Παρασκευή 7 Αυγούστου 2009
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 3
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΔΙΕΘΝΕΣ ΝΟΜΙΣΜΑΤΙΚΟ ΤΑΜΕΙΟ
Εφιαλτικές αξιώσεις

Σε έκθεση για την ελληνική οικονομία αξιώνουν σε πρώτη φάση κατάργηση δύο μηνιάτικων το χρόνο από τις συντάξεις (ό,τι αντιστοιχεί στα δώρα Πάσχα και Χριστουγέννων και στο επίδομα αδείας), αύξηση ΦΠΑ και φόρων, δουλειά μέχρι τα βαθιά γεράματα, ριζικές ανατροπές σε Εργασιακά - Ασφαλιστικό

σε ριζικά διαφορετικούς δρόμους - απέναντι σ' αυτόν που αξίωνουν τα μονοπώλια - κινούνται οι εργατικές διεκδικήσεις
σε ριζικά διαφορετικούς δρόμους - απέναντι σ' αυτόν που αξίωνουν τα μονοπώλια - κινούνται οι εργατικές διεκδικήσεις
Επίθεση σε όλα τα μέτωπα και εφ' όλης της ύλης σε βάρος των λαϊκών στρωμάτων και των αναγκών τους αξιώνουν πλέον τα κέντρα του μεγάλου κεφαλαίου, προσθέτοντας, σε καθημερινή σχεδόν βάση, νέες «πινελιές», με αποκλειστικό μπούσουλα την παραπέρα ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας του μεγάλου κεφαλαίου. Στην ίδια ρότα κινείται και η κυβέρνηση της ΝΔ, ρίχνοντας «μέτρα» και νέα «πακέτα» στο βωμό του επιχειρηματικού κέρδους, στη ρότα δηλαδή που επιβάλλουν η Στρατηγική της Λισαβόνας, ο «ευρωμονόδρομος» και τα κόμματά του.

Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ) σε χτεσινό «ραπόρτο» για την «ελληνική οικονομία» το πάει και παραπέρα: Χωρίς περιστροφές αξιώνει να πετσοκόψουν τις συντάξεις, ζητώντας συγκεκριμένα την κατάργηση των δώρων Χριστουγέννων, Πάσχα και του επιδόματος της καλοκαιρινής άδειας! Συγκεκριμένα, προτείνουν για τους συνταξιούχους να πληρώνονται για 12 μήνες και όχι για 14 ! Πρακτικά αυτό συνεπάγεται μείωση στο ύψος των συντάξεων πάνω από 14%. Οι αντιλαϊκές «συστάσεις» ακουμπάνε για τα καλά κάθε πτυχή της ζωής και της εργασίας των λαϊκών στρωμάτων. Στο προσκήνιο μπαίνουν και πάλι νέες αυξήσεις στους ειδικούς φόρους κατανάλωσης (και στο ΦΠΑ), νέες προκλητικές ανατροπές στο Ασφαλιστικό, στα Εργασιακά, αύξηση της άμεσης φορολογίας στους αυτοαπασχολούμενους, ελαστικοποίηση της εργασίας στη δημόσια διοίκηση, κ.ο.κ. Τη στιγμή μάλιστα που επικαλούνται το απόλυτα σαθρό πρόσχημα των εμφανιζόμενων ελλειμμάτων, αξιώνουν νέα προνόμια, φοροελαφρύνσεις και κάθε είδους διευκολύνσεις σε όφελος του μεγάλου κεφαλαίου! Ετσι, ο εν λόγω ιμπεριαλιστικός οργανισμός σημειώνει το μεγάλο ενδιαφέρον για το πόσο καλά θα προχωρήσει η διείσδυση του ντόπιου τραπεζικού κεφαλαίου στη ζωτική περιοχή της ΝΑ Ευρώπης, «ανησυχεί» ακόμη για τα κέρδη εφοπλιστών, μεγαλοξενοδόχων κ.ά. και ταυτόχρονα δυσπιστεί για τα δημοσιονομικά μεγέθη του προϋπολογισμού ζητώντας παραπέρα προσαρμογές...

Στα μέτρα «δημοσιονομικής εξυγίανσης» το ΔΝΤ αξιώνει:

  • Συνέχιση της μεταρρύθμισης στο ασφαλιστικό σύστημα και υπολογισμό των συντάξεων με βάση το σύνολο των ετών εργασίας και όχι την τελευταία 5ετία! (από μόνο του αυτό οδηγεί σε σημαντική μείωση της σύνταξης).
  • Πληρωμές συντάξεων για 12 μήνες το χρόνο - αντί για 14 (αυτό προαναγγέλλει αντίστοιχες μειώσεις και στους εν ενεργεία εργαζόμενους).
  • Αύξηση του συντελεστή ΦΠΑ (9%) που ισχύει σήμερα στα είδη πρώτης ανάγκης (τρόφιμα κ.ά.).
  • Περισσότερους φόρους για τους αυτοαπασχολούμενους (όταν είναι γνωστό πως ένα πολύ μεγάλο μέρος απ' αυτούς είναι μισθωτοί που αναγκάζονται να δουλεύουν με δελτίο παροχής υπηρεσιών).
  • Ευνοϊκότερο φορολογικό καθεστώς για τις ναυτιλιακές και κατασκευαστικές επιχειρήσεις.
  • Για το δημόσιο τομέα, «συγκράτηση» μισθών, περικοπές θέσεων εργασίας και μειώσεις επιδομάτων. Ακόμη την απομάκρυνση του «πλεονάζοντος» προσωπικού και περισσότερες θέσεις «ελαστικής απασχόλησης».
  • Μείωση στο κόστος περίθαλψης.
  • Τη χρήση των εμπορικών τιμών (αντί των αντικειμενικών) για τη φορολόγηση ακινήτων.
  • Για το Ασφαλιστικό επανέρχεται στο γνωστό τροπάρι «γήρανσης του πληθυσμού», ισχυριζόμενο ότι η Ελλάδα εμφανίζει ένα από τα μεγαλύτερα ποσοστά αύξησης σε δαπάνες υγείας - περίθαλψης στην ΕΕ.
  • Με το χαρακτηρισμό του «επείγοντος» αξιώνει την «επανεξέταση» του ασφαλιστικού συστήματος με πρόσχημα τη «βιωσιμότητα» των ασφαλιστικών ταμείων.
  • Σε αυτό το πλαίσιο βάζει πλάτη για τη μείωση των «πρόωρων συντάξεων» και επίσης για την παροχή (αντι)κινήτρων προκειμένου οι εργαζόμενοι να παραμένουν παραπάνω χρόνια στην εργασία.
  • Μείωση του γραφειοκρατικού κόστους για τους επιχειρηματίες.
  • Μείωση αμυντικών δαπανών.

Είναι φανερό πως τα παραπάνω δεν αποτελούν ούτε «εκθέσεις» ούτε σενάρια. Είναι, αντίθετα, μέρος της καλά επεξεργασμένης στρατηγικής από το μεγάλο κεφάλαιο που ήδη έχει ξεδιπλωθεί και θα εξελιχτεί στη συνέχεια με συγκεκριμένα μέτρα πολιτικής και ανεξάρτητα από το ποιος από τους εταίρους του δικομματισμού θα έχει τον πρώτο λόγο.

Σε ό,τι αφορά στην ενίσχυση της «ανταγωνιστικότητας» του κεφαλαίου το ΔΝΤ επαναλαμβάνει τις αξιώσεις για το προχώρημα των ιδιωτικοποιήσεων, την απελευθέρωση των αγορών ηλεκτρισμού και φυσικού αερίου. Και ακόμη τον περιορισμό των εμποδίων στην επιχειρηματικότητα.

Για τις εξελίξεις των μεγεθών στην οικονομία εκτιμά ότι το παραγόμενο ΑΕΠ για το 2009 θα υποχωρήσει 1,7% αποδίδοντας τη μείωση και στην πτώση των εσόδων από τη ναυτιλία και τον τουρισμό, κλάδους τους οποίους χαρακτηρίζει «διεθνώς ανταγωνιστικούς». Βάζοντας πλάτη στις αντιλαϊκές μεθοδεύσεις εκτιμά το έλλειμμα στον προϋπολογισμό σε 5,9% του ΑΕΠ για το 2009 και 6,7% για το 2010. Βλέπει την παραπέρα διόγκωση του κρατικού χρέους κατά 10% το 2009 φτάνοντας στο 108,5% του ΑΕΠ και στο 115,5% του ΑΕΠ για το 2010. Το ΔΝΤ συγχαίρει την κυβέρνηση για το κρατικό πακέτο των 28 δισ. ευρώ για τη στήριξη των τραπεζών σημειώνοντας ότι οι ελληνικές τράπεζες είχαν περιορισμένο χαρτοφυλάκιο σε «τοξικά ομόλογα».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ