Πέμπτη 23 Ιούλη 2009
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 5
ΑΠΟ ΜΕΡΑ ΣΕ ΜΕΡΑ
Αγωγοί και αντιθέσεις

Γρηγοριάδης Κώστας

Η είδηση ότι ανώτερο στέλεχος του κόμματος που θα σχηματίσει τη νέα κυβέρνηση της Βουλγαρίας εκφράστηκε χτες αρνητικά για την κατασκευή του πετρελαιαγωγού Μπουργκάς - Αλεξανδρούπολης, φάνηκε να μην ανησυχεί την ελληνική κυβέρνηση, κύκλοι της οποίας αποδίδουν αυτού του είδους τις δηλώσεις σε ζητήματα που έχουν να κάνουν με τις ρωσοβουλγαρικές σχέσεις.

Το αν έχουν βάση ή όχι αυτές οι τοποθετήσεις δε θα αργήσει να φανεί. Ωστόσο, είναι ενδεικτικές για τις ενδομονοπωλιακές αντιθέσεις στον τομέα της ενέργειας και στην πολιτική, ιδίως της πλευράς της που έχει να κάνει με την μετατροπή της Ελλάδας σε διαμετακομιστικό ενεργειακό κέντρο, πολιτική που υποστηρίζεται και από την κυβέρνηση της ΝΔ και από το ΠΑΣΟΚ.

Περίτρανα ενεργειακά σχέδια που έχουν να κάνουν με την εξυπηρέτηση του μεγάλου κεφαλαίου μπορούν να ανατραπούν από αντιθέσεις και αντιπαραθέσεις των αντιτιθέμενων συμφερόντων που έχουν σαφώς και πολιτική έκφραση. Κυβερνήσεις ανεβοκατεβαίνουν και συμμαχίες δημιουργούνται ή διαλύονται. Κι όλα αυτά θα συνεχίσουν με χαρακτηριστική ρευστότητα και κινδύνους.

Γιατί στο επίκεντρο όλων των ενεργειακών σχεδίων βρίσκεται το καπιταλιστικό κέρδος. Γιατί αν οι σχεδιασμοί γίνονταν στη βάση της εξυπηρέτησης των ενεργειακών αναγκών των λαών, οι αποφάσεις θα ήταν δεδομένες. Γιατί αυτή είναι η ζούγκλα του καπιταλισμού.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ