Τρίτη 9 Ιούνη 2009
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 8
ΕΥΡΩΕΚΛΟΓΕΣ 2009
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Προσηλωμένη στην πολιτική των «μεταρρυθμίσεων»
  • Να θωρακίσει την αντιλαϊκή πολιτική από το εκλογικό αποτέλεσμα επιχειρεί η κυβέρνηση, υποστηρίζοντας ότι δεν αποδοκιμάστηκε η πολιτική της αλλά η αλαζονική συμπεριφορά ορισμένων στελεχών!
  • Αναζητεί κινήσεις εντυπωσιασμού για να ρίξει στάχτη στα μάτια των ψηφοφόρων ότι τάχα έλαβε το μήνυμα των ευρωεκλογών

Από τη δήλωση του Κ. Καραμανλή για το εκλογικό αποτέλεσμα

Eurokinissi

Από τη δήλωση του Κ. Καραμανλή για το εκλογικό αποτέλεσμα
Καταδικασμένη να συνεχίσει την πολιτική των «μεταρρυθμίσεων», που σαρώνει τα εργασιακά και λαϊκά δικαιώματα και θωρακίζει την κερδοφορία των μονοπωλίων, είναι η κυβέρνηση, η οποία ταυτόχρονα αναζητά διάφορες κινήσεις εντυπωσιασμού προκειμένου να ρίξει στάχτη στα μάτια των ψηφοφόρων της ότι τάχα έλαβε το μήνυμα.

Στην πραγματικότητα η κυβέρνηση θα προχωρήσει το επόμενο διάστημα στη λήψη νέων αντιλαϊκών μέτρων στο όνομα της αντιμετώπισης της κρίσης, όπως ακριβώς είχε προγραμματίσει πριν τις ευρωεκλογές και «ασχέτως με το εκλογικό αποτέλεσμα», όπως είχε αναφέρει προεκλογικά ο Κ. Καραμανλής. Το μόνο που δεν έχει οριστικοποιηθεί είναι το χρονοδιάγραμμα του νέου αντιλαϊκού πακέτου, το οποίο εξαρτάται και από τις αποφάσεις του πρωθυπουργού για το χρόνο προσφυγής σε πρόωρες εκλογές.

Προς το παρόν, αυτό που επιχειρεί η κυβέρνηση είναι να θωρακίσει την εφαρμοζόμενη οικονομική πολιτική, προβάλλοντας τον αστείο ισχυρισμό ότι μόνο αυτή δεν ευθύνεται για το εκλογικό αποτέλεσμα της ΝΔ. Αντίθετα, στα αίτια της εκλογικής ήττας περιλαμβάνονται η «ατολμία» στην υλοποίηση των αντιδραστικών μεταρρυθμίσεων, λάθος χειρισμοί, «συμπεριφορές» διαφόρων στελεχών που πλήγωσαν την εκλογική βάση, κ.ά. Στη βάση αυτή προσδοκούν ότι οι 1.400.000 ψηφοφόροι που «χάθηκαν» σε σχέση με τις εκλογές του 2007, δεν έχουν μετακινηθεί προς άλλα κόμματα και άρα αρκούν ορισμένες «διορθωτικές κινήσεις» για να επανακάμψουν στη ΝΔ. Στις «διορθωτικές κινήσεις» περιλαμβάνονται οι συνεδριάσεις κυβερνητικών και κομματικών οργάνων τις επόμενες βδομάδες, αρχής γενομένης σήμερα με τη συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου, μέσω των οποίων θα επιχειρηθεί να περάσει το μήνυμα ότι η κυβέρνηση σκύβει πάνω στα προβλήματα της καθημερινότητας και προσπαθεί να δώσει «λύσεις». Ταυτόχρονα, δε φαίνεται να γίνονται αποδεκτές εισηγήσεις είτε για σύγκληση έκτακτου συνεδρίου είτε για ανασχηματισμό. Δε συμβαίνει όμως το ίδιο με την εισήγηση για διεξαγωγή πρόωρων εκλογών το φθινόπωρο, που θεωρούνται «μονόδρομος» από ορισμένα στελέχη, με δεδομένη την ανάγκη επιτάχυνσης της αντιλαϊκής επίθεσης και την οριακή αυτοδυναμία της ΝΔ.

Δεν αλλάζει η πολιτική

Το μήνυμα ότι το εκλογικό αποτέλεσμα δεν πρόκειται να επηρεάσει την πολιτική των αντιδραστικών μεταρρυθμίσεων έστειλε ο ίδιος ο Κ. Καραμανλής στη δήλωση που έκανε τα μεσάνυχτα της Κυριακής στο Ζάππειο, τονίζοντας ότι «τίποτα δεν μπορεί να επηρεάσει την επιλογή μου αυτή», δηλαδή τη διαχείριση της κρίσης «με μοναδική πυξίδα την υπευθυνότητα». Οπως αποσαφήνισε, «η οικονομική πολιτική μας, με το ξεκάθαρο σχέδιό της (...) ίσχυε πριν τις ευρωεκλογές, ισχύει και μετά το σημερινό εκλογικό αποτέλεσμα»...

Στη Ρηγίλλης εκτιμούν ότι οι δυσαρεστημένοι ψηφοφόροι δεν έχουν εγκαταλείψει οριστικά τη ΝΔ, ενώ η μετακίνηση ψηφοφόρων προς το ΠΑΣΟΚ είναι «μηδενική». Αρα εκτιμούν ότι είναι ανοικτός ο δρόμος για να επανακάμψουν στη ΝΔ. Την εκτίμηση αυτή εξέφρασε ο Πρ. Παυλόπουλος μετά τη συνεργασία που είχε χτες με τον πρωθυπουργό. «Το αποτέλεσμα δείχνει μια πρωτόγνωρη αποχή. Αν κοιτάξει κανείς θα δει απλά ότι το μεγαλύτερο ποσοστό εκείνων οι οποίοι απείχαν από τις εκλογές είναι ψηφοφόροι της ΝΔ. Δεν έφυγαν από τη ΝΔ, μας έστειλαν το μήνυμα το οποίο παίρνουμε. Δηλαδή, ότι πρέπει να δουλέψουμε γρηγορότερα και καλύτερα», αποφάνθηκε.

Την εκτίμηση ότι «το εκλογικό σώμα δε μας τιμώρησε για την οικονομική μας πολιτική» εξέφρασε ο υπουργός Δικαιοσύνης, Ν. Δένδιας, υποστηρίζοντας πως οι ψηφοφόροι «καταλαβαίνουν ότι πρέπει να πάρουμε μέτρα και ότι είμαστε σε έκτακτες συνθήκες». Επισήμανε μάλιστα ότι το γεγονός πως προεκλογικά ο πρωθυπουργός «ήταν ειλικρινής» απέναντι στους ψηφοφόρους «είναι μια παράμετρος η οποία μας επιτρέπει μια ελευθερία κινήσεων»...

Στο ίδιο μήκος κύματος η Φ. Πάλλη - Πετραλιά υποστήριξε ότι το μήνυμα των εκλογών δεν «ήταν μήνυμα που αφορούσε την πολιτική που ασκεί η κυβέρνηση γιατί οι πολίτες ξέρουν πολύ καλά ότι μέσα στη δίνη αυτής της οικονομικής κρίσης, τα μέτρα που έχει πάρει η κυβέρνηση ήταν και είναι αναγκαία». Σύμφωνα με την υπουργό Απασχόλησης το μήνυμα «αφορούσε τον τρόπο που ασκούμε αυτή την πολιτική. Αφορούσε σίγουρα συμπεριφορές, τις οποίες οι πολίτες καυτηριάζουν και αφορούσε ακόμη και το ήθος της εξουσίας».

Αντίθετη στην ιδέα των πρόωρων εκλογών εμφανίστηκε η Μ. Γιαννάκου δίνοντας προτεραιότητα στην αντιμετώπιση της κρίσης: «Εκλογές τώρα, το βρίσκω λίγο επιπόλαιο. Εχουμε μια σοβαρή οικονομική κρίση, έχουμε προβλήματα πλήθος, θέλουμε να αποφύγουμε την επέκταση της ανεργίας. Αυτό είναι το κουμπί», είπε (στο «Σίτι»).

Αίσθηση πάντως προκαλεί ότι την επομένη των ευρωεκλογών επανέρχονται οι «φωνές» «γαλάζιων» στελεχών που ζητούν συνεργασία με το ΛΑ.Ο.Σ. «Στην κεντροδεξιά, θα πρέπει ορισμένοι να αφήσουν τις θεωρίες περί άκρων και ακροτήτων, θα πρέπει να βρει τη λαϊκή της βάση, να βρει πώς θα συμπλεύσει ενιαία και θα πρέπει να λειτουργήσει ως ανάχωμα απέναντι σε μία ενιαία κεντροαριστερά», δήλωσε χαρακτηριστικά (στο Κανάλι 1) η Κατ. Παπακώστα, υποστηρίζοντας την «υπό προϋποθέσεις» συνεργασία με το ΛΑ.Ο.Σ. «έτσι ώστε να ισχυροποιήσουμε την πολιτική μας ηγεμονία στο χώρο της κεντροδεξιάς». Στο ίδιο πνεύμα ο Π. Ψωμιάδης: «Ας μην ψάχνουμε την αιτία της ήττας στον Καρατζαφέρη. Θεωρώ ότι ο Καρατζαφέρης είναι πολύ πιο κοντά στον Κώστα Καραμανλή σε σχέση με στελέχη τα οποία εμπιστεύτηκε ο πρωθυπουργός και τον πρόδωσαν», δήλωσε.

Ανεξάρτητα πάντως από τις φωνές για συνεργασία, που δε φαίνεται να γίνονται αποδεκτές, το σίγουρο είναι ότι η κυβέρνηση θα επιχειρήσει να υπερφαλαγγίσει το ΛΑ.Ο.Σ. σε επίπεδο θέσεων με την επίδειξη πυγμής τόσο απέναντι στους μετανάστες όσο και στις διαδηλώσεις. Μια ισχυρή πρόγευση είχε δώσει προεκλογικά ο Κ. Καραμανλής προβάλλοντας τη θέση για οριστική κατάργηση του πανεπιστημιακού ασύλου και επιβολή της τάξης για τον έλεγχο της μετανάστευσης...


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ