Τρίτη 30 Ιούνη 2009
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΠΑΙΔΕΙΑ
«ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΤΩΝ ΟΡΕΩΝ»
Εθελοντισμός και διά βίου μάθηση

Πατώντας πάνω στην παντελή απουσία του κρατικού μηχανισμού από την περιφέρεια, εφαρμόζοντας την πολιτική της ΕΕ για πλειάδα προγραμμάτων διά βίου μάθησης και ψευτοκατάρτισης και αξιοποιώντας το επιστημονικό κύρος του... το Πανεπιστήμιο Κρήτης πήρε πρωτοβουλία για δημιουργία του «Πανεπιστημίου των Ορέων», μιας Μη Κυβερνητικής Οργάνωσης (ΜΚΟ) με 400 περίπου μέλη - εκ των οποίων οι μισοί περίπου προέρχονται από την πανεπιστημιακή κοινότητα - που στοχεύει «στο αίτημα συστηματικής αναδιανομής των ευκαιριών μάθησης, κυρίως σε όσους τις έχουν μεγαλύτερη ανάγκη και συγκεκριμένα μέσα στο πλαίσιο της σύγχρονης εκδοχής της διά βίου μάθησης». Το εγχείρημα παρουσιάστηκε χτες σε σχετική συνέντευξη Τύπου.

Η λογική που διαπνέει το εγχείρημα είναι η διά βίου μάθηση, δηλαδή προγράμματα κατάρτισης και αξιοποίηση σχετικών προγραμμάτων στους τομείς της Παιδείας, της Υγείας, της ανάπτυξης, του πολιτισμού και της προστασίας του περιβάλλοντος. Μάλιστα, οι εκπρόσωποι του «πανεπιστημίου» δηλώνουν ότι θα λειτουργεί διαδραστικά, δηλαδή από τη μια οι εκπρόσωποι του «πανεπιστημίου» θα διδάσκουν τους κατοίκους και από την άλλη θα διδάσκονται από τους κατοίκους τον τρόπο ζωής, διατροφής, τις αντιλήψεις, τις δοξασίες κ.ά. Οπως επισημαίνεται στη σχετική Διακήρυξη, «το "Πανεπιστήμιο των Ορέων" αποτελεί το εγχείρημα συγκρότησης μιας δυναμικής κοινότητας ερευνητών, πανεπιστημιακών, κοινωνικών εταίρων και πολιτών της ορεινής περιφέρειας που γνήσια αλληλεπιδρούν και αμοιβαία μαθαίνουν». Κεντρικό ρόλο επίσης παίζει η καταπολέμηση της παραβατικότητας, ενώ μέχρι στιγμής προγράμματα υλοποιούνται πιλοτικά στον ορεινό Μυλοπόταμο, στο οροπέδιο Λασιθίου και στο οροπέδιο του Ομαλού.

Η χρηματοδότηση του εγχειρήματος προβλέπεται να γίνεται από δωρεές και χρηματοδοτήσεις ιδιωτών καθώς και από την αξιοποίηση διαφόρων ευρωπαϊκών και άλλων προγραμμάτων χρηματοδότησης. Κεντρική ιδέα της λειτουργίας του είναι ο εθελοντισμός, δηλαδή φοιτητές - κυρίως μεταπτυχιακών προγραμμάτων - καθηγητές κ.λπ. θα συμμετέχουν εθελοντικά στις διάφορες δράσεις που θα αναπτύξει. Ωστόσο, όταν υπάρχει σύνδεση μιας ΜΚΟ με τους πανεπιστημιακούς δασκάλους, κανείς δεν μπορεί να αποκλείσει τη συμμετοχή φοιτητών στις διάφορες δραστηριότητες ως συμμετοχή στο ένα ή το άλλο μάθημα ή σεμινάριο ή πρόγραμμα ή πρακτική άσκηση... «εθελοντικά» και προφανώς αμισθί.

Κανείς, βέβαια, δεν μπορεί να αποκλείσει το ενδεχόμενο, μια τέτοια ΜΚΟ να διεκδικήσει τη δημιουργία - μετεξέλιξη και αναγνώρισή της ως πανεπιστημίου. Οπως αναφέρεται χαρακτηριστικά σε σχετικό δελτίο Τύπου, «το πανεπιστήμιο των Ορέων αποτελεί σύνθετο εγχείρημα συγκρότησης προϋποθέσεων για ολοκληρωμένη παρέμβαση στην ορεινή και νησιωτική περιφέρεια και θεσμική "ομπρέλα" για τη δημιουργία αυτόνομου πανεπιστημίου»...

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Να συνεχιστεί το πρόγραμμα υποστήριξης παρεμβάσεων κοινωνικής μέριμνας φοιτητών(2023-08-29 00:00:00.0)
Δέσμη προτάσεων για τη διαιώνιση του επιχειρηματικού πανεπιστημίου(2022-03-24 00:00:00.0)
«Να μην αποδεχτούμε την υποχρηματοδότηση των Ιδρυμάτων!»(2022-03-10 00:00:00.0)
Εθνικό Πρόγραμμα Διά Βίου Εκμετάλλευσης(2010-12-21 00:00:00.0)
Οι νόμοι της κυβέρνησης θα μείνουν στα χαρτιά!(2005-11-02 00:00:00.0)
Οι σκόρπιες δεξιότητες αντικαθιστούν τη μόρφωση(2005-05-29 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ