Πέμπτη 23 Ιούλη 2009
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 9
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Η ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΝΩΣΗ ΓΙΑ ΤΟ ΚΥΠΡΙΑΚΟ
Συγχωροχάρτι στην Τουρκία για την εισβολή και κατοχή

Προκλητικές δηλώσεις από τον υπουργό Εξωτερικών της Σουηδίας, που ασκεί την προεδρία της ΕΕ το τρέχον εξάμηνο

ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ, ΛΕΥΚΩΣΙΑ._

Νέα προσπάθεια βρίσκεται σε εξέλιξη από την ΕΕ και τη Σουηδική Προεδρία, να απαλλαγεί η Τουρκία των ευθυνών της σχετικά με την τραγωδία του 1974, που προκάλεσε τη διχοτόμηση της Κύπρου και τα 35 χρόνια προσφυγιάς και τουρκικής κατοχής στο νησί. Οι μεθοδεύσεις στόχο έχουν να ασκήσουν ισχυρότατες πιέσεις προς την Κυπριακή Δημοκρατία, ώστε αυτή να υποχωρήσει σημαντικά στις θέσεις της και να αποδεχτεί μία λύση στα μέτρα των συμφερόντων του ιμπεριαλισμού, ένα νέο «σχέδιο Ανάν».

Σ' αυτό το πλαίσιο, ο προεδρεύων του Συμβουλίου υπουργός Εξωτερικών της Σουηδίας Κ. Μπιλντ, μιλώντας την Τρίτη το βράδυ στην Επιτροπή Εξωτερικών Υποθέσεων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, ισχυρίστηκε προκλητικότατα ότι μοναδικός υπεύθυνος για το δράμα της Κύπρου είναι η χούντα των Αθηνών, η οποία προκάλεσε τα γεγονότα που εξελίχθηκαν στην Κύπρο, αθωώνοντας πλήρως την Τουρκία.

Αμεση και κατηγορηματική ήταν η απάντηση του κυβερνητικού εκπροσώπου της Κυπριακής Δημοκρατίας, Στέφανου Στεφάνου, ο οποίος σημείωσε ότι το πραξικόπημα δεν δικαιολογεί την εισβολή, τη συνεχιζόμενη κατοχή, την προσφυγοποίηση δεκάδων χιλιάδων Κυπρίων, το μαζικό εποικισμό, την κατ' επανάληψη και κατά συρροή παραβίαση του διεθνούς Δικαίου και του Καταστατικού Χάρτη των Ηνωμένων Εθνών, από την Τουρκία στην Κύπρο, για 35 ολόκληρα χρόνια.

Εμμέσως πλην σαφώς, ο Σ. Στεφάνου ζήτησε να μη γίνουν η ΕΕ και η Σουηδική Προεδρία «μοχλοί άσκησης πίεσης πάνω στην Κυπριακή Δημοκρατία και κάλυψης της όποιας αρνητικής τουρκικής πολιτικής σε ό,τι αφορά στην Κύπρο και το Κυπριακό», υπογραμμίζοντας ότι «το Κυπριακό στην ουσία του είναι πρόβλημα εισβολής και κατοχής και παραβίασης των αρχών του διεθνούς Δικαίου και των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και βασικών ελευθεριών του κυπριακού λαού, από την Τουρκία κι αυτό δεν μπορεί να παραγράφεται από κανένα. Πολύ περισσότερο δε, που όλες οι παραβιάσεις εντοπίζονται και αναφέρονται σε διάφορα ψηφίσματα του ΟΗΕ».

«Λάδι στη φωτιά» και για τους έποικους

Παράλληλα με τις δηλώσεις του Κ. Μπιλντ, το κλίμα ήρθαν να δυναμιτίσουν και οι δηλώσεις του συμβούλου του Τουρκοκύπριου ηγέτη Μεχμέτ Αλί Ταλάτ, Οζντίλ Ναμί, ο οποίος υποστήριξε ότι οι έποικοι είναι πολίτες του ψευδοκράτους και με την ίδρυση του «νέου κράτους όλοι θα παραμείνουν στο νησί ως πολίτες του νέου κράτους», προσθέτοντας ότι το κατοχικό καθεστώς υποστηρίζει και θέλει λύση στα πρότυπα της Ελβετίας και του Σχεδίου Ανάν.

Απαντώντας εκ μέρους της κυπριακής κυβέρνησης ο Σ. Στεφάνου, υπενθύμισε ότι υπάρχει συμφωνημένη βάση λύσης, η οποία είναι αυτή της «διζωνικής, δικοινοτικής ομοσπονδίας με πολιτική ισότητα όπως περιγράφεται στα ψηφίσματα του ΟΗΕ για ένα κράτος, με μια και μόνη κυριαρχία, μιαν ιθαγένεια, μια διεθνή προσωπικότητα. Η ομοσπονδία η κυπριακή θα έχει ασφαλώς τα ιδιαίτερά της χαρακτηριστικά όπως διαμορφώνονται και από τις συνθήκες αλλά η ομοσπονδία θα είναι ομοσπονδία και για να μπορεί η ομοσπονδία να είναι τέτοια και να είναι ένα κράτος και να είναι λειτουργικό και βιώσιμο, χρειάζεται να έχει εκείνα τα βασικά χαρακτηριστικά που όλες οι ομοσπονδίες έχουν».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ