Πέμπτη 30 Ιούλη 2009
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 24
ΔΙΕΘΝΗ
ΗΠΑ - ΚΙΝΑ
Σχέσεις αλληλεξάρτησης

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.--

Ηνωμένες Πολιτείες και Κίνα είναι δεσμευμένες στον αγώνα κατά του προστατευτισμού των αγορών, βεβαίωσε ο Αμερικανός υπουργός Οικονομίας, Τίμοθι Γκάιτνερ, με το πέρας της δεύτερης μέρας των εργασιών στο πλαίσιο του «στρατηγικού και οικονομικού διαλόγου», προσθέτοντας ότι και οι δύο χώρες έχουν κοινό συμφέρον να διασφαλίσουν ότι το εμπόριο «είναι ελεύθερο και βασίζεται σε κανονισμούς» και επιθυμία των δύο χωρών είναι να συνεργαστούν την επαύριο της κρίσης προς την κατεύθυνση μίας «ισορροπημένης παγκόσμιας ανάπτυξης». Εντούτοις, οι πραγματικές προσδοκίες για ουσιαστικά αποτελέσματα στα θέματα-αγκάθια, όπως του εμπορικού ελλείμματος, είναι μικρές, παρά την «αρμονία» και το «διαλλακτικό πνεύμα» που διαρρέουν ότι επικρατεί στις συνομιλίες.

Το αυξημένο έλλειμμα των ΗΠΑ έχει ανησυχήσει το Πεκίνο, όπως και ο κίνδυνος πληθωρισμού, που μπορoύν να θέσουν σε κίνδυνο τις κινεζικές επενδύσεις, φόβους που εξέθεσε εκτενώς το οικονομικό επιτελείο της Κίνας στις συναντήσεις του με τον Αμερικανό υπουργό Οικονομικών και τον πρόεδρο της Fed, Μπεν Μπερνάνκι. Στις συνομιλίες εξετάστηκε εκτός της ανάγκης για «επαγρύπνηση» εναντίον φραγμών προστατευτισμού στο εμπόριο και η αναδιάρθρωση διεθνών οικονομικών οργανισμών, όπως του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου και της Παγκόσμιας Τράπεζας.

Από την άλλη, ενόψει του αυξημένου ελλείμματος στο εμπορικό ισοζύγιό της με την Κίνα, οι Αμερικανοί αξιωματούχοι φέρεται να ζήτησαν από το Πεκίνο να ενισχύσει την εσωτερική της εμπορική κατανάλωση, ενώ την διαβεβαίωσαν ότι τα πακέτα οικονομικής στήριξης και η νομισματική πολιτική που ακολουθούν δε θα τροφοδοτήσουν τον πληθωρισμό. Αξίζει να σημειωθεί ότι εκτός του Τίμοθι Γκάιτνερ και του Μπεν Μπερνάνκι στις συνομιλίες πήραν μέρος επίσης ο διευθυντής του Εθνικού Οικονομικού Συμβουλίου, Ντέιβιντ Σάμερς, και ο αντιπρόσωπος της αμερικανικής κυβέρνησης για θέματα εμπορίου, Ρον Κερκ.

«Η αρχή του τέλους της ύφεσης» είναι κοντά, κατά τον Πρόεδρο Μπαράκ Ομπάμα, σε μία ακόμη προσπάθεια να υπερασπισθεί τις προσπάθειές του για την παροχή κινήτρων στην εγχώρια οικονομία. «Οι αγορές κινούνται ανοδικά και το χρηματοοικονομικό σύστημα δε βρίσκεται πλέον στο χείλος της κατάρρευσης. Η απώλεια θέσεων εργασίας κινείται στα μισά ποσοστά αφότου ανέλαβα τα καθήκοντά μου προ εξαμήνου», τόνισε ο Ομπάμα σε εκδήλωση στην πόλη Ράλεϊ της Βόρειας Καρολίνας. Υπεραμύνθηκε επίσης των κυβερνητικών μέτρων προς όφελος των αυτοκινητοβιομηχανιών «Chrysler» και «General Motors», τονίζοντας πως η κατάρρευσή τους θα επέφερε καταστροφικές συνέπειες στην αμερικανική οικονομία.

  • Ενώνουν τελικά τις δυνάμεις τους «Microsoft» και «Yahoo» προκειμένου να πλήξουν την κυριαρχία της «Google» καθώς κατέληξαν έπειτα από πολυετείς διαπραγματεύσεις σε συμφωνία για συνεργασία στον τομέα της διαδικτυακής αναζήτησης και διαφήμισης. Η συμφωνία δεκαετούς ισχύος δίνει στη «Microsoft» πρόσβαση στη δεύτερη μεγαλύτερη μηχανή αναζήτησης στο Διαδίκτυο, ενισχύοντας το ιντερνετικό της οπλοστάσιο απέναντι στην «Google», ηγέτιδα δύναμη στην on line αναζήτηση και διαφήμιση.

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ