Τετάρτη 2 Σεπτέμβρη 2009
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 15
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΛΑΡΚΟ
Αποφάσισαν κινητοποιήσεις ενάντια στα εργοδοτικά εγκλήματα
  • Να προχωρήσουν σε δύο 24ωρες απεργίες αποφάσισαν στη χτεσινή Γενική Συνέλευση οι εργαζόμενοι της εταιρείας
  • Η προστασία της ζωής των εργατών απαιτεί πάλη για μια άλλη οικονομία, όπου ο ορυκτός πλούτος θα είναι λαϊκή περιουσία, σημειώνει το ΚΚΕ

Η συσπείρωση στο ΠΑΜΕ είναι όρος για την απόκρουση της αντεργατικής επίθεσης (φωτ. από πορεία τον περασμένο Φλεβάρη μέσα στον οικισμό της ΛΑΡΚΟ)
Η συσπείρωση στο ΠΑΜΕ είναι όρος για την απόκρουση της αντεργατικής επίθεσης (φωτ. από πορεία τον περασμένο Φλεβάρη μέσα στον οικισμό της ΛΑΡΚΟ)
Την απόφαση να προχωρήσουν σε δύο 24ωρες απεργίες εντός του Σεπτέμβρη πήρε χτες η Γενική Συνέλευση των εργαζομένων στο Σωματείο της ΛΑΡΚΟ, ενάντια στην εργοδοτική ασυδοσία που μόνο τον προηγούμενο μήνα στοίχισε τη ζωή δύο συναδέλφων τους. Στην κατεύθυνση αυτή απαιτούν, μεταξύ άλλων, την άμεση λήψη μέτρων υγιεινής και ασφάλειας στο χώρο εργασίας. Στη συνέλευση εκτός από τους εργαζόμενους στη ΛΑΡΚΟ συμμετείχαν και όσοι απασχολούνται στην επιχείρηση μέσω των εργολαβιών και με δελτίο παροχής υπηρεσιών, χωρίς ωστόσο να έχουν δικαίωμα ψήφου.

Η διοίκηση του Σωματείου, που αποτελείται από τις παρατάξεις ΔΑΚΕ και ΠΑΣΚΕ, επιχείρησε να εκτονώσει τις αντιδράσεις των εργαζομένων προτείνοντας απλώς δύο 24ωρες απεργίες χωρίς κανένα συγκεκριμένο πλαίσιο αιτημάτων. Αλλωστε, αρκετοί εργαζόμενοι στις τοποθετήσεις τους επισήμαναν ότι οι δύο παρατάξεις ουσιαστικά δεν κάνουν τίποτα για την οργάνωση της πάλης για μέτρα υγιεινής και ασφάλειας και ενάντια στην ιδιωτικοποίηση.

Παρεμβαίνοντας στη συνέλευση οι ταξικές συνδικαλιστικές δυνάμεις, που στο επιχειρησιακό σωματείο εκπροσωπεί η παράταξη «Εργατοϋπαλληλικό Αγωνιστικό Μέτωπο» (ΕΑΜ), καταδίκασαν την αντεργατική πολιτική που εφαρμόζουν και στη ΛΑΡΚΟ οι κυβερνήσεις ΝΔ και ΠΑΣΟΚ σημειώνοντας ότι οι νεκροί εργάτες είναι απόρροια αυτής της πολιτικής. Ανέδειξαν τις ευθύνες του κυβερνητικού και εργοδοτικού συνδικαλισμού και πρότειναν συγκεκριμένο διεκδικητικό πλαίσιο που έγινε δεκτό, με αιτήματα: Την άμεση εφαρμογή μέτρων υγιεινής και ασφάλειας. Απορρόφηση από τη ΛΑΡΚΟ των εργαζομένων που σήμερα δουλεύουν σε αυτή μέσω εργολαβιών, με πλήρη δικαιώματα. Να σταματήσει κάθε διαδικασία ιδιωτικοποίησης. Καθετοποίηση της παραγωγής και δημιουργία μονάδας χάλυβα, αξιοποίηση των υποπροϊόντων. Αποκλειστικά δημόσιος, ενιαίος φορέας ορυκτού πλούτου που θα συμπεριλαμβάνει τη ΛΑΡΚΟ. Προστασία του περιβάλλοντος, σταμάτημα της ρίψης της σκουριάς στον Ευβοϊκό.

Ο ορυκτός πλούτος να γίνει λαϊκή περιουσία

Αναδεικνύοντας τον αληθινό ένοχο για τα εργατικά «ατυχήματα», ενάντια στον οποίο πρέπει να οργανωθούν και να παλέψουν οι εργάτες, σε ανακοίνωση με την οποία απευθύνεται στους εργάτες της ΛΑΡΚΟ αλλά και όλης της περιοχής, η Επιτροπή Περιοχής της Οργάνωσης Ανατολικής Στερεάς - Εύβοιας του ΚΚΕ σημειώνει πως τα δύο θανατηφόρα «ατυχήματα» είναι «ταξική πολιτική επιλογή της ΕΕ, των κομμάτων του ευρωμονόδρομου, ΝΔ, ΠΑΣΟΚ, ΣΥΝ/ΣΥΡΙΖΑ, ΛΑ.Ο.Σ., των κυβερνήσεων της ΝΔ σήμερα και του ΠΑΣΟΚ προηγούμενα, που προωθήθηκε με εξαιρετική συνέπεια από τις διορισμένες διοικήσεις της επιχείρησης. Πρόκειται για εξέλιξη που δέχθηκαν και στήριξαν οι συνδικαλιστικοί τους εκπρόσωποι. Οι εργαζόμενοι και στο χώρο της ΛΑΡΚΟ (...) πρέπει να βγάλουν τα αναγκαία πολιτικά συμπεράσματα και να γυρίσουν την πλάτη τους σε αυτούς που τους ξεγέλασαν. Να ισχυροποιήσουν το ΚΚΕ».

Απέναντι σε αυτή την κατάσταση είναι απόλυτα αναγκαίο - τονίζει η Οργάνωση Περιοχής του ΚΚΕ - «να αντισταθούμε ενιαία και αποφασιστικά, ενεργώντας χωρίς καμιά καθυστέρηση. Επιδιώκοντας την ενεργό συμμετοχή κάθε εργαζομένου και την κοινή δράση με την αγροτιά και τους αυτοαπασχολούμενους» οι εργαζόμενοι να διεκδικήσουν ένα πλαίσιο αιτημάτων που βοηθά «να αποτρέψουμε σήμερα τα χειρότερα και να αποσπάσουμε κατακτήσεις, ξεπερνά τα όρια της διαχείρισης του συστήματος. Να θέτει το ζήτημα μιας άλλης εξουσίας, της λαϊκής εξουσίας, όπου ο ορυκτός πλούτος θα είναι λαϊκή περιουσία, που θα εκπληρώνει τις ανάγκες του λαού και την προοπτική ανάπτυξής τους, προστατεύοντας παράλληλα το εργασιακό και φυσικό περιβάλλον».

Απαιτείται πάλη για αλλαγή του συσχετισμού

Με αφορμή ημερίδα που οργανώνει ο κυβερνητικός και εργοδοτικός συνδικαλισμός για ...το μέλλον της ΛΑΡΚΟ, η Γραμματεία Φθιώτιδας του ΠΑΜΕ καλεί τους εργαζόμενους να γυρίσουν την πλάτη σε αυτές τις διαδικασίες που στήνουν οι πολιτικοί εκπρόσωποι της αστικής τάξης και τα συνδικαλιστικά τους στηρίγματα, δημιουργώντας ψεύτικες ελπίδες και προσδοκίες. Να παλέψουν «για την ανατροπή αυτών των πολιτικών. Για αλλαγή των συσχετισμών δύναμης. Για δυνάμωμα του αγώνα, της ταξικής πάλης, του ΠΑΜΕ. Για να γίνει ο ορυκτός πλούτος λαϊκή περιουσία που θα διασφαλίσει τα συμφέροντα του εργαζόμενου λαού».

Η ανάγκη να δυναμώσει η πάλη για την αλλαγή του συσχετισμού δύναμης αποδεικνύεται καθημερινά. ΝΔ - ΠΑΣΟΚ απέρριψαν ψήφισμα καταδίκης της πολιτικής που οδηγεί στην απαξίωση και την ιδιωτικοποίηση της ΛΑΡΚΟ, αλλά και στα συχνά εργατικά «ατυχήματα», που κατέθεσε στο Νομαρχιακό Συμβούλιο Εύβοιας η «Νομαρχιακή Αγωνιστική Συνεργασία» (ΝΑΣ).

Ανακοίνωση - καταγγελία για τα νέα θανατηφόρα εργατικά «ατυχήματα» εξέδωσαν Σύλλογοι και Ομάδες της ΟΓΕ από την ευρύτερη περιοχή.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Υπάρχει άλλος δρόμος! Τον δείχνει με τις θέσεις και την πάλη του το ΚΚΕ(2022-02-22 00:00:00.0)
Στο κενό η προσπάθεια σπίλωσης του αγώνα τους(2020-05-20 00:00:00.0)
Αγώνας για ανάπτυξη προς όφελος των λαϊκών αναγκών(2011-07-31 00:00:00.0)
Αγώνας για ανάπτυξη σε όφελος των λαϊκών αναγκών(2011-07-12 00:00:00.0)
Μπορεί να αξιοποιηθεί σε όφελος του λαού(2011-04-19 00:00:00.0)
Περιοδεία αύριο σε Μαρτίνο και Λάρυμνα(2011-04-12 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ