαφίσεων για κάθε νέο κτίσμα που θα εμφανίζεται εκτός σχεδίου και εντός των ορίων του οικισμού, στις πληγείσες περιοχές από την πυρκαγιά του 2009. Το πρόβλημα βέβαια δεν ήταν ότι δεν ξέραμε ποιοι χτίζουν στα καμένα, αλλά το ότι δεν υπήρχε πολιτική βούληση και η κατάλληλη νομοθεσία που θα σταματήσει την εμπορευματοποίηση της γης. Και αυτό δεν αναιρείται.
  • Προβλέπεται ότι οι περιοχές που πλήττονται από τις πυρκαγιές και δεν έχουν κτηματογραφηθεί, θα κηρύσσονται υπό κτηματογράφηση και θα συντάσσεται δασικός χάρτης με επείγουσες διαδικασίες, που δε θα υπερβαίνουν τους δύο μήνες. Σύμφωνα με τους δασολόγους, με τις τεράστιες ελλείψεις που υπάρχουν στις δασικές υπηρεσίες οι χρόνοι αυτοί δεν μπορούν να επιτευχθούν, εκτός αν η κυβέρνηση σκοπεύει να ιδιωτικοποιήσει και τον τομέα αυτόν...

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ