Τρίτη 29 Σεπτέμβρη 2009
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 12
Βουλευτικές Εκλογές 2009
Δεν έχει όρια ο εμπαιγμός

Την «προστασία των δικαιωμάτων» των εργαζομένων θυμήθηκε χτες ο Γ. Παπανδρέου, κατά τη διάρκεια της επίσκεψής του σε βιοτεχνία στο Περιστέρι. Ξεκάθαρος ήταν ο στόχος του να κρύψει το αντεργατικό «οπλοστάσιο» που θεσμοθέτησαν οι κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ, ξεζουμίζοντας την εργατική τάξη προς όφελος του μεγάλου κεφαλαίου και κυρίως να συγκαλύψει ότι πάνω σ' αυτό το νομοθετικό πλαίσιο και τις αντιδραστικές του προτάσεις προετοιμάζει τη νέα αντιλαϊκή επέλασή του.

Ας δούμε τι είπε χτες ο Γ. Παπανδρέου:

-- «Θα στηρίξουμε τον εργαζόμενο απέναντι στην ανασφάλιστη εργασία».

  • Το ΠΑΣΟΚ, με πρόταση νόμου που κατάθεσε στις 26/11/2008, την οποία συμπεριλαμβάνει και στο πρόγραμμά του προτείνει τη δημιουργία: «Νέων προγραμμάτων επιδοτούμενης επαγγελματικής εκπαίδευσης και κατάρτισης νεοεισερχόμενων στην αγορά εργασίας, (...) για την απόκτηση "επαγγελματικής εμπειρίας εκπαίδευσης με την ελεύθερη αγορά εργασίας». (...) που στοχεύουν στη σύνδεση των αποφοίτων των Επαγγελματικών Σχολών (ΕΠΑΣ), Επαγγελματικών Λυκείων (ΕΠΑΛ), Τεχνικής Επαγγελματικής Εκπαίδευσης (ΤΕΕ) και κάθε επιπέδου μεταλυκειακής εκπαίδευσης με την ελεύθερη αγορά».Στα συγκεκριμένα προγράμματα, οι νέοι εργαζόμενοι θα δουλεύουν ανασφάλιστοι!
  • Ο Γ. Παπανδρέου, που χτες υποσχέθηκε ...στήριξη των εργαζομένων απέναντι στην ανασφάλιστη εργασία, είναι ο ίδιος που στις 20.01.2004 σε ομιλία του στο Λαύριο είχε προτείνει: «Oλοι οι νέοι απόφοιτοι Λυκείου ή ΤΕΕ μέχρι ηλικίας 25 ετών, να μπορούν να προσλαμβάνονται από κάθε είδους επιχειρήσεις για 4 χρόνια με πλήρη μισθό, πλήρη ιατροφαρμακευτική περίθαλψη, χωρίς οι επιχειρήσεις ή οι νέοι να υποχρεώνονται να καταβάλλουν ασφαλιστικές εισφορές. Για τους αποφοίτους ΤΕΙ και ΑΕΙ το όριο ηλικίας θα μπορούσε να είναι 29 ετών».

-- «Θα προστατέψουμε τα δικαιώματα του εργαζόμενου απέναντι στις εξοντωτικές αμοιβές και τα ωράρια»...

  • Μιλάει για προστασία των εργαζομένων απέναντι στις εξοντωτικές αμοιβές ο Γ. Παπανδρέου που από το βήμα του Συνδέσμου Ελλήνων Βιομηχάνων (ΣΕΒ) χαρακτήριζε «υπόδειγμα κοινωνικής συμφωνίας» τις αυξήσεις των 77 λεπτών και του 1 ευρώ στο μεροκάματο των εργαζομένων που υπέγραψαν οι συνδικαλιστές του ΠΑΣΟΚ με τους βιομήχανους το 2006 και το 2008 αντίστοιχα!!
  • Μιλάει για «προστασία του ωραρίου», ο Γ. Παπανδρέου, όταν η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ ψήφισε το νόμο 2874/2000, που προχώρησε στη «διευθέτηση του χρόνου εργασίας σε ετήσια βάση», ανοίγοντας το δρόμο για την κατάργηση του οκτάωρου. Συγκεκριμένα, στο άρθρο 5 του συγκεκριμένου νόμου σημειώνεται: «Παρέχεται η δυνατότητα σε επιχειρήσεις στις οποίες εφαρμόζεται συμβατικό ωράριο εργασίας σαράντα (40) ωρών εβδομαδιαίως, να καθορίζουν με επιχειρησιακές Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας ή με συμφωνίες του εργοδότη και του επιχειρησιακού σωματίου και να προβαίνουν σε διευθέτηση του χρόνου εργασίας του προσωπικού τους»!!

-- «Θα στηρίξουμε και θα προστατεύσουμε τον εργαζόμενο απέναντι στην ομαδική και ανεξέλεγκτη απόλυση».

Το ΠΑΣΟΚ με τον ίδιο νόμο 2874/2000 (άρθρο 9) διεύρυνε τα επιτρεπόμενα όρια των ομαδικών απολύσεων στις μεγάλες επιχειρήσεις. Ο νόμος ήταν ιδιαίτερα «ευεργετικός» για τις επιχειρήσεις που απασχολούσαν από 50 - 199 εργαζόμενους (που αποτελούν το μεγαλύτερο ποσοστό της χώρας). Στον πρώτο χρόνο της εφαρμογής του νόμου το 57% των συγκεκριμένων επιχειρήσεων προχώρησαν σε μαζικές απολύσεις, με τις μισές από αυτές να απολύουν περισσότερους από 20 εργαζομένους. (Τα στοιχεία προέρχονται από έρευνα της «Μέτρον Ανάλυσης» για το Ινστιτούτο Εργασίας «ΙΝΕ» της ΓΣΕΕ).

-- «Θα στηρίξουμε τον εργαζόμενο απέναντι στις άθλιες πελατειακές πρακτικές των "stage"».

Ο Γ. Παπανδρέου συνεχίζει να εμπαίζει τους εργαζόμενους, αφού επιμελώς κρύβει ότι τα «stage» τα θέσπισε με νόμο (2636/1998) το ΠΑΣΟΚ και κυρίως ότι παρά τις πομπώδεις διακηρύξεις του δεν προτείνει την κατάργηση του απαράδεκτου ανασφάλιστου και χαμηλά αμειβόμενου εργασιακού καθεστώτος, αλλά τη μαζική επέκτασή του στον ιδιωτικό τομέα.

Καμιά εμπιστοσύνη στις λαοπλάνες κορόνες του Γ. Παπανδρέου. Η μόνη συγκεκριμένη δέσμευση που έλαβε χτες στο Περιστέρι ήταν: «Χρειάζεται ένας νέος άνεμος αλλαγής για τον επιχειρηματία στη χώρα μας. (...) Για να στηρίξει την υγιή επιχειρηματικότητα στην πράξη, όχι μόνο στα λόγια»!!!


Π.Θ.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ