Πέμπτη 25 Ιούνη 2009
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 25
ΔΙΕΘΝΗ
ΙΡΑΝ
Παραμένει τεταμένη η κατάσταση

ΤΕΧΕΡΑΝΗ.--

Σταθερά τεταμένη παραμένει η κατάσταση, κυρίως στην Τεχεράνη, όπου και χτες το απόγευμα, σύμφωνα με πληροφορίες, σημειώθηκαν συγκρούσεις μεταξύ διαδηλωτών και ανδρών τόσο των δυνάμεων καταστολής όσο και του παραστρατιωτικού σώματος Μπασίτζ. Οι υπάρχουσες μαρτυρίες, που δεν μπορούν να διασταυρωθούν, μιλούν για χρήση και αληθινών πυρών, ενώ αναφέρουν τραυματισμούς και υποστηρίζουν ότι οι διαδηλωτές ήταν σαφώς λιγότεροι από τις προηγούμενες μέρες.

Οι τόνοι έχουν, πλέον, ανέβει σημαντικά και στους κόλπους του θρησκευτικού καθεστώτος. Σε νέα παρέμβασή του ο ανώτατος πνευματικός ηγέτης της χώρας, Αγιατολάχ Χαμενεΐ, επανέλαβε ότι «δεν πρόκειται να υπάρξει καμία υποχώρηση στα αιτήματα των διαδηλωτών» και κατηγόρησε Βρετανία - ΗΠΑ ότι υποδαυλίζουν τις διαμαρτυρίες.

Ανάλογες κατηγορίες κατά Λονδίνου και CIA εξαπέλυσε ο Ιρανός υπουργός Εξωτερικών Μανουσέρ Μοτακί. Ο δε επικεφαλής των ιρανικών μυστικών υπηρεσιών, Χοσεΐν Μοχσενί Εζάι, τόνιζε ότι έχουν συλληφθεί «δεκάδες άνθρωποι με βρετανικά διαβατήρια» ...συμπληρώνοντας ότι εξετάζεται η υποβάθμιση των σχέσεων Ιράν - Βρετανίας. Από την πλευρά του, ο Βρετανός υπουργός Εξωτερικών, Ντέιβιντ Μίλιμπαντ, έριξε «λάδι στη φωτιά», προειδοποιώντας ότι μια επίθεση στη βρετανική πρεσβεία στην Τεχεράνη σημαίνει επίθεση κατά όλης της ΕΕ.

Από την άλλη ο κύριος «μεταρρυθμιστής» υποψήφιος Μιρ Χοσεΐν Μουσαβί δημοσιοποίησε κατάλογο αποδεικτικών στοιχείων για τη νοθεία (όπως ψηφοδέλτια χωρίς επίσημες σφραγίδες, περισσότερα από τους ψηφίσαντες κλπ.), ενώ ο Μεχντί Καρουμπί σε ανοιχτή επιστολή υπογραμμίζει ότι «όσοι υποστηρίζουν τον Αχμαντινετζάντ υιοθετούν θέσεις και συμπεριφορά που θυμίζουν Ταλιμπάν, κάτι που παραβιάζει κατάφωρα τις αρχές της Ισλαμικής Δημοκρατίας, όπως τέθηκαν από τον Ρουχολάχ Χομεϊνί».

Στην αντιπαράθεση εισήλθε, χτες, και η σύζυγος του Μουσαβί, Ζάχρα Ραχναβάρντ, πρώην πρύτανης, που παρομοίασε την κατάσταση που επικρατεί με «στρατιωτικό νόμο».

Στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού, ο Πρόεδρος Ομπάμα δέχεται επικρίσεις ότι δε χρησιμοποίησε αρκετά «σκληρή γλώσσα», ενώ διαρρεόταν ότι ο Λευκός Οίκος είχε, ήδη, αποφασίσει και δρομολογήσει, πριν τις προεδρικές εκλογές, συναντήσεις πρόσωπο με πρόσωπο, για πρώτη φορά, με Ιρανούς υψηλόβαθμους αξιωματούχους.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ