Πέμπτη 30 Ιούλη 2009
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 25
ΔΙΕΘΝΗ
Σταθερά στο πλευρό της σοσιαλιστικής Κούβας

Εκδήλωση χτες στην Ηλιούπολη με την ευκαιρία της 56ης επετείου από την επίθεση στους στρατώνες της Μονκάδα

Αποψη από την εκδήλωση
Αποψη από την εκδήλωση
Η αλληλεγγύη και η συμπαράσταση στον κουβανικό λαό, που σε δύσκολες συνθήκες οικοδομεί το σοσιαλισμό και που πριν λίγες μέρες γιόρτασε την 56η επέτειο από την επίθεση ενάντια στους στρατώνες της Μονκάδα, αναδείχθηκαν και στη χτεσινή εκδήλωση που διοργάνωσαν ο Ελληνοκουβανικός Σύνδεσμος Φιλίας και Αλληλεγγύης, η Ελληνική Επιτροπή για τη Διεθνή Υφεση και Ειρήνη και η Επιτροπή Ειρήνης Ηλιούπολης στο Μουσείο Εθνικής Αντίστασης στην πόλη.

Ο κουβανικός λαός ξέρει να μοιράζεται την αλληλεγγύη

Ο Α' γραμματέας της κουβανικής πρεσβείας στη χώρα μας, Χοσέ Κάλα, αφού αναφέρθηκε στη «Μέρα Εθνικής Ανταρσίας», όπως ονομάζεται η 26η Ιούλη του 1953, παρέθεσε τις σοβαρές αντιξοότητες που αντιμετωπίζει την τελευταία περίοδο η σοσιαλιστική Κούβα λόγω των τριών κυκλώνων, με ζημιές που ξεπέρασαν τα 10 δισ. δολάρια, που ήρθαν να προστεθούν στις επιπτώσεις του αποκλεισμού των ΗΠΑ αλλά και της παγκόσμιας οικονομικής κρίσης. «Πέρασαν δύσκολοι μήνες, μήνες σκληρής δουλειάς», όμως ο κουβανικός λαός έχει διαπαιδαγωγηθεί στην αλληλεγγύη που μοιράζεται μεταξύ του αλλά και με άλλους λαούς, όχι αυτό που περισσεύει, γιατί στην Κούβα δεν περισσεύει τίποτα. Εξέφρασε ευχαριστίες για τη βοήθεια και υποστήριξη από άλλες χώρες και χαρακτήρισε την Ελλάδα «ολυμπιακή πρωταθλήτρια» στην αλληλεγγύη, ιδιαίτερα στα 47 χρόνια που έχει ιδρυθεί ο Ελληνοκουβανικός Σύνδεσμος. Στόχος είναι να συνεχίσουμε να αναπτυσσόμαστε, πρόσθεσε, σημειώνοντας ότι δείχνουμε πως μπορούμε να τα καταφέρουμε. «Είμαστε ένας λαός που αγαπάει την ειρήνη, επιθυμεί την επιστροφή των πέντε Κουβανών πατριωτών που μας εμπνέουν με το παράδειγμά τους, είμαστε ένας δουλευταράς λαός που το μόνο που θέλει είναι να μοιράζεται με τους άλλους το παρόν και το μέλλον».

Παράδειγμα μιας επανάστασης που γίνεται κάθε μέρα

Στο βήμα ο Α' γραμματέας της πρεσβείας της Κούβας στην Αθήνα, Χοσέ Κάλα
Στο βήμα ο Α' γραμματέας της πρεσβείας της Κούβας στην Αθήνα, Χοσέ Κάλα
Στη σημασία της επετείου της 26ης Ιούλη αναφέρθηκε ο πρόεδρος του Ελληνοκουβανικού Συνδέσμου Φιλίας, Νίκος Καρανδρέας, σημειώνοντας πως αποτελεί κομβικό σημείο στη μακροχρόνια επαναστατική διαδικασία της Κούβας. Αναφέρθηκε στον αγώνα του κουβανικού λαού να διώξει τους Ισπανούς κατακτητές αλλά και στο προτεκτοράτο που εγκαθίδρυσαν οι ΗΠΑ στη συνέχεια. Η επίθεση στους στρατώνες, παρά την ήττα, τάραξε την κοινή γνώμη αλλά και διεθνώς, σε σημείο που άρχισε να κάμπτεται η αντίσταση της δικτατορίας Μπατίστα. Επίσης, η λεγόμενη απολογία του Φιντέλ Κάστρο, μετά τη σύλληψή του, έδωσε το αίσθημα στο λαό ότι μπορεί να αντισταθεί, μπορεί να νικήσει. Ο Νίκος Καρανδρέας αναφέρθηκε εκτενέστατα στα γεγονότα που ακολούθησαν με τη γενική κινητοποίηση στη χώρα, τις απεργίες, τη δράση των συνδικάτων κι άλλων πατριωτικών οργανώσεων, τη δουλειά προετοιμασίας που έκαναν οι κομμουνιστές καθώς και του κινήματος 26ης Ιούλη, που οδήγησαν στην επαναστατική κατάληψη της εξουσίας την 1η Γενάρη του 1959. Αναφέρθηκε και στην άμεση αντίδραση των ΗΠΑ που διεξάγουν δολιοφθορές, επιθέσεις, δολοφονίες και τον αποκλεισμό.

Η Κούβα αποτελεί παράδειγμα μιας επαναστατικής κοινωνίας, τόνισε. Πρόκειται για μια επανάσταση που γίνεται κάθε μέρα, μια κοινωνία ανοικτή με λαό οπλισμένο, οργανωμένο και ενημερωμένο. Αυτός είναι και ο λόγος της δράσης του Συνδέσμου μας που με τα λίγα που έχουμε διεκδικούμε να σταματήσει ο αποκλεισμός των ΗΠΑ, οι επιθέσεις και απαιτούμε την απελευθέρωση των «5».

Χαιρετισμούς απηύθυναν ο πρόεδρος της Επιτροπής Ειρήνης Ηλιούπολης, ταξίαρχος ε.α. Μ. Σοφοκίτης, και η πρόεδρος του Συνδέσμου Κουβανών που ζουν στην Ελλάδα «Κούβα Πατρίδα», Μ. Καχίλια. Στην εκδήλωση παραβρέθηκαν ο Κώστας Παπαδάκης, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ, ο Νίκος Φωτιάδης, αντιπρόεδρος της ΕΕΔΥΕ, ο Κώστας Μυτιληνιού, από την Εκτελεστική Γραμματεία του ΠΑΜΕ, αντιπροσωπεία της ΠΕΑΕΑ και πολλοί άλλοι φορείς. Ακολούθησε καλλιτεχνικό πρόγραμμα που μετέφερε τη σπουδαία πολιτιστική δημιουργία του Νησιού της Επανάστασης.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ