Σάββατο 19 Σεπτέμβρη 2009
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΠΑΙΔΕΙΑ
Για τις «απόρρητες» επιστημονικές έρευνες

Στο προχτεσινό του φύλλο ο «Ριζοσπάστης» αποκάλυψε μια πολύ σημαντική αρνητική εξέλιξη στο χώρο της επιστημονικής έρευνας. Σύμφωνα με το άρθρο 12 του τελικού σχεδίου Εσωτερικού Κανονισμού του ιδρύματος, μπορεί να διεξάγεται «απόρρητη έρευνα», «εφόσον αυτή εξυπηρετεί την άμυνα της χώρας». Αυτό σημαίνει πως η επιστημονική έρευνα, με την ...ένδειξη «απόρρητο», θα μπορεί να «αξιοποιηθεί» απ' το ΝΑΤΟ, στο οποίο συμμετέχει η Ελλάδα.

Το «είδος» επιστημονικών ερευνών που χρειάζεται το ΝΑΤΟ είναι φανερό απ' την πορεία του. Εχει ματώσει λαούς ολόκληρους και έχει διαλύσει χώρες, επειδή αυτό εξυπηρετούσε τους γεωστρατηγικούς του σχεδιασμούς, οι οποίοι ξεκινούν και τελειώνουν στις ενδοϊμπεριαλιστικές αντιθέσεις και στις εσωτερικές συγκρούσεις του κεφαλαίου. Εκτός αυτού το ΝΑΤΟ έχει βρεθεί όπου χρειάστηκε για να καταστείλει λαϊκές αντιδράσεις, είτε με τα «έξυπνα όπλα» του, είτε μέσω των μυστικών υπηρεσιών.

Γι' αυτούς τους «ευγενείς» σκοπούς θα εργάζεται, λοιπόν, η «απόρρητη» επιστημονική έρευνα. Να σημειώσουμε ότι το Πανεπιστήμιο Αθηνών έχει, εκτός των άλλων, τμήματα Φυσικής, Χημείας, Βιολογίας και Πληροφορικής. Μπορεί να φανταστεί κανείς πώς μπορούν να αξιοποιηθούν το προσωπικό και η υλικοτεχνική τους υποδομή για πολεμικούς σκοπούς και για την καταστολή του λαϊκού κινήματος.

Κι αν όλα αυτά ακούγονται «υπερβολές», θα θυμίσουμε τα πυρηνικά όπλα που χρησιμοποίησε το ΝΑΤΟ στους βομβαρδισμούς του 1999 στην πρώην ΟΔ της Γιουγκοσλαβίας, θα θυμίσουμε τη χρήση όπλων απεμπλουτισμένου ουρανίου σε διάφορες περιοχές του πλανήτη. Κι όλα αυτά - και ποιος ξέρει πόσα άλλα επιστημονικά και τεχνολογικά «επιτεύγματα» που δε μπορεί να κατανοήσει ο μέσος άνθρωπος - χρησιμοποιούνται μόνο για τον «εξωτερικό εχθρό». Για τον «εσωτερικό εχθρό», τον εχθρό λαό, υπάρχουν άλλες «ανακαλύψεις», όπως τα ασφυξιογόνα χημικά αέρια, που έχουν αναπνεύσει οι διαδηλωτές.

Το πανεπιστήμιο είναι φορέας που εξυπηρετεί την κυρίαρχη τάξη που βρίσκεται στην εξουσία, αυτό δε μπορεί να αμφισβητηθεί. Αυτό σημαίνει πως διαδίδει, κατά κύριο λόγο, τις κυρίαρχες ιδέες και εξυπηρετεί τον ιδεολογικό προσανατολισμό της αστικής τάξης. Μέχρι, τώρα, όμως, δεν είχε βγει ποτέ να πει ξεκάθαρα ότι εργάζεται για ...«την άμυνα της χώρας». Προφανώς, σε αυτό είχε παίξει ρόλο το λαϊκό κίνημα, το φοιτητικό και σπουδαστικό κίνημα. Ο κόσμος αντιδρούσε, ακόμα και στη σκέψη πως το πανεπιστήμιο θα «δουλεύει» για στρατιωτικούς και πολεμικούς σκοπούς.

Σήμερα, έχουμε φτάσει στο σημείο να θεωρείται έως και «φυσιολογική» η επιστημονική «απόρρητη έρευνα». Μπροστά σ' αυτή την επικίνδυνη εξέλιξη, οι φοιτητές, οι πανεπιστημιακοί που δε συμβιβάζονται με τις εντολές και τα συμφέροντα της Ευρωπαϊκής Ενωσης και του ΝΑΤΟ, και οι εργαζόμενοι στο πανεπιστήμιο, δεν μπορούν να μείνουν άπραγοι. Ο Εσωτερικός Κανονισμός των πανεπιστημίων δεν περιέχει μόνο το συγκεκριμένο άρθρο. Καταγράφονται σε αυτόν μια σειρά μέτρα για την, ακόμα μεγαλύτερη, σύνδεση του πανεπιστημίου με την «ελεύθερη αγορά». Πρόκειται, στην ουσία, για εφαρμογή του νόμου - πλαίσιο. Υπάρχει άλλος δρόμος, ο αγώνας για Παιδεία και έρευνα που θα ανταποκρίνονται στις σύγχρονες λαϊκές ανάγκες.


Γ.Χ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ