Παρασκευή 24 Ιούλη 2009
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 21
ΔΙΕΘΝΗ
ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΤΖΟ ΜΠΑΪΝΤΕΝ ΣΤΗ ΓΕΩΡΓΙΑ
Στήριξη στους συμμάχους των ΗΠΑ

Ο Σαακασβίλι «βασιλικότερος του βασιλέως» με τον Μπάιντεν
Ο Σαακασβίλι «βασιλικότερος του βασιλέως» με τον Μπάιντεν
ΤΙΦΛΙΔΑ.--

Την «πλήρη» στήριξη της Ουάσιγκτον για την ενταξιακή διαδικασία της Γεωργίας στο ΝΑΤΟ εξέφρασε ο Αμερικανός αντιπρόεδρος Τζο Μπάιντεν κατά τη διάρκεια ομιλίας του στους Γεωργιανούς βουλευτές, ενώ τονίζοντας ότι «θα σταθούμε στο πλευρό σας» σημείωσε ότι η χώρα θα πρέπει να κάνει περισσότερα σε ό,τι αφορά τη δημοκρατία. Στηρίζοντας ουσιαστικά τον ένθερμο σύμμαχό τους στην περιοχή, ο Μπάιντεν υποστήριξε πως οι ΗΠΑ τάσσονται υπέρ μιας «ελεύθερης, σίγουρης, δημοκρατικής και ενιαίας Γεωργίας» προσθέτοντας ότι συνεχίζουν να θεωρούν την Αμπχαζία και τη Νότια Οσετία ως εδάφη της Γεωργίας, παρά την ανακήρυξή τους ως ανεξάρτητες, και κάλεσε τη διεθνή κοινότητα να μην τις αναγνωρίσει ως τέτοιες. Δεν παρέλειψε επίσης να αναφερθεί και στο βασικό ρόλο που παίζει η Γεωργία σε ό,τι αφορά την λεγόμενη ενεργειακή ασφάλεια τονίζοντας πως αποτελεί γέφυρα για την μεταφορά των φυσικών πόρων από την Κασπία προς τη Δύση.

Από τη μεριά του ο Γεωργιανός Πρόεδρος, Μιχαήλ Σαακασβίλι ευχαρίστησε τις ΗΠΑ για την βοήθεια που προσέφεραν στη χώρα μετά τον ολιγοήμερο πόλεμο ανάμεσα στη Ρωσία και τη Γεωργία τον περασμένο Αύγουστο, ωστόσο σημείωσε πως η χώρα του βρίσκεται υπό απειλή - υπαινίσσοντας την Ρωσία - και η ασφάλειά της θα μπορούσε να διασφαλιστεί μέσω της συνεργασίας με την Ουάσιγκτον.

Πάντως, ερωτηματικά προκαλούν οι δηλώσεις Αμερικανών αξιωματούχων οι οποίοι είχαν αρχικά υποστηρίξει πως ο Σαακασβίλι είχε ζητήσει από τον Μπάιντεν να διαθέσουν οι ΗΠΑ ενισχυμένο οπλισμό και άοπλους παρατηρητές για να ...επιβλέψουν την κατάπαυση του πυρός στα σύνορα της Αμπχαζίας και της Ν. Οσετίας, αλλά στη συνέχεια μίλησαν για λαθεμένες δηλώσεις.

Στο μεταξύ, έτοιμη να λάβει συγκεκριμένα μέτρα προκειμένου να εμποδίσει τον επανεξοπλισμό της Γεωργίας είναι η Ρωσία σύμφωνα με δηλώσεις του Ρώσου υφυπουργού Εξωτερικών, Γκριγκόρι Καράσιν. Ο ίδιος σημείωσε πως η γεωργιανή ηγεσία σχεδιάζει να πραγματοποιήσει διάφορες προκλήσεις στα σύνορα με τη Νότια Οσετία με αφορμή την πρώτη επέτειο του πολέμου, μετέδωσε το «Ιτάρ Τας». Μάλιστα το πρακτορείο «Ρία Νόβοστι» ανέφερε χτες ότι η κυβέρνηση της Γεωργίας προετοιμάζει μια «πορεία ειρήνης» στην πρωτεύουσα της Νότιας Οσετίας, το Τσχινβάλι, αλλά και τη δημιουργία κατασκηνώσεων της λεγόμενης πατριωτικής νεολαίας στα σύνορα της Νότιας Οσετίας και της Αμπχαζίας.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ