Πέμπτη 23 Ιούλη 2009
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΠΡΟΤΑΣΗ ΝΟΜΟΥ ΤΟΥ ΠΑΣΟΚ ΓΙΑ ΤΑ ΧΑΜΗΛΑ ΕΙΣΟΔΗΜΑΤΑ
Μέτρα που ανακυκλώνουν την ακραία φτώχεια

Με ψίχουλα επιχειρεί να κρύψει τη συνενοχή του στην πολιτική που καθηλώνει τα εισοδήματα και καταδικάζει εκατομμύρια λαϊκά νοικοκυριά στην ανέχεια

Το ΠΑΣΟΚ κοροϊδεύει με τις προτάσεις του τα λαϊκά εκείνα στρώματα, που η πολιτική του - ίδια με εκείνη της ΝΔ - τα έχει καταδικάσει στη φτώχεια
Το ΠΑΣΟΚ κοροϊδεύει με τις προτάσεις του τα λαϊκά εκείνα στρώματα, που η πολιτική του - ίδια με εκείνη της ΝΔ - τα έχει καταδικάσει στη φτώχεια
Να συσκοτίσει τη βαθιά αντιλαϊκή στρατηγική του επιχείρησε το ΠΑΣΟΚ χθες στη Βουλή, κατά τη συζήτηση πρότασης νόμου βουλευτών του για την «ενίσχυση των εισοδηματικά ασθενέστερων στρωμάτων». Πρόκειται για πρόταση, η οποία, στην ουσία, εξωραΐζει και την πολιτική της κυβέρνησης, αφού κινείται στη λογική της επιδοματικής πολιτικής και των ψίχουλων για τη διαχείριση και την ανακύκλωση της ακραίας φτώχειας.

Η πρόταση νόμου προβλέπει την χορήγηση επιδόματος θέρμανσης (300, 400, 500 ευρώ ανάλογα με την γεωγραφική περιοχή), την καταβολή εφάπαξ «επιδόματος αλληλεγγύης» από 500 έως 1.300 ευρώ, ανάλογα με την οικογενειακή κατάσταση, σε όσους έχουν ετήσιο οικογενειακό εισόδημα έως 10.500 ευρώ, καθώς και την αύξηση των συντελεστών επιστροφής ΦΠΑ στους αγρότες.

Να απορριφθεί από τους εργαζόμενους

Η πρόταση νόμου του ΠΑΣΟΚ - με βάση ερμηνεία του Συντάγματος δεν τέθηκε σε ψηφοφορία αφού προκαλεί δημοσιονομική επιβάρυνση - τόνισε ο εισηγητής του ΚΚΕ Ν. Καραθανασόπουλος, είναι πρόταση διαχείρισης της φτώχειας. Δεν σκοπεύει στο να αντιμετωπίσει την ουσία των προβλημάτων που αντιμετωπίζουν τα λαϊκά στρώματα, αφού και το ίδιο είναι συνένοχο για τη σημερινή κατάσταση και υπηρετεί διαχρονικά και με σταθερότητα τα συμφέροντα του μεγάλου κεφαλαίου.

Η λογική των επιδομάτων που προτείνει και το ΠΑΣΟΚ, συνέχισε ο βουλευτής, παραπέμπουν στην παροιμία «να σε κάψω Γιάννη, να σε αλείψω λάδι», αφού οι άνεργοι και οι φτωχοί είναι αποτέλεσμα ενός συστήματος και μιας πολιτικής, που στηρίζει τόσο το ΠΑΣΟΚ και η ΝΔ, όσο και τα κόμματα του ευρωμονόδρομου. Πρόκειται, είπε, για πρόταση διαχείρισης της φτώχειας και τα λαϊκά στρώματα πρέπει να αντιδράσουν και να μη δεχθούν τα ψίχουλα που τους προτείνουν τα δύο κόμματα, τα οποία για το μόνο που τσακώνονται είναι εάν τα διάφορα επιδόματα θα είναι ένα ευρώ πάνω ή ένα ευρώ κάτω, την ίδια στιγμή που ομονοούν στη ΓΣΕΕ για αυξήσεις του ενός ευρώ την ημέρα στους εργαζόμενους.

Επιθετικά αιτήματα και διεκδικήσεις

Το ΚΚΕ, συνέχισε, προτείνει ανάμεσα στα άλλα κατώτερο μισθό 1.400 ευρώ και αναρωτήθηκε γιατί δεν είναι ρεαλιστική αυτή η πρόταση, ενώ είναι ρεαλιστική η ενίσχυση του τραπεζικού κεφαλαίου με 20 δισ. ευρώ ή η στήριξη του μεγάλου κεφαλαίου μέσα από τη λεγόμενη «πράσινη ανάπτυξη». Αντί για τα διάφορα επιδόματα φτώχειας, κατέληξε, χρειάζεται μια άλλη πολιτική, που θα αμφισβητεί τις αιτίες της κρίσης, που θα οδηγήσει σε απειθαρχία και ρήξη με τον ευρωμονόδρομο με εμβάθυνση του ταξικού προσανατολισμού του κινήματος μέχρι τη Λαϊκή Εξουσία, τη Λαϊκή Οικονομία. Η διαχωριστική γραμμή, είπε, εξακολουθεί να είναι «ή με τα μονοπώλια ή με το λαό».

Με το σκεπτικό ότι δεν μπορεί να αρνηθεί μια πρόταση που βοηθά ανέργους και χαμηλοσυνταξιούχους, υποστήριξε την πρόταση η εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ Α. Φιλίνη, ενώ θετικά την αντιμετώπισε και ο Α. Ροντούλης εκ μέρους του ΛΑ.Ο.Σ. Από την πλευρά της κυβέρνησης, ο υφυπουργός Οικονομικών Ν. Λέγκας, απορρίπτοντας την πρόταση, είπε ότι η υιοθέτησή της κοστίζει πάνω από 2,5 δισ. ευρώ και ισχυρίστηκε ότι η κυβέρνηση της ΝΔ παίρνει στα μέτρα του δυνατού όλα τα δυνατά μέτρα ανακούφισης των λαϊκών στρωμάτων.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ