Πέμπτη 25 Ιούνη 2009
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 22
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΕΚΘΕΣΗ ΟΟΣΑ
Στη γραμμή της ΕΕ με ... «σκληρό πακέτο»

Ο ένας μετά τον άλλον, οι φορείς στήριξης των συμφερόντων της οικονομικής ολιγαρχίας βομβαρδίζουν με τις εκθέσεις τους ότι τάχα αντίδοτο στην κρίση είναι η επιβολή μέτρων σε βάρος των εργαζομένων

Μέσα από τη δημοσιοποίηση εκθέσεων για την κατάσταση της ελληνικής οικονομίας, με συντάκτες τους διεθνείς ιμπεριαλιστικούς οργανισμούς, επιχειρεί η οικονομική ολιγαρχία να προλειαίνει το έδαφος για την κλιμάκωση της επίθεσης κατά των λαϊκών κατακτήσεων, κάτι που αξιοποιεί κατάλληλα η κυβέρνηση της ΝΔ για να επιταχύνει την υλοποίηση των αντιλαϊκών τους σχεδιασμών.

Σήμερα κιόλας, σύμφωνα με δημοσιογραφικές πληροφορίες, αναμένεται να συνεδριάσει υπό τον Κ. Καραμανλή, η κυβερνητική «τρόικα», στην οποία συμμετέχουν οι υπουργοί Γ. Παπαθανασίου, Γ. Σουφλιάς και Κ. Χατζηδάκης. Αντικείμενο της σύσκεψης είναι η εξέταση των διαφόρων δεδομένων που έχουν διαμορφωθεί σε μεγέθη όπως το δημόσιο έλλειμμα και χρέος μετά το «πρώτο πακέτο» αντιλαϊκών μέτρων, ενώ θεωρείται πολύ πιθανό ότι θα παρθούν και συγκεκριμένες αποφάσεις για συμπληρωματικά μέτρα, που ισοδυναμούν με νέα επίθεση σε βάρος των λαϊκών στρωμάτων.

Ο ΟΟΣΑ, μια μέρα μετά τη δημοσιοποίηση της έκθεσης της Κομισιόν, στην εξαμηνιαία έκθεση που δόθηκε χτες στη δημοσιότητα στο Παρίσι, δίνει τον τόνο της επίθεσης, μέσα από την εφαρμογή ενός έντονα αντιλαϊκού προγράμματος, όπου μεταξύ άλλων εισηγείται την προώθηση ανατροπών στην Κοινωνική Ασφάλιση και στο δημόσιο σύστημα Υγείας.

Και όλα αυτά, πότε με το πρόσχημα της οικονομικής κρίσης, πότε με άλλοθι τα ελλείμματα και το δημόσιο χρέος, πότε σε συνδυασμό και των δύο μαζί. Το γεγονός, βέβαια, ότι οι εργαζόμενοι ήδη πληρώνουν πανάκριβα την κρίση και τα ελλείμματα με «πάγωμα» των μισθών, με απολύσεις, ακρίβεια, ανεργία είναι προφανώς κάτι που δε θα μπορούσε να απασχολεί τα συγκεκριμένα επιτελεία, αφού δικός τους στόχος είναι η μεγιστοποίηση της κερδοφορίας του κεφαλαίου. Παράλληλα, θέτουν την περαιτέρω υπονόμευση του λαϊκού εισοδήματος και κατακτήσεων ως στρατηγική εξόδου του καπιταλισμού από την οικονομική κρίση, θεωρώντας ότι κάτι τέτοιο θα προσδώσει δυναμική και κίνητρα στις δυνάμεις του κεφαλαίου, προκειμένου να ξεκινήσουν ένα νέο ανοδικό κύκλο.

Πάντως, σύμφωνα με την έκθεση για φέτος προβλέπεται συρρίκνωση του ΑΕΠ της Ελλάδας κατά 1,3% και για το 2010 μικρή ανάκαμψη της τάξης του 0,3%, εκτίναξη της επίσημης ανεργίας και όπως την υπολογίζουν στον ΟΟΣΑ στο 9,5% φέτος και στο 10,3% το 2010.

Στην έκθεση επισημαίνεται ότι για το 2009 θα υπάρξει «περαιτέρω επιδείνωση των δημόσιων οικονομικών, παρά τις προσπάθειες που καταβάλλει η κυβέρνηση, καθώς η ύφεση πλήττει την οικονομική δραστηριότητα». Ως φάρμακο για τη «βιώσιμη εξυγίανση» των δημόσιων οικονομικών, προτείνουν «τον αυστηρό έλεγχο των δαπανών, τη διεύρυνση της φορολογικής βάσης (νέοι φόροι) τη χαλιναγώγηση της φοροαποφυγής, ενώ ουσιαστικής σημασίας είναι οι επιπλέον μεταρρυθμίσεις στο συνταξιοδοτικό και το σύστημα υγείας».

Προτείνουν, δηλαδή, επίθεση εφ' όλης της ύλης. Η έκθεση εκτιμά ότι λόγω της εξασθένησης της οικονομικής δραστηριότητας, αλλά και των μέτρων για τη μείωση του ελλείμματος που έχουν ανακοινωθεί το δημοσιονομικό έλλειμμα το 2009 θα διαμορφωθεί στο 6,1% του ΑΕΠ και στο 6,7% του ΑΕΠ το 2010. Με δεδομένο αυτό, σημειώνεται, ότι «η ελληνική κυβέρνηση χρειάζεται να ενισχύσει την αξιοπιστία της, ανακοινώνοντας ένα λεπτομερές και ρεαλιστικό μεσοπρόθεσμο σχέδιο δημοσιονομικής εξυγίανσης, εμπλουτισμένο από ανεξάρτητη εποπτεία της δημοσιονομικής πολιτικής». Εισηγούνται, δηλαδή, η εποπτεία της δημοσιονομικής πολιτικής, να περάσει στα χέρια «ανεξάρτητης αρχής», πιθανότατα στα χέρια του ΣΕΒ...

Ιδιαίτερη μνεία γίνεται για τους κινδύνους που εγκυμονεί η παρουσία των ελληνικών τραπεζών στην περιοχή της Βαλκανικής. Εκτιμάται ότι η στήριξη που προσέφερε η κυβέρνηση στις τράπεζες ύψους 28 δισ. ευρώ, βοήθησε στην εξασφάλιση της χρηματοπιστωτικής σταθερότητας προς το παρόν...Προσθέτουν, μάλιστα, ότι αν σημειωθεί μεγαλύτερη επιδείνωση του εξωτερικού περιβάλλοντος, ειδικά στα Βαλκάνια, τα οποία ως αγορά απορροφούν το ένα τέταρτο των εξαγωγών της Ελλάδας, ενδέχεται να επιβραδυνθεί η ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ