Παρασκευή 7 Αυγούστου 2009
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 5
ΑΠΟ ΜΕΡΑ ΣΕ ΜΕΡΑ

Η ΑΠΟΨΗ ΜΑΣ
Ολα για το κεφάλαιο

Πακέτα δισεκατομμυρίων ευρώ και φοροαπαλλαγές στους βιομήχανους. Δάνεια με εγγύηση του δημοσίου σε μεγάλες επιχειρήσεις. Οικονομικές ενισχύσεις στους τραπεζίτες. Μέτρα που ωφελούν τους μεγαλοαγρότες - επιχειρηματίες, με στόχο την κατάργηση των αγροτικών επιδοτήσεων στους μικρομεσαίους από το 2013. Η πολιτική της κυβέρνησης είναι πολιτική κινήτρων και στήριξης της κερδοσκοπίας και της ανταγωνιστικότητας του κεφαλαίου. Γι' αυτή την πολιτική λεφτά υπάρχουν! Με την ίδια ευκολία που ΝΔ και ΠΑΣΟΚ επικαλούνται την οικονομική κρίση είτε για να επιβάλουν νέα μέτρα λιτότητας στους εργαζόμενους και στα λαϊκά στρώματα είτε για να προετοιμάσουν το λαό για όσα - χειρότερα - πρόκειται να έρθουν, με την ίδια ευκολία, μέσα στις ίδιες συνθήκες, χαρίζουν ζεστό χρήμα στο μεγάλο κεφάλαιο. Αυτός είναι ο ρόλος τους. Τον πλούτο που παράγουν οι εργαζόμενοι να τον μοιράζουν απλόχερα στους βιομήχανους, στους τραπεζίτες, στους μεγαλοεργολάβους, στα μονοπώλια. Κι όταν καλούνται να απαντήσουν στα ερωτήματα, γιατί με αυτά τα λεφτά δε στηρίζουν τους άνεργους, τους συνταξιούχους, γιατί δεν αυξάνουν τα μεροκάματα πείνας, γιατί δεν καλύπτουν βασικές κοινωνικές ανάγκες σε Υγεία, Πρόνοια, Παιδεία, γιατί δε μειώνουν τους φόρους που επιβάλλονται στο λαό, τότε επικαλούνται ως πρόσχημα τα «δημοσιονομικά ελλείμματα»...

Ποια είναι η απόδειξη της ταξικής τους πολιτικής; Το νομοσχέδιο για την «Ανάπτυξη Επιχειρηματικών Πάρκων», που θεσπίζει φοροαπαλλαγές, δίνει κίνητρα και διευκολύνσεις στους βιομήχανους. Το νέο δώρο των 2 δισ. ευρώ προς τους μεγαλοεπιχειρηματίες μέσω των κρατικών εγγυήσεων (δηλαδή, με λεφτά των εργαζομένων). Τα 28 δισ. που δόθηκαν στις τράπεζες στο όνομα της οικονομικής κρίσης. Το πακέτο των 309 εκατ. ευρώ που από τον ΟΑΕΔ θα διοχετευτεί στην ιδιωτικοποιημένη ΔΕΗ για να απασχολήσει προσωρινά 2.000 ανέργους. Οι αναπτυξιακοί και επενδυτικοί νόμοι που ΝΔ και ΠΑΣΟΚ συμπληρώνουν ανάλογα με το ποιο από τα δύο αστικά κόμματα είναι στη διακυβέρνηση της χώρας. Αυτή την πολιτική την εμφανίζουν πότε ως «ενεργό γήρανση», πότε ως «διευθέτηση», πότε ως «ευελφάλεια», πότε ως «μερική απασχόληση». Και οι εργαζόμενοι έχουν και θα έχουν μόνο ζημιά από αυτή την πολιτική. Που θα την πληρώνουν ακόμα και με τη ζωή τους. Αλλωστε, τα κέρδη του κεφαλαίου - για τα οποία δουλεύουν ΝΔ και ΠΑΣΟΚ - είναι βαμμένα με το αίμα εργατών στη ΛΑΡΚΟ, στην ΠΕΤΡΟΛΑ, στη ΔΕΗ και αλλού... Με το αίμα άνω των 50 εργατών που έχουν χάσει τη ζωή τους, το πρώτο 8μηνο του 2009, πολλών άλλων που έχουν μείνει ανάπηροι ή είναι άρρωστοι εξαιτίας της εντατικοποίησης της εργασίας.

Λεφτά υπάρχουν. Πλούτος παράγεται κάθε μέρα με τον ιδρώτα και το αίμα των εργατών. Και τον καρπώνονται τα αφεντικά που είναι ιδιοκτήτες των μέσων παραγωγής. Για να γίνει αυτό χρειάζεται μια κυβέρνηση που θα διευκολύνει, θα παρεμβαίνει και θα ρυθμίζει τους κανόνες λειτουργίας της καπιταλιστικής αγοράς. Τέτοιες κυβερνήσεις είναι αυτές της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ που εφαρμόζουν εναλλάξ την πολιτική η οποία χαράσσεται στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Ενωσης. Οι εργαζόμενοι και ο λαός πρέπει να αντιδράσουν. Δεν πρέπει να πληρώσουν τα σπασμένα της καπιταλιστικής κρίσης. Πρέπει μέσα από το ταξικό κίνημα, η εργατική τάξη, οι μικρομεσαίοι αγρότες, οι αυτοαπασχολούμενοι να παλέψουν για τα δικαιώματά τους και να μην ανέχονται άλλο την πολιτική που κλέβει τον πλούτο που παράγουν. Γιατί, όπως δείχνει μέχρι τώρα η εμπειρία, κάθε τέτοιο «πακέτο ενίσχυσης» που πηγαίνει στις τσέπες των επιχειρηματιών, προμηνύει νέες απολύσεις, νέο χτύπημα των εργασιακών δικαιωμάτων, ακόμα πιο σκληρή εκμετάλλευση.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ