Παρασκευή 24 Ιούλη 2009
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 22
ΔΙΕΘΝΗ
ΒΡΕΤΑΝΙΑ
Παιδεία βαθιά ταξική

ΛΟΝΔΙΝΟ.--

Το μέλλον, το προσοδοφόρο κυρίως, ανήκει μόνο στα παιδιά από τις πλέον πλούσιες βρετανικές οικογένειες, τα οποία έχουν τη δυνατότητα να σταδιοδρομούν σε περιζήτητα επαγγέλματα, όπως τα νομικά ή τα ιατρικά, εξαιτίας των αυξανόμενων κοινωνικών αποκλεισμών, αναφέρει έρευνα που πραγματοποιήθηκε για λογαριασμό της βρετανικής κυβέρνησης και ουσιαστικά είναι ο καθρέφτης των ταξικών διακρίσεων που βρίθουν στη βρετανική κοινωνία.

Αξίζει μάλιστα να σημειωθεί ότι την έρευνα που φέρει τον τίτλο «Δίκαιη πρόσβαση στα επαγγέλματα» επιμελήθηκε ο πρώην βουλευτής των Εργατικών Αλαν Μίλμπερν και κατόρθωσε μάλλον χωρίς να το έχει στόχο, να αποδείξει ότι «το περιβάλλον» το οικονονομικό και το κοινωνικό «και όχι η αξία» παίζει μεγαλύτερο ρόλο για την εξέλιξη ενός ανθρώπου, ενώ οι κοινωνικοί παράγοντες αποκλείουν όλο και περισσότερους νέους από επαγγέλματα που θεωρούνται υψηλού κύρους.

Σύμφωνα με τα ευρήματα της έρευνας, το 75% των δικαστών, το 70% των οικονομικών διευθυντών και το 45% των ανώτατων δημόσιων λειτουργών έχουν φοιτήσει σε ιδιωτικά σχολεία, τη στιγμή που μόλις το 7% του βρετανικού πληθυσμού λαμβάνει ιδιωτική εκπαίδευση.

«Ειλικρινά υπάρχουν πάρα πολλά παιδιά που προέρχονται από οικογένειες μεσαίου εισοδήματος, τα οποία είναι έξυπνα... και θέλουν να σταδιοδρομήσουν σε ένα τέτοιο επάγγελμα, αλλά δεν έχουν τις σωστές διασυνδέσεις, δεν έχουν πάει στο σωστό σχολείο, ίσως δεν τους δόθηκε καν η ευκαιρία να φοιτήσουν στο πανεπιστήμιο, και αυτό πρέπει να αλλάξει», δήλωσε ο Μίλμπερν στο βρετανικό BBC. Ωστόσο οι διακηρύξεις δεν αρκούν και η ριζική αλλαγή για δημόσια και δωρεάν παιδεία δεν χωράει στα πλαίσια του καπιταλιστικού συστήματος που και ο εν λόγω βουλευτής υπηρετεί.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ