Τετάρτη 1 Ιούλη 2009
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΠΑΣΟΚ
Συμπλέει στην αντιλαϊκή ρότα της ΝΔ

Αποκαλυπτικές οι δεσμεύσεις που ανέλαβε έναντι των εκπροσώπων του κεφαλαίου η υπεύθυνη του τομέα οικονομίας του ΠΑΣΟΚ

Οσο ο Γ. Παπανδρέου διακήρυττε υποκριτικά από το Μαυροβούνιο, στη συνεδρίαση της «σοσιαλιστικής διεθνούς», ότι «οι προοδευτικές και σοσιαλιστικές δυνάμεις μπορούν να φέρουν την αλλαγή στον κόσμο και να βάλουν τον πολίτη στο κέντρο του ενδιαφέροντος», η υπεύθυνη του τομέα οικονομίας, Λ. Κατσέλη, παρουσίαζε το πρόγραμμα του ΠΑΣΟΚ, ένα πρόγραμμα κομμένο και ραμμένο στις απαιτήσεις του μεγάλου κεφαλαίου.

Συγκεκριμένα, η Λ. Κατσέλη, μιλώντας στο συνέδριο του ΙΟΒΕ, δεσμεύτηκε για νέες οικονομικές ενισχύσεις και φοροαπαλλαγές στους επιχειρηματικούς ομίλους, με την ταυτόχρονη παροχή φτηνού εργατικού δυναμικού, μέσα από την παραπέρα ελαστικοποίηση των εργασιακών σχέσεων. Με όχημα την «πράσινη ανάπτυξη» η Λ. Κατσέλη πρότεινε ό,τι ακριβώς παρουσίασε και προχτές, από το ίδιο βήμα, ο υπουργός Οικονομίας και Οικονομικών, Γ. Παπαθανασίου, στοχεύοντας από κοινού στο χτύπημα των εργασιακών και λαϊκών δικαιωμάτων και στην ενίσχυση της πλουτοκρατίας.

Συγκεκριμένα, τάχθηκε υπέρ της εφαρμογής πολιτικών «για τη στήριξη της εξωστρέφειας» του μεγάλου κεφαλαίου με στόχο την αύξηση της «παραγωγικότητας» και «ανταγωνιστικότητας», προτείνοντας:

--«Εξοικονόμηση και χρηστή διαχείριση πόρων», μέσα από τη «δημοσιονομική εξυγίανση» για τη στήριξη της αναπτυξιακής ανασυγκρότησης της χώρας. Δηλαδή, νέες περικοπές στις κοινωνικές δαπάνες για να εξευρεθούν πόροι για την ενίσχυση των επιχειρηματιών.

--«Αρση των αντικινήτρων που υπάρχουν και μείωση του κόστους χρηματοδότησης παραγωγικών επενδύσεων, με νέα εργαλεία αναχρηματοδότησης» για τη «δημιουργία συνολικά ενός ευνοϊκού επιχειρηματικού περιβάλλοντος».Δηλαδή, προώθηση νέων καπιταλιστικών αναδιαρθρώσεων στις εργασιακές σχέσεις σε συνδυασμό με την παροχή ζεστού χρήματος.

-- «Επιδότηση ασφαλιστικών εισφορών των νέων έως 30 ετών για 4 χρόνια» και «εισαγωγή της κοινωνικής εργασίας για τη στήριξη ανέργων και απολυμένων».Δηλαδή, επιδότηση στις επιχειρήσεις για να προσλαμβάνουν νέους με επιδότηση των εργοδοτικών εισφορών, με προφανή στόχο την επέκταση της «ημιανασφάλιστης» και «μερικής απασχόλησης».

-- «Προαγωγή συμπράξεων και συνεργασιών με τον ιδιωτικό τομέα».Με στόχο την παραπέρα εμπορευματοποίηση των τομέων της Υγείας, της Πρόνοιας, της Παιδείας.

-- «Φορολόγηση με χαμηλό συντελεστή των αδιανέμητων κερδών των νομικών προσώπων και προσωπικών εταιρειών, με στόχο την αύξηση των επενδύσεων».Δηλαδή, παροχή νέων φοροαπαλλαγών στο κεφάλαιο για να επενδύσει τα συσσωρευμένα κέρδη του.

Ταυτόχρονα, η Λ. Κατσέλη σημείωσε ότι το ΠΑΣΟΚ δεσμεύεται για την τήρηση της «δημοσιονομικής πειθαρχίας» μέσα από τη «δραστική περιστολή της σπατάλης και των τρεχουσών καταναλωτικών δαπανών στο δημόσιο».

Οσο για τις στοχευμένες «ενισχύσεις σε κοινωνικά ευάλωτες ομάδες που πλήττονται», υποσχέθηκε τη χορήγηση «ενός εκτάκτου επιδόματος αλληλεγγύης ύψους από 500 έως 1.300 ευρώ, ανάλογα με την οικογενειακή κατάσταση»,που αναλογεί σε ένα επίδομα 68 λεπτών του ευρώ τη μέρα για κάθε μέλος μιας τετραμελούς οικογένειας με εισόδημα μέχρι 10.000 ευρώ...

Αυτός είναι ο πυρήνας της αντιλαϊκής πολιτικής του ΠΑΣΟΚ, βάσει του οποίου ο Γ. Παπανδρέου υποσχέθηκε ότι «η σοσιαλιστική οικογένεια στοχεύει στη διαμόρφωση ενός συνολικού προοδευτικού σχεδίου για όλο τον κόσμο. Στη βάση του σχεδίου αυτού θα βρίσκονται οι προσπάθειες για την αντιμετώπιση της οικονομικής κρίσης»...


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ