Σάββατο 10 Οχτώβρη 2009
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 8
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΝΕΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
Εκκρεμεί ο τρόπος ανάδειξης του νέου αρχηγού

Το εύρος των εκλεκτόρων αναδεικνύεται σε κομβικό ζήτημα στην εσωκομματική συζήτηση

Κρίσιμη για την τροπή που θα πάρουν οι εσωκομματικές εξελίξεις στη ΝΔ είναι η συνεδρίαση της οργανωτικής επιτροπής για το έκτακτο συνέδριο της ΝΔ που πραγματοποιείται το απόγευμα στη Ρηγίλλης, καθώς ο τρόπος ανάδειξης του νέου αρχηγού της ΝΔ αναδεικνύεται σε κυρίαρχο ζήτημα, το οποίο, σύμφωνα με εκτιμήσεις στελεχών της ΝΔ, θα καθορίσει όχι μόνο τις εσωκομματικές εξελίξεις μετά την εκλογή του νέου προέδρου της ΝΔ, αλλά μπορεί να επηρεάσει και την ενότητα της παράταξης.

Ηδη αρκετά στελέχη σπεύδουν να δηλώσουν δημόσια ότι δεν πρόκειται να συμμετάσχουν σε ένα συνέδριο που θα γίνει με βάση τα όσα προβλέπει το καταστατικό, δηλαδή με διαδικασίες «εξπρές» και το εκλεκτορικό σώμα του 2007, ασκώντας πιέσεις για «ανοικτό συνέδριο». Στην πραγματικότητα από διάφορες πλευρές τίθεται έμμεσα πλην σαφώς το δίλημμα «ανοιχτό συνέδριο ή παράταση της εσωκομματικής κρίσης και διάσπαση». Ο ίδιος ο Κ. Καραμανλής εμφανίζεται σε ρόλο «Πόντιου Πιλάτου» για τη φορά που θα πάρουν τα εσωκομματικά πράγματα, διαμηνύοντας ταυτόχρονα ότι επιθυμεί να φύγει από τη Ρηγίλλης το βράδυ του συνεδρίου, στις 7 Νοέμβρη.

Οι τακτικές των υποψηφίων

Οι φερόμενοι ως υποψήφιοι αρχηγοί έχουν δηλώσει ότι αντιμετωπίζουν θετικά μια «διεύρυνση» του εκλεκτορικού σώματος, ωστόσο καταγράφονται αποκλίσεις μεταξύ τους στο μέχρι πού μπορεί να φτάσει αυτή η «διεύρυνση». Ο Δ. Αβραμόπουλος από την πρώτη στιγμή έθεσε την πρόταση να στηθούν κάλπες σε όλη τη χώρα και να συμμετέχουν τα μέλη και οι φίλοι της ΝΔ στην ανάδειξη του νέου αρχηγού. Η πρόταση αυτή κερδίζει διαρκώς έδαφος μεταξύ των στελεχών, με αποτέλεσμα να αποφεύγουν να την απορρίψουν δημόσια οι άλλοι επίδοξοι υποψήφιοι αρχηγοί.

Ο Αντ. Σαμαράς δήλωσε χθες (στο ρ/σ «Σίτι») ότι «και η καρδιά μου και η λογική είναι υπέρ της διευρυμένης διαδικασίας, για να νομιμοποιηθεί η εκλογή του νέου αρχηγού από όσο το δυνατόν περισσότερα μέλη της παράταξης». Στην ίδια συνέντευξη έθεσε θέμα «επανα-ιδεολογικοποίησης της παράταξης», εμφανιζόμενος ο ίδιος ο οπαδός του «κοινωνικού φιλελευθερισμού», κρατώντας αποστάσεις από το «νεοφιλελευθερισμό». Σήμερα, στις 11 το πρωί ο Αντ. Σαμαράς θα έχει συνάντηση με τον Κ. Καραμανλή, μετά από αίτημά του.

Η Ντ. Μπακογιάννη θα επιθυμούσε το συνέδριο να γίνει με τους όρους που έχει δρομολογήσει ο Κ. Καραμανλής, εκτιμώντας προφανώς ότι οι υπάρχοντες συσχετισμοί ευνοούν την υποψηφιότητά της. Ωστόσο δεν μπορεί να αγνοήσει τη «δυναμική» της πρότασης για ανοικτό συνέδριο, πολύ περισσότερο που μια τέτοια διαδικασία προβάλλεται ως διαδικασία που προσφέρει μεγαλύτερη «νομιμοποίηση» και άρα εξουδετερώνει την εσωκομματική αμφισβήτηση. Παρά το γεγονός ότι η Ντ. Μπακογιάννη διαθέτει ισχυρές διασυνδέσεις και υποστήριξη από μεγάλα συγκροτήματα των ΜΜΕ, ωστόσο ένα «ανοικτό συνέδριο» είναι απρόβλεπτο, καθώς η λεγόμενη καραμανλική πτέρυγα είναι πλειοψηφία στη ΝΔ και το μεγάλο ερώτημα είναι αν θα βρεθεί το πρόσωπο που θα την εκφράσει.

Διεργασίες και στα άλλα μέτωπα

Η διαδικασία ανάδειξης του νέου προέδρου απασχόλησε τη χτεσινή συνεδρίαση της Οργανωτικής Επιτροπής, η οποία συζήτησε την πρόταση του Δ. Αβραμόπουλου, αλλά δεν πάρθηκε καμία απόφαση. Ο πρόεδρος της Επιτροπής Δ. Σιούφας δήλωσε μετά το τέλος της πεντάωρης συνεδρίασης ότι «η Επιτροπή εξέτασε όλα τα σχετικά θέματα, συμπεριλαμβανομένου εκείνου που έχει τεθεί στο δημόσιο διάλογο για το ενδεχόμενο διεύρυνσης του αριθμού εκείνων που θα συμμετάσχουν στην εκλογή νέου προέδρου του κόμματος».

Στη συνέχεια παρέπεμψε στη συνεδρίαση που θα γίνει σήμερα στις 6 το απόγευμα και στην οποία έχουν κληθεί οι «ενδιαφερόμενοι» να διεκδικήσουν την ηγεσία της ΝΔ, προκειμένου να διαπιστωθεί αν υπάρξει ομοφωνία γύρω από τον τρόπο εκλογής του νέου προέδρου. Στη χτεσινή συνεδρίαση εξετάστηκε το ενδεχόμενο η διάρκεια του συνεδρίου να παραταθεί κατά μία μέρα (να γίνει διήμερο), καθώς και να διευρυνθεί το εκλεκτορικό σώμα κατά 500 - 1.000 αντιπροσώπους.

Πρωτοβουλία για τη διεξαγωγή του συνεδρίου «με όρους πολιτικής» ανέλαβε ο Βαγγ. Μεϊμαράκης, εμφανιζόμενος ως «εγγυητής της ενότητας» της παράταξης. Στο πλαίσιο αυτό συναντήθηκε χτες με την Ντ. Μπακογιάννη και τον Δ. Αβραμόπουλο, ενώ αναμένεται να συναντηθεί τις επόμενες μέρες και με τον Αντ. Σαμαρά. Επέμεινε όμως να κρατά κλειστά τα χαρτιά του για το αν θα θέσει υποψηφιότητα.

Το ενδεχόμενο να μη συμμετάσχει σε συνέδριο «εξπρές» άφησε ανοιχτό ο Π. Ψωμιάδης, ο μόνος που έχει θέσει επίσημα υποψηφιότητα για την αρχηγία της ΝΔ. «Προσωπικά, δεν έχω αποφασίσει αν θα συμμετέχω σε συνοπτικές συνεδριακές διαδικασίες διαδοχής που δε διασφαλίζουν ομαλότητα στην παράταξη», δήλωσε, συμπληρώνοντας ότι «επιβάλλεται να πάμε σε ανοιχτό συνέδριο, ώστε να δώσουμε την ευκαιρία στα μέλη μας, στο λαό μας, να εκφραστεί».

Την άποψη ότι «πρέπει να στηθούν κάλπες» εξέφρασε ο πρώην υπουργός Μ. Τζίμας, προειδοποιώντας ότι «θα μπούμε σε χειρότερη εσωστρέφεια, αν δεν προχωρήσουμε σε εκλογή αρχηγού από τη βάση». Από την πλευρά του Σ. Τσιτουρίδης εκτίμησε ότι «αν θα φτάναμε σε ένα συνέδριο όπου δε θα μιλήσει κανείς, θα πάμε να εκλέξουμε έναν αρχηγό και να φύγουμε, πολλοί δε θα πάνε στο συνέδριο αυτό. Πολλοί δε θα πάνε».

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Αναζωπύρωση των εσωκομματικών τριβών(2010-04-10 00:00:00.0)
Μοιράζουν ρόλους και πόστα(2009-12-03 00:00:00.0)
Πόλωση μεταξύ των αντιμαχόμενων στρατοπέδων(2009-10-24 00:00:00.0)
«Ζυμώσεις» γύρω από τον τρόπο εκλογής προέδρου(2009-10-09 00:00:00.0)
«Γεύση» από συνέδριο(2000-09-20 00:00:00.0)
Κανένα σημείο επαφής των δύο πλευρών(1996-11-01 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ