Παρασκευή 7 Αυγούστου 2009
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 4
ΑΠΟ ΜΕΡΑ ΣΕ ΜΕΡΑ

Στα «αλώνια» της εκλογολογίας

Μέσα στο καλοκαίρι η συζήτηση γύρω από το χρόνο των εκλογών φούντωσε. Οι κυβερνητικοί αξιωματούχοι εγκαλούν την ηγεσία του ΠΑΣΟΚ που ζητά «εκλογές εδώ και τώρα» για «ανευθυνότητα» και «λαϊκισμό» και δηλώνουν ότι θα «ολοκληρώσουν το έργο τους», την ίδια στιγμή που οι βουλευτές της αξιωματικής αντιπολίτευσης καταλογίζουν στην κυβέρνηση «προεκλογικό πανικό», «απουσία σχεδίου για την αντιμετώπιση της οικονομικής κρίσης» και «έλλειψη συντονισμού». Οσο αυτό το αποπροσανατολιστικό σκηνικό επαναλαμβάνεται μονότονα η κυβέρνηση προωθεί μια πολιτική που χτυπά βάναυσα κάθε εργασιακό και λαϊκό δικαίωμα, ενισχύοντας παράλληλα το μεγάλο κεφάλαιο. Σ' αυτή την αντιλαϊκή καταιγίδα η κυβερνητική πλειοψηφία προχωρά έχοντας εξασφαλίσει τη συναίνεση του ΠΑΣΟΚ, που πίσω από τις φραστικές κορόνες περί ...«επικίνδυνης κυβέρνησης» έχει φροντίσει μέσα από το πρόγραμμά του να συνυπογράψει την εφαρμοζόμενη πολιτική.

Κάθε φορά που τα κυβερνητικά στελέχη καταλογίζουν «ανευθυνότητα» στην ηγεσία του ΠΑΣΟΚ που ζητά πρόωρες εκλογές, αναγνωρίζουν την «υπεύθυνη» στάση που κράτησε στη Βουλή σε μια σειρά από αντιλαϊκά και αντεργατικά νομοσχέδια. Οταν η κυβέρνηση περνούσε την τροπολογία - λαιμητόμο για τα Βαρέα και Ανθυγιεινά Επαγγέλματα, ο Γ. Παπανδρέου στη Βουλή έβγαζε λογύδρια για τη «διαφάνεια». Οταν «πάγωσε» τους μισθούς και τις συντάξεις των δημόσιων υπαλλήλων, το ΠΑΣΟΚ την κατηγορούσε για ...«προεκλογική παροχολογία». Την ίδια ...κατηγορία εκσφενδόνισε σε βάρος της κυβέρνησης το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης, μόλις προχτές, όταν η υπουργός Απασχόλησης πρόσφερε φτηνούς απασχολήσιμους εργαζόμενους στην ιδιωτικοποιημένη ΔΕΗ μετατρέποντας το επίδομα ανεργίας σε επίδομα «απασχόλησης». Πίσω, λοιπόν, από τον κουρνιαχτό που σηκώνουν με την εκλογολογία, ΝΔ και ΠΑΣΟΚ, εναρμονίζοντας απόλυτα την πολιτική τους με τις ευρωενωσιακές κατευθύνσεις, επιδιώκουν να στηρίξουν την κερδοφορία του κεφαλαίου μειώνοντας ακόμα περισσότερο την τιμή της εργατικής δύναμης.

Αυτή η βαθιά ταξική πολιτική, που κάνει τη ζωή των εργαζομένων μέρα με τη μέρα χειρότερη και από το πολιτικό προσωπικό της άρχουσας τάξης επιχειρείται να συσκοτιστεί με εκλογικά σενάρια, έχει και την άλλη όψη. Αυτή που υπηρετεί τα συμφέροντα της ντόπιας πλουτοκρατίας. Από την περασμένη Δευτέρα μέχρι και χτες η κυβέρνηση έχει φροντίσει να «μπουκώσει» με 4,7 δισ. ευρώ(!) βιομήχανους, τραπεζίτες και μεγάλες επιχειρήσεις, με το ΠΑΣΟΚ να της ασκεί ...κριτική για «απουσία κριτηρίων στη χορήγησή τους». Από αυτά, 2 δισ. χαρίζονται στους μεγαλοεπιχειρηματίες με το δημόσιο να μπαίνει εγγυητής για να πάρουν νέα δάνεια. Πάνω από 600 εκατομμύρια ευρώ θα δοθούν σε βιομηχανίες μεταποίησης αγροτικών προϊόντων, ενώ αλλά 2,1 δισ. θα κατευθυνθούν σε πολυεθνικούς ομίλους για την ανάπτυξη δικτύου οπτικών ινών στο χώρο των τηλεπικοινωνιών! Με το πρόσφατο νομοσχέδιο για τα «βιομηχανικά - επιχειρηματικά πάρκα», δίνονται νέες φοροελαφρύνσεις και κίνητρα στους μεγαλοβιομήχανους.

Οσο, λοιπόν, κυβέρνηση και ΠΑΣΟΚ θα «κονταροχτυπιούνται» στα ...«αλώνια» της εκλογολογίας, θα συνεχίζουν από κοινού να προωθούν μια πολιτική που τσακίζει τα δικαιώματα της εργατικής τάξης και γιγαντώνει την κερδοφορία των μονοπωλίων. Τα λαϊκά στρώματα δεν πρέπει να πέσουν στην παγίδα που τους στήνουν ΝΔ και ΠΑΣΟΚ. Οφείλουν να αντιδράσουν δυναμικά, μέσα από τις γραμμές του ταξικού κινήματος παλεύοντας για τα δικαιώματά τους στους δρόμους του αγώνα, με στόχο την ανατροπή αυτής της πολιτικής.


Παναγιώτης ΘΕΟΔΩΡΟΠΟΥΛΟΣ



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ