Σάββατο 12 Σεπτέμβρη 2009
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 25
ΔΙΕΘΝΗ
ΙΡΑΝΙΚΟ ΠΥΡΗΝΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ
«Διάλογος» και ... υποσχέσεις

ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ - ΤΕΧΕΡΑΝΗ.--

Επείγουσα συνάντηση με τον επικεφαλής της διαπραγματευτικής ομάδας για το ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα, Σαγιάντ Τζαλίλι, ζητούν οι πέντε χώρες - μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας (Κίνα, Ρωσία, ΗΠΑ, Βρετανία, Γαλλία) και η Γερμανία, όπως δήλωνε χθες ο εκπρόσωπος της ΕΕ για την Εξωτερική Πολιτική και την Ασφάλεια. Ο Χαβιέ Σολάνα υποστήριξε ότι «το πακέτο προτάσεων του Ιράν δεν απαντά στα ερωτήματα που του τέθηκαν για το πυρηνικό του πρόγραμμα». Εντούτοις, συμπλήρωσε, στόχος είναι να επιταχυνθεί και να συνεχιστεί ο διάλογος.

Εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ υποστήριζε ότι οι ιρανικές προτάσεις «δεν έχουν τίποτε νεότερο», προσθέτοντας, όμως, ότι παραμένει προτεραιότητα ο διάλογος. Επιφυλακτική και η πρώτη αντίδραση του Παρισιού, που ζήτησε να συνεδριάσουν οι «6» πριν την προγραμματισμένη συνάντησή τους στο περιθώριο της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ, στα τέλη του μήνα.

Βρετανία, Γερμανία και Κίνα δεν προέβησαν, αρχικώς, σε σχόλιο. Αντίθετα, ο Ρώσος πρωθυπουργός Πούτιν έδωσε το στίγμα της θέσης της Μόσχας, που, προς το παρόν, την φέρνει σε ελαφρά απόκλιση από τους υπολοίπους. Υποστήριξε ότι η επιβολή νέων κυρώσεων «δεν θα είναι αποτελεσματική» και ότι το ενδεχόμενο εξαπόλυσης στρατιωτικής επίθεσης «είναι απαράδεκτο και επικίνδυνο». Τόνισε ότι ο ίδιος «δεν έχει δει αποδείξεις στρατιωτικοποίησης του ιρανικού πυρηνικού προγράμματος», αλλά κάλεσε την Τεχεράνη «να δώσει ικανοποιητικές απαντήσεις και να κάνει διάλογο».

Σύμφωνα με αντίγραφο του 5σέλιδου πακέτου προτάσεων που κυκλοφόρησε στο διαδίκτυο (άγνωστο πώς) από την ερευνητική ομάδα ProPublica, η Τεχεράνη δηλώνει «έτοιμη για δημιουργικό διάλογο για την υιοθέτηση ενός πλαισίου που θα διασφαλίζει τη μη διάδοση των πυρηνικών όπλων, αλλά ακόμη και την καταστροφή των υπαρχόντων», ενώ προσφέρει τη συνεργασία της στο Αφγανιστάν και στον «πόλεμο κατά της τρομοκρατίας». Ξεκαθαρίζεται, δε, ότι δεν προτίθεται να διαπραγματευτεί κάτι για το πυρηνικό της πρόγραμμα.

Προειδοποιητική παρέμβαση Χαμενεΐ

Τα ιρανικά δικαιώματα στην ειρηνική πυρηνική ενέργεια δεν είναι διαπραγματεύσιμα, διεμήνυσε, χθες, ο ανώτατος θρησκευτικός ηγέτης της χώρας. Σε κήρυγμά του, ο Αγιατολάχ Αλί Χαμενεΐ επανήλθε και στις μετεκλογικές αναταραχές. Προειδοποίησε ότι θα αντιμετωπιστούν με αποφασιστικότητα και σκληρότητα οι «εχθροί», τονίζοντας ότι η Ισλαμική Δημοκρατία «δέχεται την αντιπολίτευση αλλά όχι τους πολέμιους των αρχών και της ασφάλειάς της». Πάντως, απέφυγε να μιλήσει για σύλληψη των επικεφαλής της αντιπολίτευσης (Μουσαβί, Καρουμπί, Χαταμί), αίτημα που έχει διατυπωθεί από αρκετούς συνεργάτες του, συμπεριλαμβανομένου του Προέδρου.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ