Σάββατο 12 Σεπτέμβρη 2009
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 25
ΔΙΕΘΝΗ
ΙΣΡΑΗΛ - ΡΩΣΙΑ
Εντονο παρασκήνιο μιας «πειρατείας»

ΤΕΛ ΑΒΙΒ - ΜΟΣΧΑ.--

Περιπλέκεται περαιτέρω η υπόθεση «εξαφάνισης» του πλοίου «Arctic Sea» τον Αύγουστο, καθώς, όπως φαίνεται, εμπλέκονται ισραηλινές και ρωσικές μυστικές υπηρεσίες, φορτία αντιαεροπορικών συστοιχιών και μυστικά ταξίδια.Αξιωματούχος των ισραηλινών μυστικών υπηρεσιών, που τήρησε την ανωνυμία του, υποστήριξε στο BBC ότι η Μοσάντ σχετίζεται με την «εξαφάνιση» του πλοίου.

Σύμφωνα με αυτήν την μαρτυρία, το πλοίο μετέφερε ρωσικές αντιαεροπορικές πυραυλικές συστοιχίες S300 προς το Ιράν. Η Μόσχα έχει συμφωνήσει για την αγοραπωλησία εδώ και τουλάχιστον μία επταετία, αλλά επισήμως, τουλάχιστον, έχει «παγώσει» τη διαδικασία λόγω της έντασης που επικρατεί με το ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα. Κατά τον Ισραηλινό πράκτορα, η Μοσάντ έμαθε για το φορτίο, ενημέρωσε τη Μόσχα ότι το γνωρίζει και, κατά τη γνώμη του, η ρωσική ηγεσία «επέλεξε» την ιστορία περί πειρατείας, προκειμένου να δοθεί χρόνος να καλυφθεί η υπόθεση.

Αυτός φέρεται να είναι και ο λόγος της μυστικής επίσκεψης - αστραπής του Ισραηλινού πρωθυπουργού Νετανιάχου τη Δευτέρα στη Μόσχα. Μια επίσκεψη, που, αν και αρχικώς διαψεύστηκε εκατέρωθεν, αργότερα αφέθηκε να αιωρείται ότι πιθανόν συνέβη.

Η Μόσχα διέψευσε εξαρχής τις πληροφορίες περί μεταφοράς οπλισμού. Εντούτοις, δεν έχει ακόμη δοθεί ικανοποιητική απάντηση στο γιατί το πλοίο, που φέρει σημαία Μάλτας και ανήκει σε φινλανδική εταιρεία, και το 15μελές ρώσικο πλήρωμα, κρατούνται από τις ρωσικές αρχές και δε δόθηκε άδεια ούτε σε εκπρόσωπο της εταιρείας να ανέβει σε αυτό. Επισήμως, το πλοίο, που μεταφέρει ξυλεία, έγινε στόχος πειρατείας και απελευθερώθηκε από τους οκτώ δράστες που συνελήφθησαν με την επέμβαση ρωσικών δυνάμεων στα ανοιχτά της δυτικής Αφρικής στις 16 Αυγούστου, ενώ αγνοούνταν επί μέρες μετά τον απόπλου του από τη Φινλανδία με προορισμό την Αργεντινή.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ