Πέμπτη 23 Ιούλη 2009
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 8
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΗΛΕΚΤΡΑ ΑΠΟΣΤΟΛΟΥ
Φωτίζει το δρόμο μας στους καθημερινούς αγώνες

Εργαζόμενοι, νεολαίοι και απόμαχοι της δουλειάς τίμησαν χτες την ηρωίδα κομμουνίστρια, στο χώρο όπου γεννήθηκε και πέρασε τα παιδικά της χρόνια

«Τούτη την ώρα στο όνομά σου ορκιζόμαστε: Λευτεριά! Στο όνομά σου ορκιζόμαστε: Εκδίκηση! Στο όνομά σου ορκιζόμαστε: Να σου μοιάσουμε».

«Αν μπορούσαν οι νεκροί να μιλήσουν, η Ηλέκτρα θα μας έλεγε σεμνά και με την απλότητα που τη χαρακτήριζε: Τέτοια έγινα γιατί τέτοια με έκανε το Κόμμα μου».

Οι στίχοι του Γιάννη Ρίτσου για την Ηλέκτρα Αποστόλου και το απόσπασμα από άρθρο της Αύρας Παρτσαλίδου για την ηρωίδα κομμουνίστρια, αποτέλεσαν την έναρξη και τη λήξη, αντίστοιχα, της χτεσινής εκδήλωσης προς τιμήν της Ηλέκτρας και όλων των αγωνιστών που αφιέρωσαν τη ζωή τους στον αγώνα για μια ελεύθερη πατρίδα, για μια πατρίδα σοσιαλιστική. Πλήθος κόσμου, νεολαίοι, εργαζόμενοι και παλαίμαχοι της δουλειάς και του αγώνα έδωσαν δυναμικό «παρών» στην εκδήλωση που διοργάνωσαν η ΚΟ του ΚΚΕ, η ΟΒ της ΚΝΕ και το Παράρτημα ΠΕΑΕΑ και ΔΣΕ του Ηρακλείου Αττικής, έξω από το πολιτιστικό πολυκέντρο του δήμου. Εκεί όπου κάποτε ήταν το σπίτι της Ηλέκτρας Αποστόλου και έζησε τα παιδικά της χρόνια.

Ηταν όλοι εκεί, για να τιμήσουν την Ηλέκτρα, η οποία, όπως επισήμανε ο Θεόδωρος Θεοδωρόπουλος, αντιπρόεδρος του Παραρτήματος ΠΕΑΕΑ - ΔΣΕ Ηρακλείου, «από νωρίς στρατεύτηκε στις γραμμές του κόμματός μας. Και όταν το Κόμμα μας κάλεσε τον ελληνικό λαό για αντίσταση κατά του φασισμού, η Ηλέκτρα πρώτη στο προσκλητήριο της μάχης. Εδωσε τα πάντα στον αγώνα για να ηττηθούν οι φασίστες και οι ντόπιοι συνεργάτες τους. Οταν οι δοσίλογοι τη συνέλαβαν, την υπέβαλαν σε φριχτά βασανιστήρια για να της αποσπάσουν πληροφορίες. Αλλά η κομμουνίστρια Ηλέκτρα χλεύαζε τους βασανιστές της», γι' αυτό και τη δολοφόνησαν. Γι' αυτό και η Ηλέκτρα «είναι από τα παραδείγματα αγωνιστών που δυστυχώς δε βρίσκονται στις σειρές βιβλίων του σημερινού σχολείου, μέσα σε αυτό το σύστημα του καπιταλισμού», γιατί αυτά τα παραδείγματα «δίνουν φως στο δρόμο του αγώνα με ψηλά το κεφάλι», όπως είπε η Δήμητρα, στον χαιρετισμό της εκ μέρους της ΚΝΕ.

Το κοινό καθήκον όλων μας

Στιγμιότυπο από τη χτεσινή εκδήλωση. Στο βήμα, ο Γ. Μαυρίκος
Στιγμιότυπο από τη χτεσινή εκδήλωση. Στο βήμα, ο Γ. Μαυρίκος
Μιλώντας στην εκδήλωση, ο Γιώργος Μαυρίκος, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ, σημείωσε: «Ο καλύτερος τρόπος για να τιμήσουμε την Ηλέκτρα Αποστόλου, για να τιμήσουμε όλη αυτή τη στρατιά των ηρώων του κομμουνιστικού κινήματος και του λαού μας, όλους αυτούς που έδωσαν και την ίδια τους τη ζωή στον αγώνα ενάντια στα μονοπώλια, ενάντια στον ιμπεριαλισμό και τους πολιτικούς τους εκπροσώπους στη χώρα μας, όπως κάθε φορά στην ιστορική διαδρομή εκφράζονταν εδώ, είναι πρώτα από όλα να ισχυροποιήσουμε το ΚΚΕ μέσα στους χώρους δουλειάς, να ισχυροποιήσουμε την ΚΝΕ, έτσι που το νέο αίμα καθημερινά να μπαίνει και να συστρατεύεται μαζί με τις στρατιές του ΚΚΕ».

«Το κοινό καθήκον όλων μας - συνέχισε - είναι να ανασκουμπωθούμε, να σηκώσουμε τα μανίκια μας και ο καλύτερος τρόπος για να τιμούμε την Ιστορία του Κόμματος, ο καλύτερος τρόπος να μπολιάζουμε το χτες με το σήμερα, να διαμορφώνουμε συνθήκες ώστε το χτες με το σήμερα να είναι δεμένο και να ανοίγει ορίζοντες για το αύριο είναι να δυναμώνουμε το ΚΚΕ, να ενισχύουμε τη στρατηγική του, να δυναμώνουμε την τακτική του, να το μπολιάζουμε πρώτα απ' όλα με την εργατική τάξη και το σύνολο των λαϊκών στρωμάτων». Στην εκδήλωση, η οποία έκλεισε με κατάθεση στεφάνων, παραβρέθηκαν πλήθος φορέων του μαζικού λαϊκού κινήματος και αντιστασιακές οργανώσεις, καθώς και η Ηλέκτρα Κανέστρη, εγγονή της Ηλέκτρας Αποστόλου.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ